Γιάννης Σμαραγδής: «Αυτό με τον Γιώργο Αγγελόπουλο το έκαναν για να γίνει θόρυβος»

Γιάννης Σμαραγδής

"Όταν κάποιος έρχεται και μου προτείνει παραπάνω χρήματα για να πάρω ένα πρόσωπο που δεν το θέλει η δικιά μου αισθητική, εύκολα λέω όχι", σημειώνει ο Γιάννης Σμαραγδής.

Ο Γιάννης Σμαραγδής βρέθηκε στο Πρωινό την Πέμπτη για μια συζήτηση με τον Γιώργο Λιάγκα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καταξιωμένος σκηνοθέτης εξομολογήθηκε για άγνωστες πτυχές από την προσωπική του ζωή, αλλά και «φώτισε» το θέμα που προέκυψε με την υποτιθέμενη συμμετοχή του Γιώργου Αγγελόπουλου στην ταινία «Καποδίστριας», ξεκαθαρίζοντας οριστικά το πώς έγιναν τα πράγματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα, ο Γιάννης Σμαραγδής αποκάλυψε τα εξής:

«Πράγματι έγινε αυτή η πρόταση και πράγματι είπα όχι στα παραπάνω χρήματα. Όταν κάποιος έρχεται και μου προτείνει παραπάνω χρήματα για να πάρω ένα πρόσωπο που δεν το θέλει η δικιά μου αισθητική, εύκολα λέω όχι.

Στο «Ελ Γκρέκο» όχι μόνο δεν πήρα χρήματα, αλλά πουλήσαμε και τα ιδιόκτητα γραφεία που είχαμε στον λόγο του Γκύζη, τα βάλαμε κι αυτά μέσα και δεν τα πήραμε ποτέ. Τα βάλαμε στην ταινία μέσα για να πάρει τον όγκο της.

Στο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» μπήκαμε 1,2 εκ. μέσα. Βγήκε ένταλμα σύλληψης και μου απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα, γιατί ετοίμαζα τον Καζαντζάκη. Με έσωσε ένας άνθρωπος που πήγε στα χέρια του η υπόθεση και είπε «εγώ Έλληνες σαν εσάς δεν τους στέλνω φυλακή».

Με τον Γιώργο Αγγελόπουλο το έκαναν για να γίνει θόρυβος. Από τη στιγμή που έβγαλα ανακοίνωση ότι συμμετέχει στην ταινία για να κάνει τον Υψηλάντη, τους ειδοποίησα να το διαψεύσουν. Δεν το διέψευσαν. Άρα, είτε είχαν οργανωθεί για να πω ναι για να παίξει να βάλουν και τα λεφτά ή να πω όχι και να γίνει όλη αυτή η φασαρία.

Εγώ δεν κάνω τις ταινίες για να ζήσω. Κάνω τις ταινίες για να καταθέσω την ψυχή μου, προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό αίσθημα. Εάν δεν είσαι απόλυτα δοτικός και έχεις βάλει μέσα σε αυτά που κάνεις το εγώ σου, τα έργα δεν θα πάρουν τις διαστάσει που πρέπει. Τα πρόσωπα που εγώ έχω επιλέξει είναι στην ουσία τα ανώτερά μας στοιχεία, τα στοιχεία που διαμορφώνουν το ελληνικό αίσθημα».