Eurovision 2024: Ποια χώρα των Βαλκανίων διεκδικεί για πρώτη φορά την πρωτιά;

Eurovision

Θα καταφέρει να φέρει τον διαγωνισμό πίσω στα Βαλκάνια μετά από 16 ολόκληρα χρόνια;

Βρισκόμαστε μόλις 70 ημέρες μακριά από τον Α’ Ημιτελικό της Eurovision 2024 και καθώς ο Φεβρουάριος μας αφήνει, το ενδιαφέρον και οι προετοιμασίες για τον διαγωνισμό παίρνουν φωτιά.

Η λίστα με τους καλλιτέχνες και τα τραγούδια που θα δούμε να ανεβαίνουν στη σκηνή της 68ης διοργάνωσης συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα, ολοκληρώνοντας το παζλ τόσο γύρω από τους δύο ημιτελικούς και τον βαθμό δυσκολίας που θα έχουν όσο και για τους τελικούς διεκδικητές της νίκης.

Τις… άγριες διαθέσεις της και τον στόχο που έχει βάλει για το μεγάλο τρόπαιο της Eurovision φαίνεται πως δείχνει η Κροατία. Η χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει διαγράψει μία μάλλον κακή πορεία στον διαγωνισμό, φιγουράρει φέτος ως το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τη διοργάνωση.

Ο εθνικός τελικός της Κροατίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (25/2) και θριαμβευτικός νικητής αναδείχθηκε ο Baby Lasagna (καλλιτεχνικό όνομα του Marko Purišić), ο οποίος μάλιστα κέρδισε τον διαγωνισμό με βαθμολογία ρεκόρ 321 βαθμών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι βαθμοί που συγκέντρωσαν οι επόμενοι 4 καλλιτέχνες που ακολουθούσαν στον πίνακα δεν αρκούσαν αθροιστικά για να τον ξεπεράσουν.

Ο Marko Purišić είναι 28 ετών και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία. Έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό της χώρας του μέσα από τη συμμετοχή του στο ροκ συγκρότημα Manntra, στο οποίο είχε θέση κιθαρίστα για δύο περιόδους (2011-2016 και 2018-2022). Μάλιστα, με το εν λόγω συγκρότημα συμμετείχε στον εθνικό τελικό της Κροατίας για τη Eurovision το 2019 κατακτώντας την 4η θέση.

Το 2023 ο Marko Purišić αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας τη δική του μουσική. Κάπως έτσι προέκυψε το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim», ένα ξεσηκωτικό ροκ κομμάτι το οποίο υπέβαλε στον Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα της Κροατίας (HRT) για τη Eurovision 2024, κερδίζοντας τελικά το «χρίσμα» για την εκπροσώπηση της χώρας.

Eurovision

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κροατία βρισκόταν ήδη στην πρώτη δεκάδα των στοιχημάτων πριν ακόμα ανακοινωθεί η νίκη του Baby Lasagna στον εθνικό τελικό της χώρας. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του επίσημου video clip, η χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας σκαρφάλωσε στην 4η θέση και ύστερα από την ανακοίνωση πως αυτός θα είναι ο εκπρόσωπος της Κροατίας στη φετινή Eurovision πλασαρίστηκε στη δεύτερη θέση, με συνεχώς ανοδικές τάσεις.

Θα καταφέρει η Κροατία να φέρει τον μουσικό διαγωνισμό το 2025 και πάλι πίσω στα Βαλκάνια; Υπενθυμίζεται πως είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη χώρα διεκδικεί τόσο ανοιχτά τη νίκη, ενώ η τελευταία φορά που η Eurovision πραγματοποιήθηκε στη «γειτονιά» μας ήταν πριν από 16 χρόνια, το 2008 στο Βελιγράδι.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης