Γιατί το κοκορέτσι στο φούρνο είναι ο Νο 1 πασχαλινός μεζές;

κοκορέτσι

Η συνταγή και όλα τα μυστικά για το τέλειο κοκορέτσι, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Το κοκορέτσι είναι ο νούμερο 1 πασχαλινός μεζές. Φέτος μένουμε σπίτι κι ετοιμάζουμε κοκορέτσι στον φούρνο σε ταψί ή σε γάστρα. Το κοκορέτσι είναι ένα φαγητό που σε κάποιες περιοχές, όπως η Ρούμελη, το φτιάχνουν πολύ συχνά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έμαθε όλα τα μυστικά για το τέλειο κοκορέτσι από το Γαλαξίδι, τον τόπο καταγωγής του συζύγου της και βέβαια τα μοιράζεται μαζί μας.

Ψήνουμε, λοιπόν, αυθεντικό κοκορέτσι στο φούρνο για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να ψήσουν σε ανοιχτή φωτιά, στη γάστρα ή στο ταψί.

Δείτε εδώ τα υλικά που θα χρειαστείτε

Πρώτα πλένουμε πολύ καλά την αντεριά. Γυρίζουμε τα αντεράκια τα μέσα έξω και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι (προαιρετικά στύβουμε λεμόνι στην αντεριά και την αφήνουμε στο ψυγείο να ασπρίσει).

Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά. Κόβουμε τη συκωταριά σε μεγάλα κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές σε μέγεθος 4 -5 εκατοστά. Τη βάζουμε σε μπολ και την αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Το καλό αλατοπιπέρωμα στο κοκορέτσι πρέπει να γίνει στην αρχή πριν περαστεί στη σούβλα.

Βουτάμε την μπόλια σε χλιαρό νερό για να ανοίξει καλά, τη στραγγίζουμε και την απλώνουμε πάνω στη σανίδα κοπής. Κόβουμε μερικά μικρά κομμάτια μπόλιας (τα πιο χοντρά) για να περαστούν εναλλάξ στο κοκορέτσι με τους μεζέδες. Την υπόλοιπη την πιο λεπτή που μοιάζει αραχνοΰφαντη, την κρατάμε για το τελείωμα.

Σε μικρή σούβλα μέχρι 35 εκ, περνάμε 2-3 κομμάτια συκωταριάς (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα) και ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια ,εναλλάξ με κομματάκια μπόλιας που θα βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει. Αφού περάσουμε όλα τα υλικά στη σούβλα, αλατοπιπερώνουμε και πάλι ξανά. Το κοκορέτσι όσο ψήνεται και στάζει χάνει όλο το αλάτι. Κι ένα ανάλατο κοκορέτσι δεν είναι ποτέ νόστιμο.

Ακουμπάμε τη σούβλα με το κοκορέτσι πάνω στην ανοιγμένη μπόλια. Προσεκτικά τυλίγουμε την μπόλια γύρω από το κοκορέτσι καλύπτοντάς το τελείως.

Στερεώνουμε μια άκρη από το έντερο από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και την τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το κοκορέτσι στην αρχή κάνοντας οχτάρια πάνω κάτω και μετά τυλίγουμε σφιχτά όπως τυλίγουμε την καλούμπα του χαρταετού. Στερεώνουμε καλά στο τελείωμα την αντεριά.

Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά το κοκορέτσι.

Βάζουμε στο φούρνο κάτω κάτω ένα ταψί με λίγο νερό ώστε να στάζουν τα λίπη. Από πάνω βάζουμε σχάρα. Ακουμπάμε το κοκορέτσι στην σχάρα. Εγώ βάζω συνήθως αντί για νερό ένα ταψί με πατάτες λεμονάτες λαδορίγανη και όλη η νοστιμιά από το κοκορέτσι πέφτει μέσα στο ταψί με τις πατάτες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στον αέρα τοποθετώντας το στη μεσαία σχάρα. Αφού κάψει καλά ο φούρνος και σβήσει η λυχνία βάζουμε το κοκορέτσι στο φούρνο. Στην αρχή θέλουμε μέτρια θερμοκρασία ώστε να αρχίσει να ψήνεται από μέσα προς τα έξω. Να βράζει δηλαδή το εσωτερικό για πολύ ώρα. Ψήνουμε έτσι στους 170 °C  στον αέρα για 50′ περίπου.

Μετά, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30′ γυρίζοντας τη σούβλα 2-3 φορές ώστε να ροδίσει ολόγυρα. Να γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο απέξω και μέσα καλοψημένο και ζουμερό χωρίς να στεγνώσει τελείως. Γυρνώντας στο γκριλ τα τελευταία λεπτά ψησίματος θα πετύχετε ροδοκόκκινο τραγανό κοκορέτσι.

Το κοκορέτσι είναι έτοιμο όταν πλέον οι φυσαλίδες ψησίματος στην επιφάνεια του έχουν μικρύνει τόσο που να μοιάζουν με αφρός σε όλη την επιφάνεια. Δείγμα ότι ψήθηκε σωστά μέχρι μέσα έχει στεγνώσει η πολύ υγρασία του, αλλά παραμένει ζουμερό και έχει απέξω γίνει ελαφρώς τραγανό.

Το κοκορέτσι ιδανικά σερβίρεται ζεστό όσο ακόμα οι μεζέδες είναι ζουμεροί και δεν έχει παγώσει το λίπος. Το ζεστό, λεπτό, καλοψημένο κοκορέτσι θεωρείται κορυφαίος Πασχαλινός μεζές.

Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για το κοκορέτσι στο φούρνο

Εναλλακτικά τυλίξτε το κοκορέτσι σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος βάλτε το σε ταψί ή σε γάστρα. Ψήστε στους 180 °C για 1 ώρα και μετά τοποθετήστε το σε σχάρα. Ψήστε για ακόμα 15′ -20′ να στραγγίσει το λίπος του και να ροδοκοκκινίσει.

Τα μικρά κοκορέτσια περασμένα σε καλαμάκι ή μικρές σούβλες μπορούν να ψηθούν με πατάτες στο φούρνο όπως τα γαρδουμπάκια.