Formula 1: Για πρώτη φορά το Μπακού φιλοξενεί αγώνα!

Formula 1

Σήμερα στις 16:00 στην ΕΡΤ2 και την ΕΡΤHD

Ένα μικρό κεφάλαιο στην πολύχρονη ιστορία της Formula 1 θα γραφτεί την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, όταν το Αζερμπαϊτζάν θα υποδεχτεί για πρώτη φορά στους δρόμους της πρωτεύουσάς του, Μπακού, αγώνα της F1, με τη διοργάνωση του Grand Prix της Ευρώπης.

Μπορεί πιλότοι και ομάδες να μην έχουν πραγματικά δεδομένα από την πίστα, μέχρι τα μονοθέσια να πατήσουν για πρώτη φορά τους τροχούς στην άσφαλτο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, ένα πράγμα όμως είναι σχεδόν σίγουρο: ότι με βάσει τα δεδομένα από τις δοκιμές προσομοίωσης, το σιρκουί του Μπακού ενδέχεται να είναι το ταχύτερο σιρκουί δρόμου στην ιστορία της Formula 1.

Με συνολικό μήκος 6.003 μέτρων -το δεύτερο μεγαλύτερο στο πρωτάθλημα της F1 έπειτα απ’ αυτό της πίστας του Βελγίου- το Μπακού διαθέτει και τη μεγαλύτερη ευθεία της σεζόν, η οποία ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Οι τελικές ταχύτητες αναμένεται ότι θα αγγίζουν (ή θα ξεπερνούν) τα 340 χλμ./ώρα, τιμές που είναι κατά πολύ ανώτερες αυτών που σημειώνονται στο Μονακό ή στη Σιγκαπούρη και μπορούν να συγκριθούν άνετα μ’ αυτές του «ναού της ταχύτητας» στη Μόντσα (360 χλμ./ώρα).

Δεδομένου ότι η άσφαλτος της πίστας είναι ολοκαίνουργια, αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα ολισθηρή αρχικά και ότι τα επίπεδα πρόσφυσης θα ανεβαίνουν σταδιακά με κάθε πέρασμα των μονοθεσίων, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτήν την εποχή στην περιοχή, θα παίξουν σίγουρα το ρόλο τους.

Θα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσει κάποιος για φαβορί σ’ έναν αγώνα με τόσα πολλά άγνωστα δεδομένα και μεταβλητές.

Το Grand Prix της Ευρώπης αρχίζει στις 16:00, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 και θα μεταδοθεί ζωντανά από τις συχνότητες της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤHD και διαδικτυακά από το www.ert.gr. Μία ώρα νωρίτερα (15:00), θα προηγηθεί η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου.