Eurovision 2024: Η κλήρωση των δύο ημιτελικών, οι παρουσιάστριες και η αμφίβολη συμμετοχή της Φινλανδίας

Eurovision 2024

Οι τελευταίες πληροφορίες γύρω από τον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό.

Μήνας σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά τον διαγωνισμό της Eurovision αποδεικνύεται ο Δεκέμβριος. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε τη δημοσιοποίηση της επίσημης λίστας με τις συμμετέχουσες χώρες για το 2024, ενώ ακολούθησαν οι αντιδράσεις των Eurofans και των καλλιτεχνών για την ισραηλινή αποστολή, με φόντο την πολεμική σύρραξη στην Παλαιστίνη.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και ενώ αρκετές νέες χώρες ανακοινώνουν παράλληλα τους καλλιτέχνες που θα τις εκπροσωπήσουν τον Μάιο στη σκηνή του Μάλμε (Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία), μία ανάρτηση στα social media από τον επίσημο λογαριασμό του φινλανδικού μουσικού φεστιβάλ Uuden Musiikin Kilpailu (UMK), από το οποίο προκύπτει κάθε χρόνο η φιλανδική συμμετοχή για τη Eurovision, έθεσε σημαντικά ερωτηματικά γύρω από την παρουσία ή μη της χώρας στην επόμενη διοργάνωση.

«Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε για τα πολλά μηνύματά σας και τις παρατηρήσεις σας. Τα έχουμε διαβάσει όλα και τα έχουμε περάσει στον YLE (εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας). Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι σοκαριστική και σοβαρή και φυσικά ανησυχεί την ομάδα του UMK.

Το UMK, που διοργανώνεται από την YLE, έχει ήδη μετατραπεί σε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα, που θα διοργανωθεί ανεξαρτήτως αν η Φινλανδία συμμετάσχει στη Eurovision ή όχι. Όσον αφορά τη Eurovision, η Διεύθυνση του YLE παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συζητήσεις με την EBU και τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες», έγραψε χαρακτηριστικά η επίμαχη ανάρτηση του UMK σε Insta-story.

UMK

Παρ’ όλα αυτά και εν αναμονή περαιτέρω διευκρινίσεων, το μουσικό φεστιβάλ UMK είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 10 Φεβρουαρίου στο Τάμπερε της Φινλανδίας, με παρουσιαστές τους Pilvi Hämäläinen, Benjamin και Viivi Pumpanen.

Την ίδια ώρα η EBU έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο παρουσιαστριών που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την κλήρωση των ημιτελικών για τη φετινή Eurovision. Η τελετή θα λάβει χώρα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στο Μάλμε, όπου οι συμμετέχουσες χώρες θα μάθουν σε ποιον από τους δύο ημιτελικούς θα εμφανιστούν, ενώ θα οριστεί και σε ποιον από τους δύο ημιτελικούς θα μπορούν να ψηφίσουν τόσο οι Big5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) όσο και η διοργανώτρια Σουηδία.

Την κλήρωση των ημιτελικών θα παρουσιάσουν οι Pernilla Månsson Colt και Farah Abadi, που αποτελούν δημοφιλή πρόσωπα της σουηδικής Δημόσιας Τηλεόρασης. Μάλιστα, η Pernilla Månsson Colt, είχε αναλάβει την ίδια αποστολή και για τη Eurovision του 2013. Η κλήρωση των δύο ημιτελικών θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σουηδικής Δημόσιας Τηλεόρασης SVT Play αλλά και του SVT2.

Eurovision

Υπενθυμίζεται πως ο 68ος μουσικός διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 7 (Α’ Ημιτελικός), 9 (Β’ Ημιτελικός) και 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας, μετά την περσινή νίκη της Loreen με το τραγούδι Tattoo.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης