Φώφη Γεννηματά: Συγκλονίζουν ο σύζυγος και τα παιδιά της, ένα χρόνο μετά τον θάνατό της

Φώφη Γεννηματά

«Αν μπορούσα να της πω κάτι τώρα, θα της έλεγα “γύρνα πίσω”, αυτό», λέει συγκινημένος ο Ανδρέας Τσούνης για τη Φώφη Γεννηματά.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη μέρα που η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή. Σήμερα, ο σύζυγος και τα παιδιά της αείμνηστης πολιτικού έδωσαν συνέντευξη στην εκπομπή «Mega καλημέρα» και τον Κώστα Τσουρό και τα όσα είπαν συγκλόνισαν.

«Η Φώφη λείπει σε όλους μας. Ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Δεν πιστεύω ότι ο χρόνος είναι γιατρός, μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα, αλλά η πληγή πάντα υπάρχει. Η Φώφη είχε πολλαπλούς ρόλους και τα κατάφερνε τέλεια, ήταν ο συνδετικός κρίκος. Είχαμε πολύ δεμένη σχέση, ο ένας έδινε δύναμη στον άλλον. Στις τελευταίες της στιγμές πιο πολύ κουράγιο μάς έδινε η Φώφη παρά εμείς, πίστευε ότι θα τα καταφέρει. Υήρχαν στιγμές στεναχώριας, ένιωθε ότι την αδικούσαν, αλλά ήταν μαχήτρια, είχε φοβερή ψυχική δύναμη. Η Φώφη ήταν αληθινή, ήταν αυτό που έβλεπε ο κόσμος», είπε αρχικά ο Ανδρέας Τσούνης.

Ο Ανδρέας Τσούνης είπε στη συνέχεια: «Πολλοί αναγνώρισαν αρετές της Φώφης μετά το θάνατό της. Τις ήξεραν και πριν. Είχαμε γνωριστεί σε ένα μπαρ, της είπα “σας έχω ψηφίσει” κι έφυγα. Πήρα το θάρρος και ξαναπήγα, αλλάξαμε τηλέφωνα και ήρθαμε πιο κοντά. Το 2008 ήρθε ο καρκίνος, δεν ξέραμε τη βαρύτητα της κατάστασης, πήγε πολύ καλά γιατί είχε τη δύναμη και τη θέληση να το νικήσει. Μου έλεγε “μη φοβάσαι τίποτα, όσο νικάω τον καρκίνο, δεν φοβάμαι τίποτα”. Μέχρι την τελευταία μέρα πίστευε ότι θα τα καταφέρει, μου το έλεγε μέχρι την τελευταία μέρα, αυτή ήταν η Φώφη».

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Τσούνης είπε συγκινημένος: «Αν μπορούσα να της πω κάτι τώρα, θα της έλεγα “γύρνα πίσω”, αυτό».

Οι κόρες της Φώφης Γεννηματά,  Αιμιλία Ντέκα, την οποία είχε αποκτήσει με τον πρώτο συζυγό της, Αλέκο Ντέκα, και η Κατερίνα Τσούνη τοποθετήθηκαν για την αγαπημένη τους μητέρα.

«Αυτός ο χρόνος έχει πολλές ελλείψεις, λείπει η περηφάνια που έχει η μάνα, που σε κοιτάει και σε καμαρώνει. Μου είχε στείλει ένα γράμμα ένα Πάσχα, που δεν είχα γυρίσει και στο τέλος έγραφε να κοιτάω μακριά. Επέμενε πολύ να αποκτήσει παιδιά, το πίστεψε πολύ και τα κατάφερε η μητέρα μου. Για εμάς είναι η μητέρα μας, δεν έχει αόριστο αυτή η σχέση», τόνισε η Αιμιλία Ντέκα.

Η Κατερίνα Τσούνη είπε από την πλευρά της: «Αυτός ο χρόνος χωρίς την μητέρα μου ήταν πολύ δύσκολος, η μαμά μας έμαθε να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να είμαστε δυνατοί. Η αγκαλιά της μαμάς μου λείπει, ήμουν πάντα στην αγκαλιά της. Η μητέρα μου ήταν πολύ τρυφερή, πολύ γλυκιά, μας στήριζε, μας έδινε συμβουλές και την είχα πρότυπο γυναίκας και μητέρας. Είχα καταλάβει ποια είναι η μαμά μου και την θαύμαζα πάρα πολύ».

Για τη σχέση μητέρας και γιου μίλησε ο γιος της αείμνηστης πολιτικού, Γιώργος Γεννηματάς: «Όπως σε όλα τα σπίτια, έτσι κι εμείς είχαμε, ο γιος με την μητέρα είχαμε δεμένη σχέση, με λάτρευε. Ο ένας χρόνος που λείπει από κοντά μας είναι μία περιπέτεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κατάφερε μας έζησε και την ζήσαμε, μας έμαθε και πως να αντιμετωπίσουμε το πένθος, μας δίδαξε. Ένα μήνα πριν φύγει από την ζωή, ήρθε να δούμε μία ταινία μαζί και μου δίδασκε πως πρέπει να αντιμετωπίσω μία τόσο οδυνηρή κατάσταση. Η μητέρα μου είπε ότι πρέπει να θυμάμαι ότι η ζωή είναι όμορφη και να την ζω, σαν να με προετοίμαζε. Η μητέρα μου άφησε ένα τόσο δυνατό χαμόγελο που το κρατάς σε όλη σου τη ζωή σαν φυλακτό. Όποτε θυμάμαι την μητέρα χαμογελάω κι εγώ, σαν να την βλέπω μπροστά μου. Από την μητέρα μου αν θυμάμαι ένα πράγμα είναι το «Σ’ αγαπώ» και το χαμόγελο που το συνοδεύει».