«Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

δυστυχία

«Ο άνθρωπος είναι δυστυχής γιατί δεν ξέρει ότι είναι ευτυχής. Αυτό είναι όλο»

Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις και τη θερμή υποδοχή του κοινού τον περασμένο Ιούνιο, η παράσταση «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» επανέρχεται για ένα νέο κύκλο παραστάσεων, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η Γεωργία Ανδρέου, έπειτα από την επιτυχημένη metal παράσταση «Λέσχη Γονεοκτόνων» του Ambrose Bierce, συνεχίζει τις ευφάνταστες και ευρηματικές της δουλειές, εμπνεόμενη αυτή τη φορά από το βιβλίο του Πωλ Βατζλάβικ «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου», ένα χιουμοριστικό και σοβαρότατο εγχειρίδιο της «δυστυχίας» που έγινε γρήγορα best seller σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Η θεατρική παράσταση «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου», με κύρια συστατικά το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, μας καλεί να καταρρίψουμε την προκατάληψη της ευτυχίας. Ένας ανάστροφος καθρέφτης της δυστυχίας που αντανακλά όλες τις παγίδες που βάζουμε καθημερινά στον εαυτό μας αναζητώντας την ευτυχία και που, τελικά, μας οδηγούν να είμαστε ακόμα περισσότερο δυστυχισμένοι.

Πώς φτιάχνεται η δυστυχία; Μέσα από 13 πρακτικά μαθήματα που “παραδίδονται” από τους ηθοποιούς Αλεξάνδρα Ζώη, Μάνο Ζούρα, Πάνο Κορογιαννάκη, Θωμά Σιέκα, Αντώνη Φλώρο.

Προετοιμάσου…! Μαγικές σφαίρες, χειρομαντεία, ταρώ, ζώδια, καφεμαντεία… Τι περιμένεις; Είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τους μηχανισμούς και τα μυστικά για μια υπέροχα δυστυχισμένη ζωή; Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα βρεις όλες τις απαντήσεις σε 4 μόνο παραστάσεις!

Σκηνοθετικό σημείωμα: «Ο κόσμος μοιάζει να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο ή τουλάχιστον αυτό θα αναρωτιόμασταν, αν δεν γνωρίζαμε την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, που είναι γεμάτη από μεγάλες περιόδους δυστυχίας και ανάπαυλες ευτυχίας. Χωμένοι όπως είμαστε σε μια δυστοπική ατμόσφαιρα, γύρω μας πανδημία, εγκλεισμός, πόλεμος, ανεργία, ρατσισμός, σεξισμός, κατεστραμμένες σχέσεις, ψεύτικοι έρωτες, η ανάσα μας συνθλίβεται ανάμεσα σε προσταγές τύπου «πρέπει να είσαι ευτυχισμένη», «πρέπει να είσαι αυθόρμητη», «πρέπει να κάνεις το σωστό». Το γεγονός ότι καθημερινά βάζουμε δεκάδες παγίδες στον εαυτό μας και συνήθως πέφτουμε μέσα, προκαλώντας την ίδια μας τη δυστυχία, είναι το επίκεντρο της παράστασης.

«Η έννοια της ευτυχίας και το πώς φτιάχνουμε τη δυστυχία μας είναι θέματα που με είχαν απασχολήσει από καιρό. Ίσως η δυστυχία μας να είναι απολύτως στο χέρι μας. Πηγές της δυστυχίας είναι η άγνοια, η αμάθεια, η άρνηση, ο σκοταδισμός και το να μην παίρνεις θέση στα πράγματα. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για να βγει κανείς από την δυστυχία. Η αποδοχή, η κατανόηση και η συμπερίληψη. Όπως αναφέρουμε και στην παράσταση, ο Ντοστογιέφσκι λέει «Ο άνθρωπος είναι δυστυχής, γιατί δεν ξέρει ότι είναι ευτυχής. Αυτό είναι όλο».

Μετάφραση: Αντώνης Γκίκας
Διασκευή, σκηνοθεσία: Γεωργία Ανδρέου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κώστας Δημουλέας
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Κίνηση: Ζέφη Μπαρτζώκα
Μουσική Διδασκαλία: Πάνος Κορογιαννάκης
Φωτισμοί, installations: The Krank
Φωτογραφίες: Ερρίκος Ανδρέου
Video trailer: Ακριβή Κόλλια
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Abirato
Συμπαραγωγή: Blue Rosebud Productions
Σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου

Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 21:30

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος – Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας)