Eurovision 2023: Μεγάλη νικήτρια η Σουηδία με τη Loreen

Eurovision

Το κοινό στη συντριπτική του πλειοψηφία ψήφισε η Φινάνδία. Σε ποια θέση τερμάτισε η Κύπρος; - Αναλυτικά η τελική κατάταξη της Eurovision.

Ο 67ος μουσικός Διαγωνισμός της Eurovision έχει περάσει πια στην ιστορία και έστεψε μεγάλη του νικήτρια τη Loreen από τη Σουηδία, επιβεβαιώνοντας τα έως τώρα προγνωστικά.

Η 39χρονη καλλιτέχνης κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 583 βαθμούς (340 από τις κριτικές επιτροπές και 243 από το televoting) και να οδηγήσει τη χώρα της στις 7 νίκες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που διατηρούσε μέχρι σήμερα η Ιρλανδία.

Ωστόσο, το κοινό είχε άλλη άποψη, αφού η Φινλανδία, που κατετάγη 2η, έλαβε από το televoting 376 βαθμούς, ενώ από τις κριτικές επιτροπές μόλις 150. Η τεράστια αυτή απόκλιση στέρησε τη νίκη από τον 29χρονο Käärijä, με το κοινό να εκφράζει σε πολλά σημεία τη δυσαρέσκειά του.

Δείτε αναλυτικά το timeline με όσα συνέβησαν στον 67ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision του 2023:

02:12 Η βραδιά κλείνει με τη μεγάλη νικήτρια Loreen να ερμηνεύει για δεύτερη φορά το τραγούδι «Tattoo», γράφοντας ιστορία ως η μοναδική γυναίκα καλλιτέχνης στην ιστορία της Eurovision που κέρδισε δύο φορές τον διαγωνισμό. Όσον αφορά την τελική βαθμολογία, αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά ανάμεσα στις κριτικές επιτροπές και το televoting ήταν τεράστια.

Οι κριτικές επιτροπές έδειξαν πως συσπειρώθηκαν υπέρ της Σουηδίας, ενώ το κοινό ανέδειξε τη Φινλανδία πρώτη με διαφορά 133 βαθμών. Η «υποβάθμιση» της Φινλανδίας από τις κριτικές επιτροπές ήταν εξόφθαλμη και αποδείχθηκε πως ήταν το στοιχείο που της στέρησε τη νίκη. Μάλιστα, το κοινό μέσα στο στάδιο έδειξε αρκετές φορές τη δυσαρέσκειά του για τις επίμονα χαμηλές βαθμολογίες των επιτροπών προς τη Φινλανδία.

02:01 Ο κύβος ερρίφθη! Μεγάλη νικήτρια του 67ου μουσικού Διαγωνισμού της Eurovision είναι η Σουηδία με τη Loreen! Η 2η φορά νικήτρια της διοργάνωσης συγκέντρωσε συνολικά 583 βαθμούς, αφού από το televoting πήρε 243 βαθμούς. Δεύτερη η Φινλανδία με 526, τρίτο το Ισραήλ με 362 και τέταρτη η Ιταλία με 350. Την πρώτη 5άδα συμπληρώνει η Νορβηγία με 268.

Η Κύπρος στη 12η θέση με 126 βαθμούς (68 από τις επιτροπές και 58 από το televoting).

Eurovision

01:46 Η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τις κριτικές επιτροπές μόλις ολοκληρώθηκε. Η Σουηδία έχει χτίσει μία τεράστια διαφορά με 340 βαθμούς, έναντι 177 του Ισραήλ που βρίσκεται στη 2η θέση. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία με 176, η Φινλανδία με 150 και η Εσθονία με 146.

Καλή η συγκομιδή και για την Κύπρο, αφού συγκέντρωσε 68 βαθμούς (13η θέση). Ακολουθεί η διαδικασία του televoting.

Eurovision

01:26 Μετά από τις 20 πρώτες χώρες που έχουν ψηφίσει, η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Σουηδία 194
  2. Ιταλία 109
  3. Ισραήλ 108
  4. Εσθονία 75
  5. Φινλανδία 74

Η Κύπρος τα έχει πάει αρκετά καλά στις επιτροπές, αφού βρίσκεται στη 12η θέση με 39 βαθμούς. Η διαδικασία συνεχίζεται.

Eurovision

01:08 Η ώρα των αποτελεσμάτων έχει φτάσει. Η ανακοίνωση της ψηφοφορίας των 37+1 κριτικών επιτροπών ξεκινά!

01:05 Οι τηλεφωνικές γραμμές κλείνουν. Το αποτέλεσμα έχει κριθεί και η αγωνία κορυφώνεται αφού πλησιάζουμε στο σημείο της ψηφοφορίας.

00:53 Γυρίζοντας 30 χρόνια πίσω, η Sonia ερμηνεύει το κομμάτι «Better the Devil you Know», θυμίζοντας στους Euro-fans τη 2η θέση που κατέλαβε για το Ηνωμένο Βασίλειο το 1993. Ακολούθησε ο νικητής της Eurovision του 2019, Duncan Lawrence, ο οποίος τραγούδησε «You Will Never Walk Alone» των Rodgers & Hammerstein.

Netherlands

Sonia

00:51 Την σκυτάλη πήρε η Cornelia Jacobs (Σουηδία 2021), ερμηνεύοντας το τραγούδι «Turn to You» της Melanie C.

Cornelia

00:50 Ο Ισλανδός Daði Freyr ανεβαίνει στη σκηνή.

Dadi

00:48 Ακολούθησε η Netta, νικήτρια του διαγωνισμού το 2018 για το Ισραήλ. Η 30χρονη pop star μας θύμισε το «You Spin me Round» από τα μακρινά 80’s και το συγκρότημα Dead or Alive.

Netta

00:45 Σε μία ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς, 6 πρώην νικητές και μη της Eurovision παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό medley από τραγούδια-ορόσημα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Την αρχή έκανε ο Ιταλός Mahmood, ερμηνεύοντας το κομμάτι «Imagine» του John Lenon, με τη συνοδεία ορχήστρας.

Mahmood

00:32 Περνάμε σε ένα ακόμη διαφημιστικό διάλειμμα.

00:27 Μετά το πρώτο recap, το πρόγραμμα αναλαμβάνει ο περσινός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sam Ryder. Ο 33χρονος super star παρουσιάζει το νέο του κομμάτι, που έχει τον τίτλο «Mountain».

Sam Ryder

00:20 Μόλις άνοιξαν οι τηλεφωνικές γραμμές ψηφοφορίας. Ευρώπη, Αυστραλία αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν πλέον να ψηφίσουν το αγαπημένο τους κομμάτι και να το αναδείξουν νικητήριο για τη Eurovision του 2023.

00:18 Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό κομμάτι με τα 26 τραγούδια της βραδιάς. Το κοινό δεν σταματά να χειροκροτεί τους τέσσερις παρουσιαστές, οι οποίοι προσπαθούν με δυσκολία να συνεχίσουν το πρόγραμμα.

00:14 To διαγωνιστικό μέρος του Μεγάλου Τελικού κλείνει η οικοδέσποινα, το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Mae Muller έγραψε ένα τραγούδι χωρισμού με τον χαρακτηριστικό τίτλο «I Wrote a Song» και έφτασε μέχρι τη σκηνή του Λίβερπουλ.

UK

00:10 Ένα βήμα δίπλα στον χάρτη και βρισκόμαστε στην Κροατία. Οι εκκεντρικοί Let3 έρχονται να σατιρίσουν τις διπλωματικές σχέσεις Λευκορωσίας-Ρωσίας με το τραγούδι «Mama ŠČ!».

Croatia

00:05 Φωτιά στο στάδιο από τη Noa Kirel. Ακολουθούν οι Jocker Out για τη Σλοβενία και το «Carpe Diem».

Slovenia

00:01 Ένα μόλις λεπτό μετά τα μεσάνυχτα και η 22χρονη pop star του Ισραήλ, Noa Kirel, έρχεται να εκτοξεύσει το κοινό με το τραγούδι «Unicorn». Το εντυπωσιακό dancebreak στο τελευταίο μέρος είναι ξεκάθαρα το highlight της εμφάνισης.

Israel

23:57 Η Λιθουανία, μετά την πρόκρισή της από τον Β’ Ημιτελικό, έρχεται με την Monica Linkyte και το τραγούδι «Stay». Θα διαψεύσει τα προγνωστικά που την θέλουν να τερματίζει τρεις θέσεις από το τέλος;

Lithuania

23:53 21η συμμετοχή της βραδιάς είναι η Γερμανία. Οι εκρηκτικοί Lord of the Lost βάζουν φωτιά στη σκηνή του Λίβερπουλ με το κομμάτι «Blood and Glitter».

Germany

23:49 Μετά το θερμό χειροκρότημα της οικοδέσποινας Ουκρανίας, μεταφερόμαστε βορειότερα και συγκεκριμένα στη Νορβηγία. Η μόλις 20 ετών Alessandra Male ερμηνεύει το «Queen of the Kings», ένα από τα πρώτα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, που κάνει ήδη επιτυχία στα διεθνή charts.

NORWAY

23:45 Και τώρα η ώρα για την πραγματική οικοδέσποινα του φετινού διαγωνισμού. Οι TVORCHI με το τραγούδι «Heart of Steel» φέρνουν τα χρώματα της Ουκρανίας στη σκηνή του Λίβερπουλ, θυμίζοντάς μας τον πόλεμο που μαίνεται ακόμη στην πατρίδα τους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

23:41 Ένας ακόμη παλιός γνώριμος της Eurovision, ο Μολδαβός Pasha Parfeni, έχει τώρα σειρά με το balcan κομμάτι «Soalere si Luna», επιστρέφοντας σε πιο χορευτικούς ρυθμούς.

Moldova

23:36 Φτάσαμε στην 17η εμφάνιση της βραδιάς και την Αρμενία, τη μόνη χώρα του Καυκάσου που κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό. Η Brunette ερμηνεύει το τραγούδι «Future Lover» που συνδυάζει τη ρομαντική μελωδία με ένα ερωτικό dancebreak στο τελευταίο μέρος.

ARMENIA

23:32 Δεύτερο διαφημιστικό διάλειμμα.

23:29 Επιστροφή σε ευρωπαϊκά εδάφη και το Βέλγιο, που φέτος εκπροσωπείται από τον Gustaph. Παλιός γνώριμος του διαγωνισμού, αφού έχει βρεθεί δύο φορές στα φωνητικά των βέλγικων συμμετοχών το 2018 και το 2021. Το τραγούδι έχει καθαρόαιμες disco επιρροές και τον τίτλο «Because of You».

Belgium

23:24 Ταξίδι στην άλλη μεριά της υφηλίου, αφού σειρά έχει η Αυστραλία. Το ροκ συγκρότημα Voyager βάζουν φωτιά στη σκηνή της Eurovision και διεκδικούν μία καλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα με το τραγούδι «Promise».

Australia

23:20 Το κοινό στην αρένα έχει ξεσπάσει σε έξαλλους πανηγυρισμούς μετά την εμφάνιση της Φινλανδίας. Τη σκυτάλη παίρνουν αμέσως μετά η Τσεχία και οι Vesna, με το αντιπολεμικό τους κομμάτι «My Sister’s Crown», αφιερωμένο στον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Czechia

23:15 Και από την Εσθονία περνάμε απέναντι στη Φινλανδία. Ο 29χρονος ράπερ Käärijä έχει ήδη προκαλέσει πανικό με το τραγούδι του «Cha Cha Cha» και ανεβαίνει τώρα στη σκηνή του Λίβερπουλ.

Finland

23:11 Και από την Ιταλία μεταφερόμαστε στη Βαλτική και συγκεκριμένα στην Εσθονία. Η Alika κέρδισε άνετα τον εθνικό τελικό της χώρας της με το κομμάτι «Bridges», προκρίθηκε από τον Α’ Ημιτελικό και απόψε διεκδικεί μία καλή θέση στην τελική βαθμολογία. Το πιάνο και τα φωνητικά στα δυνατά σημεία της εμφάνισής της.

Estonia

23:07 Σειρά για την Ιταλία και τον ήδη μία φορά διαγωνιζόμενο στη Eurovision (2013), Marco Mengoni. Ο 34χρονος ερμηνευτής κέρδισε φέτος το Φεστιβάλ του San Remo με το κομμάτι «Due Vite».

Italy

23:03 Μετά την καθηλωτική ερμηνεία της Loreen, επιστρέφουμε στα Αλβανία. Η Albina φέρνει στη σκηνή την οικογένειά της (Familja Kelmendi), όπου όλοι μαζί ερμηνεύουν το τραγούδι «Duje», αφιερωμένο στους οικογενειακούς δεσμούς και την αγάπη.

Albania

22:57 11 χρόνια μετά τη νίκη της στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το «Euphoria», η Loreen καταχειροκροτείται από τους θεατές της M&S Bank Arena, ανεβαίνοντας στη σκηνή με το «Tattoo» για τη Σουηδία. Θα επιβεβαιώσει τα προγνωστικά που την θέλουν ως το απόλυτο φαβορί της βραδιάς;

Sweden

22:55 Πρώτο διαφημιστικό διάλλειμα της βραδιάς. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη εμφάνιση της Loreen, που ακολουθεί.

22:51 Μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση της Κύπρου, ακολουθεί η Ισπανία. Ένα ακόμη μεγάλο φαβορί της αποψινής βραδιάς, η 33χρονη Blanca Paloma ερμηνεύει το «Eaea», ένα τραγούδι-ωδή στη γιαγιά της και τα νανουρίσματα που της έλεγε όταν ήταν μωρό.

Spain

22:46 Η ώρα της Κύπρου έφτασε. Ο Andrew Lambrou έρχεται με φόρα από τον Β’ Ημιτελικό και τη δυναμική μπαλάντα «Break a Broken Heart», για να εντυπωσιάσει με τη σκηνική του παρουσία και τις εντυπωσιακές φωνητικές του ικανότητες. Καλή επιτυχία, Κύπρος!

Cyprus

22:41 Το πρώτο μεγάλο φαβορί της αποψινής βραδιάς, η La Zarra από τη Γαλλία, έρχεται να διεκδικήσει την πρώτη νίκη για τη χώρα της μετά το μακρινό 1977. Το τραγούδι της «Evidement» φιγουράρει στην 6η θέση των στοιχημάτων και έχει ενθουσιάσει τους Euro-fans.

France

22:37 Σε πιο dark-techno ήχους κινείται ο Luke Black, που ανεβαίνει τώρα στη σκηνή της Eurovision με το τραγούδι «Samo mi se spava» για λογαριασμό της Σερβίας. Στα μανίκια του ρούχου του 30χρονου τραγουδιστή διακρίνονται δύο μαύρα κορδελάκια ως ένδειξη πένθους στις πρόσφατες επιθέσεις πυροβολισμών που έγιναν στη χώρα.

22:33 Επιστροφή στα χορευτικά κομμάτια, με την 23χρονη Blanca να τραγουδά για την Πολωνία το πολύχρωμο και tropic-vibe «Solo». Στο dance-break του κομματιού, το πρώτο για την αποψινή βραδιά, η νεαρή τραγουδίστρια ξεσηκώνει τους θεατές στην Μ&S Bank Arena του Λίβερπουλ.

Poland

22:28 Αλλαγή ύφους, αφού σειρά παίρνει τώρα ο Remo Forrer για την Ελβετία, ερμηνεύοντας την αντιπολεμική μπαλάντα «Watergun», που προκρίθηκε από τον Α’ Ημιτελικό.

22:23 Δεύτεροι ανεβαίνουν στη σκηνή οι Mimicat, εκπροσωπώντας την Πορτογαλία με το λάτιν «Ai Coração«. Το συγκρότημα διαγωνίζεται, ώστε να διαψεύσει τα προγνωστικά που το θέλουν να τερματίζει απόψε στην τελευταία θέση.

22:20 Το διαγωνιστικό κομμάτι ξεκινάει με την Αυστρία. Η Teya και η Selena ανοίγουν τη βραδιά με το ξεσηκωτικό «Who the Hell is Edgar?», βάζουν από νωρίς το κοινό στο mood και λαμβάνουν το θερμό χειροκρότημα.

Αυστρία

22:14 Οι τέσσερις παρουσιαστές της βραδιάς (Graham Norton, Alesha Dixon, Julia Sanina και Hannah Waddingham) ανεβαίνουν στη σκηνή και καλωσορίζουν κοινό και τηλεθεατές στο Λίβερπουλ. Αφού διευκρινίζουν τα διαδικαστικά, δίνουν επίσημα το σύνθημα για το ξεκίνημα του Μεγάλου Τελικού.

ESC

22:10 Το δικό της guest act στη σκηνή του Λίβερπουλ κάνει η Jamala, ερμηνεύοντας ένα απόσπασμα του νικητήριου κομματιού της «1944» (Ουκρανία 2016). Ακολουθεί η Tina Karol με το Show me your Love (Ουκρανία, 7η θέση το 2006) και ο Verka Serduchka (Ουκρανία, 2η θέση το 2007), ξεσηκώνοντας το κοινό.

Jamala

22:07 Οι 26 διαγωνιζόμενες χώρες περνούν από τη σκηνή της διοργάνωσης στην καθιερωμένη «Παρέλαση των Σημαιών» και καταχειροκροτούνται. Στη σκηνή το ουκρανικό συγκρότημα Go_A, που ερμηνεύει το τραγούδι Shum, με το οποίο κατέλαβε την 5η θέση το 2021.

22:05 Οι Kalush Orchestra ανεβαίνουν στη σκηνή της Eurovision, ερμηνεύοντας το περσινό νικητήριο τραγούδι τους, ενώ παρουσιάζουν και το καινούργιο τους κομμάτι με τίτλο Changes, λαμβάνοντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Kalush

22:00 Ο Μεγάλος Τελικός του 67ου Διαγωνισμού της Eurovision είναι γεγονός. Η διοργάνωση ξεκινά με ένα αφιερωματικό βίντεο στους περσινούς νικητές, Kalush Orchestra, στο οποίο ακούγεται το νικητήριο τραγούδι Stefania, με τη συμμετοχή του Sam Ryder (Ηνωμένο Βασίλειο 2022) και του Andrew Lloyd Webber.

Kalush

Ο 67ος μουσικός Διαγωνισμός της Eurovision είναι γεγονός και τα φώτα στη σκηνή του Λίβερπουλ ανάβουν από λεπτό σε λεπτό. Η διοργάνωση μεταδίδεται όπως κάθε χρόνο απευθείας από την ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα (ο Δημήτρης Μεϊδάνης θα καλύπτει τα διαφημιστικά διαλείμματα με συνεντεύξεις και στοιχεία από την ιστορία του διαγωνισμού), καθώς και από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.

Οι 10+10 χώρες από τους δύο Ημιτελικούς συναντούν τις Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και την περσινή νικήτρια Ουκρανία, για λογαριασμό της οποίας το BBC έχει αναλάβει τη φετινή διοργάνωση.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον αποψινό Μεγάλο Τελικό, μετά τον αποκλεισμό της συμμετοχής μας στον Β’ Ημιτελικό. Ωστόσο, η Κύπρος διαγωνίζεται κανονικά, με τον Andrew Lambrou να εμφανίζεται απόψε στην 7η θέση.

Στον σχολιασμό του Μεγάλου Τελικού θα είναι – όπως ήταν και στους δύο Ημιτελικούς – η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά, ενώ την ανακοίνωση των 12 βαθμών για την Ελλάδα θα κάνει από την Αθήνα ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Παράλληλα, εκτός από τις διαγωνιζόμενες χώρες, ενδιαφέρουσες θα είναι και οι guest εμφανίσεις στον Μεγάλο Τελικό από καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί επιτυχώς στη Eurovision τα προηγούμενα χρόνια.

Μερικοί από αυτούς θα είναι οι πρώην νικητές Ruslana (2004), Jamala (2016), Netta (2018), Duncan Lawrence (2019) και Kalush Orchestra (2022) αλλά και καλλιτέχνες που άφησαν το δικό τους στίγμα στη Eurovision παρότι δεν στέφθηκαν νικητές, όπως οι Verka Serduchka, Sam Ryder, Mahmood, Sonia, Daði Freyr, Cornelia Jacobs, Go_A και Tina Karol.

Τέλος, στο διαγωνιστικό μέρος, 26 χώρες διεκδικούν τη νίκη στην αποψινή διοργάνωση και θα εμφανιστούν με την εξής – προκαθορισμένη από τους ιθύνοντες της EBU – σειρά:

01. Αυστρία
02. Πορτογαλία
03. Ελβετία
04. Πολωνία
05. Σερβία
06. Γαλλία
07. Κύπρος
08. Ισπανία
09. Σουηδία
10. Αλβανία
11. Ιταλία
12. Εσθονία
13. Φινλανδία
14. Τσεχία
15. Αυστραλία
16. Βέλγιο
17. Αρμενία
18. Μολδαβία
19. Ουκρανία
20. Νορβηγία
21. Γερμανία
22. Λιθουανία
23. Ισραήλ
24. Σλοβενία
25. Κροατία
26. Ηνωμένο Βασίλειο

Eurovision