Eurovision: Ποια ελληνική συμμετοχή είχε την καλύτερη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία;

Eurovision

Και όχι, δεν είναι το "My Number One".

Η αντίστροφη μέτρηση για τον φετινό 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision έχει ήδη ξεκινήσει. Σε δύο ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα το πρωινό του Σαββάτου 27/4 οι χώρες του Α’ Ημιτελικού ανεβαίνουν στη σκηνή του Μάλμε για τις πρώτες τεχνικές πρόβες, μία από τις οποίες είναι και η Κύπρος με τη Silia Kapsis.

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό της διοργάνωσης, η Ελλάδα και η Μαρίνα Σάττι θα πραγματοποιήσει την πρώτη της πρόβα για τη φετινή Eurovision τη Μεγάλη Δευτέρα (29/4) στις 11:50 (CET) και τη δεύτερη τη Μεγάλη Πέμπτη (2/5) στις 11:20 (CET).

Στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού, κάνουμε μία αναδρομή σε χαρακτηριστικά περιστατικά της πανευρωπαϊκής μουσικής γιορτής και σήμερα θυμόμαστε την ελληνική συμμετοχή που κατάφερε να σημειώσει την καλύτερη συγκομιδή βαθμών σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ελληνικές που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως, όταν αναφερόμαστε σε συγκομιδή βαθμών, δεν εννοούμε απαραίτητα τη θέση που πήρε τελικά το τραγούδι αλλά το πόσους πόντους συγκέντρωσε σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων κρατών.

Και ενώ το μυαλό όλων ενδεχομένως πηγαίνει στη μία και μοναδική – έως σήμερα – νίκη της Ελλάδας στη Eurovision, που δεν είναι άλλη από το «My Number One», η απάντηση στο σημερινό μας quiz βρίσκεται παραδόξως κάπου αλλού.

Ήταν 2004, όταν ο Σάκης Ρουβάς επιλέχθηκε με απευθείας ανάθεση από την ΕΡΤ για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη με το τραγούδι «Shake It». Περνώντας τρίτος από τον Ημιτελικό εκείνης της χρονιάς, ο δημοφιλής pop star ξεσήκωσε την Ευρώπη απ’ άκρη σ’ άκρη με την εντυπωσιακή του σκηνική παρουσία, συγκεντρώνοντας συνολικά 252 βαθμούς από το televoting 36 χωρών.

Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο η Ελλάδα έλαβε 7 βαθμούς από καθεμία χώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν από τις ελάχιστες φορές που η χώρα μας ψηφίστηκε από όλες ανεξαιρέτως τις διαγωνιζόμενες χώρες. Αυτό συνέβη και το 2001, όπου οι Antique συγκέντρωσαν 147 βαθμούς από 23 χώρες (μέσος όρος 6,39).

Για τους τύπους αξίζει να αναφέρουμε πως η συμμετοχή της Έλενας Παπαρίζου με το My Number One ακολουθεί στην τρίτη θέση με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών για την Ελλάδα στη Eurovision, αφού συγκέντρωσε 230 βαθμούς από 39 χώρες (μέσος όρος 5,89) και η Καλομοίρα στην 4η θέση με 218 βαθμούς από 43 χώρες (μέσος όρος 5,06).

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης