Γιάννης Μόρτζος για καταγγελίες #metoo: «Φταίνε και ο θύτης και το θύμα»

Γιάννης Μόρτζος

"Αλλιώς βιάζεις μια γυναίκα με ένα πιστόλι στον κρόταφο και ένα μαχαίρι στην καρδιά και αλλιώς αν την απειλήσεις ή κάθεσαι ή δεν ξαναβρίσκεις ρόλο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα", ισχυρίζεται ο Γιάννης Μόρτζος.

Ο Γιάννης Μόρτζος έκανε δηλώσεις στην Super Κατερίνα και την Μένια Κούκου. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το κίνημα #metoo και τις υποθέσεις που αφορούν στο θέατρο, οι απαντήσεις που έδωσε προκαλούν αίσθηση.

Αρχικά, ερωτηθείς για τον Γιώργο Κιμούλη, ο ηθοποιός είπε: «Έχει ιδιοτροπίες ο Γιώργος Κιμούλης και το λέω ανοιχτά εγώ γιατί τον ξέρω από παιδί. Ο εκνευρισμός και η ένταση των νεύρων στην πρόβα είναι πάντοτε κάτι το οποίο δεν είναι αναπόφευκτο. Ο Γιώργος φέρεται λίγο απότομα, είναι γνωστό αυτό το πράγμα. Εάν εγώ ήμουν στη θέση τους και με φώναζε να παίξω θα έλεγα εγώ δεν παίζω μαζί σας. Δεν θέλω να συνεργαστώ γιατί είσαι οξύθυμος και θα μου δημιουργήσεις προβλήματα.

Δεν βρίσκω ότι είναι τόσο εγκληματικό αυτό που έγινε. Με αυτή την έννοια θα έπρεπε εγώ τον δάσκαλό μου τον μεγάλο, τον Κάρολο Κουν, όταν ήμουν μαζί του 21 χρόνια να τον έχω μηνύσει 100 φορές. Το τι βρισίδι έχω φάει δεν λέγεται».

Όταν ρωτήθηκε για τον πέτρο Φιλιππίδη, ο Γιάννης Μόρτζος απάντησε ως εξής: «Με τον Πέτρο Φιλιππίδη συνεργαστήκαμε ένα διάστημα στο Χαιρέτα μου τον Πλάτανο. Από τη στιγμή που βγήκαν αυτά τα θέματα με τον Πέτρο που είναι θέματα βιασμών, εγώ από τη στιγμή που το άκουσα είπα μέσα μου «αν είναι δυνατόν». Φαίνεται όμως ότι πράγματι κάτι συνέβη.

Τώρα, τι είδους βιασμοί είναι αυτοί. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε σε πόσο βαθμό φταίει ο θύτης και πόσο το θύμα. Πάντοτε είμαι επιφυλακτικός με τον τρόπο που γίνονται οι βιασμοί. Έχω τις επιφυλάξεις μου. Αλλιώς βιάζεις μια γυναίκα με ένα πιστόλι στον κρόταφο και ένα μαχαίρι στην καρδιά και αλλιώς αν την απειλήσεις ή κάθεσαι ή δεν ξαναβρίσκεις ρόλο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα».

«Οι πράξεις του βιασμού για μένα είναι βδελυρές και θέλουν οπωσδήποτε κάτι να γίνει. Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ξέρεις ακριβώς πώς έγινε το πράγμα. Ποιος φταίει περισσότερο; Και οι δύο φταίνε κατά τη γνώμη μου. Το θύμα είναι πάντα αυτό το οποίο την πληρώνει και επομένως το θύμα έχει το δίκιο του», κατέληξε ο Γιάννης Μότζος.