Eurovision 2023: Οι δέκα χώρες που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό

Eurovision 2023

Δείτε όλα όσα έγιναν στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, στον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2023.

00.01 Ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό της Eurovision 2023 είναι οι εξής:

Κροατία
Μολδαβία
Ελβετία
Φινλανδία
Τσεχία
Ισραήλ
Πορτογαλία
Σουηδία
Σερβία
Νορβηγία

23.42 Οι γραμμές κλείνουν και πολύ σύντομα θα ξέρουμε τα αποτελέσματα για τις δέκα χώρες που θα προκριθούν. Η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο για τους καλλιτέχνες που ανέβηκαν στην σκηνή με στόχο την πρόκριση στον τελικό.

23.20 Οι τηλεφωνικές γραμμές ανοίγουν κι οι χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό μπορούν να ψηφίσουν. Η Ελλάδα δεν ψηφίζει καθώς θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό.

23.15 Χαμός επικρατεί στο στάδιο με το ανεβαστικό Cha Cha Cha κι ο καλλιτέχνης πραγματικά σαρώνει την σκηνή. O Käärijä με το εκκεντρικό του ρούχο περιστρέφεται γύρω από μία κατασκευή με ξύλινες παλέτες ενώ στην πορεία τον πλαισιώνουν και χορευτές ντυμένοι στα ροζ. It’s crazy it’s party! όπως φώναξε ο Käärijä στο τέλος του act.

23.10 Μία συναισθηματική μπαλάντα για το ντουέτο της Ολλανδίας, που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη χημεία.

23.06 Οι Vesna από την Τσεχία τραγουδούν σε αρκετές γλώσσες και ανάμεσα σε αυτές είναι και τα ουκρανικά. Το τραγούδι έχει σαφή μηνύματα για την βία και την γυναικεία ενδυνάμωση.

23.03 Από τα δίδυμα αδέρφια με το όνομα TuralTuranX εκπροσωπείται φέτος το Αζερμπαϊτζάν. Μία από τις συμμετοχές που δεν μας έχει συνηθίσει η χώρα και που από ό,τι φαίνεται δεν θα βρεθεί στον τελικό.

22.57 Το απόλυτο φαβορί της Eurovision είναι η Σουηδία με την Loreen. Η νικήτρια του διαγωνισμού το 2012 επέστρεψε με το Tatoo και καταχειροκροτήθηκε. Μία τεράστια κατασκευή, ψεύτικα μεγάλα νύχια κι η καλλιτέχνιδα μέσα σε καπνούς είναι κάποια από τα στοιχεία της φετινής συμμετοχής.

22.50 Σε ethnic ρυθμούς κινήθηκε φέτος η Μολδαβία με τον Pasha Parfeny. Το σκηνικό έχει παγανιστικά στοιχεία και κλέβει τις εντυπώσεις. Οι φιγούρες επάνω στην σκηνή είναι μοναδικές.

22.46 Εκρηκτική η φετινή συμμετοχή του Ισραήλ με ένα τραγούδι που ενσωματώνει τρία διαφορετικά στυλ. Η Noa Kirel τραγουδά για έναν μονόκερο και στο τέλος το dance break «τα σπάει» και προκαλεί χαμό.

22.43 Μία δυναμική μπαλάντα για την Ελβετία μέσα σε μία σκοτεινή ατμόσφαιρα. Τα προγνωστικά την θέλουν στον τελικό. Θα τα καταφέρει;

22.39 Μια «έξαλλη» συμμετοχή για την Κροατία, η οποία θέλει να περάσει το δικό της μήνυμα για τον πόλεμο κι όσους δικτάτορες τον χρησιμοποιούν για τις δικές τους βλέψεις. Στο τέλος τα μέλη του γκρουπ μένουν με τα εσώρουχα.

22.35 Η πολυνίκης Ιρλανδία επιστράτευσε φέτος τους Wild Youth με τον frontman να ξεχωρίζει για την χρυσή αμφίεσή του. Δύσκολα τα πράγματα για άλλη μια χρονιά για την χώρα, που εδώ κι αρκετά χρόνια δεν αποδίδει τα αναμενόμενα στον διαγωνισμό.

22.31 Η Πορτογαλία έρχεται από ένα διαφορετικό σύμπαν στην Eurovision με τις συμμετοχές της  πάντα να ξεχωρίζουν. Φωτιά στα κόκκινα, χιουμοριστική διάθεση και γρήγορη εναλλαγή πλάνων για την Mimicat που τραγουδά για την «καρδιά» της.

22.23 Υποβλητικός φωτισμός για την Λετονία που φιλοδοξεί να έχει μία θέση στον τελικό με ροκ συμμετοχή. Το έργο της αποδεικνύεται δύσκολο για απόψε, αφού τα προγνωστικά την θέλουν να μην προκρίνεται.

22.19 Με techno opera κατέβηκε φέτος η Σερβία στον διαγωνισμό, αφήνοντας για λίγο τις ethnic συμμετοχές της. Μία αρκετά εκκεντρική εμφάνιση με πολλά σκοτεινά στοιχεία που προσπαθεί να μας «ξυπνήσει».  Ο Luke Black με το «Samo Μi Se Spava» έλαβε πολύ θερμό χειροκρότημα από το κοινό στην αρένα.

22.15 Με ανεβαστική διάθεση η Μάλτα με το συγκρότημα The Busker όπου μας προσκάλεσε σε ένα πάρτι γεμάτο ζωντάνια και χορό. Το σαξόφωνο κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό.

22.12 Το βάπτισμα του πυρός πήρε η Νορβηγία με την Alessandra να φιλοδοξεί να είναι η «βασίλισσα» της βραδιάς με το Queen of the Kings.

22.00 Ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision 2023 είναι πλέον γεγονός κι η γιορτή της μουσικής ξεκίνησε απόψε στο Ηνωμένο Βασίλειο. H έναρξη είχε έντονο άρωμα Ουκρανίας, η οποία δεν κατάφερε να διοργανώσει τον διαγωνισμό λόγω του πολέμου. Το ουκρανικό συγκρότημα The Hardkiss θέλησε να περάσει το μήνυμα της ενότητας συνυφασμένο με το σλόγκαν της φετινής διοργάνωσης «United by Music».

Σε απευθείας σύνδεση με το Liverpool Arena, ο αποψινός ημιτελικός της Eurovision μεταδίδεται από την ΕΡΤ, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, καθώς και από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX. Στον σχολιασμό των δύο Ημιτελικών και του Τελικού θα είναι η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά.

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), καθώς και της περσινής νικήτριας Ουκρανίας, δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision. Παρόλα αυτά ψηφίζουν κανονικά στους δύο Ημιτελικούς και συγκεκριμένα: Στον Α’ Ημιτελικό ψηφίζουν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ενώ στον Β’ Ημιτελικό ψηφίζουν Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον αποψινό πρώτο ημιτελικό είναι η εξής:

1.Νορβηγία
2.Μάλτα
3.Σερβία
4.Λετονία
5.Πορτογαλία
6.Ιρλανδία
7.Κροατία
8.Ελβετία
9.Ισραήλ
10.Μολδαβία
11.Σουηδία
12.Αζερμπαϊτζάν
13.Τσεχία
14.Ολλανδία
15.Φινλανδία

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 8η θέση του Β’ Ημιτελικού (Πέμπτη 11/5) με τον Βίκτωρα Βερνίκο να ερμηνεύει το «What They Say», μία φεστιβαλική και δυναμική ρυθμική μπαλάντα που ο ίδιος έγραψε στα 14 του, για να μοιραστεί ένα προσωπικό του βίωμα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision (Σάββατο 13/5) θα ανακοινώσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο οποίος ήταν ο σχολιαστής του διαγωνισμού το 2007 μαζί με την Μαρία Μπακοδήμου.