Eurovision 2022: Μεγάλος νικητής η Ουκρανία – Στην 8η θέση η Ελλάδα

Eurovision 2022

Δείτε όλα όσα έγιναν στην σκηνή του Pala Olimpico, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022, στο Τορίνο της Ιταλίας.

Μεγάλος νικητής στην Eurovision 2022 είναι η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά. Το κοινό της Ευρώπης μίλησε και η Ουκρανία συγκέντρωσε 631 βαθμούς από το κοινό και τις επιτροπές. Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη τερμάτισε στην 8η θέση, την καλύτερη θέση που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια, με 215 βαθμούς.

Αυτή είναι η εμφάνιση της Ουκρανίας που έφερε τη νίκη

Η τελική βαθμολογία

Νωρίτερα, στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision…

01:42 Αρχίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Televoting. Πώς ψήφισε το κοινό;

Γερμανία 6
Γαλλία 8
Ισλανδία 10
Φινλανδία 26
Ρουμανία 53
Μολδαβία 239
Τσεχία 5
Λιθουανία 93
Νορβηγία 146
Αρμενία 21
Εσθονία 98
Πολωνία 105
Βέλγιο 5
Ελβετία 0
Σερβία 225
Αζερμπαϊτζάν 3
Αυστραλία 2
Ολλανδία 42
Ιταλία 110
Ελλάδα 57
Πορτογαλία 36
Ουκρανία 439
Ισπανία 228
Σουηδία 180
Ηνωμένο Βασίλειο 182

01:38 Από την ψηφοφορία των επιτροπών, στην πρώτη θέση τερματίζει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση.

oo:58 Οι τηλεφωνικές γραμμές κλείνουν! Αρχίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις επιτροπές. Η Ελλάδα ψηφίζεται από τις επιτροπές ως εξής:

Ολλανδία 12
Σαν Μαρίνο 10
Μάλτα 1
Ουκρανία 7
Εσθονία 6
Αζερμπαϊτζάν 3
Πορτογαλία 4
Νορβηγία 12
Πολωνία 2
Βουλγαρία 12
Κύπρος 12
Λετονία 7
Ισπανία 2
Ελβετία 12
Δανία 12
Γαλλία 3
Αρμενία 2
Ρουμανία 2
Σλοβενία 4
Γεωργία 3
Κροατία 3
Αυστρία 4
Φινλανδία 6
Ηνωμένο Βασίλειο 4
Τσεχία 3
Ιταλία 10

00:46 Ο Mika ανεβαίνει στη σκηνή και ξεσηκώνει τους πάντες με τις μεγάλες επιτυχίες του.

00:23 Οι περσινοί νικητές της Eurovision επιστρέφουν! Οι Maneskin τραγουδούν το Supermodel.

00:15 Οι τηλεφωνικές γραμμές ανοίγουν Europe start voting now!

00:11 Το διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώνεται με την εμφάνιση της Εσθονίας. Ο Stefan με το Hope μας ταξιδεύει στην Άγρια Δύση…

00:06 Η Konstrakta από την Σερβία βρίσκεται καθισμένη σε μια καρέκλα, ενώ μπροστά της υπάρχει μια λεκάνη με νερό, στην οποία πλένει τα χέρια της.  Στέλνει τα μηνύματά της για το σύστημα υγείας και φιγουράρει ανάμεσα στα φαβορί με το In Corpore Sano. Από τα περίεργα του διαγωνισμού…

00:03 Ο Ochman έχει μια φοβερή ερμηνεία με το River και αυτό είναι το μεγάλο ατού της Πολωνίας στον φετινό διαγωνισμό.

23:57 Άλλη μια χώρα από τις Big 5 που είναι στα φαβορί για την πρωτιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Sam Ryder και το Space Man θα δώσει σκληρή μάχη. Το κοινό αποθεώνει τη συμμετοχή.

23:49 Η μακρινή Αυστραλία ανεβαίνει στη σκηνή της Eurovision 2022. Η πιο συγκινησιακά φορτισμένη ερμηνεία έρχεται απόψε από τον Sheldon Riley με το Not The Same.

23:45 Η Cornelia Jakobs με το Hold Me Closer τοποθετεί την Σουηδία και πάλι μέσα στα φαβορί για την αποψινή νίκη. Θα τα καταφέρει για τρίτη φορά μέσα σε 10 χρόνια;

23:40 Οι Zdob şi Zdub έρχονται με φόρα και φολκλόρ ρυθμό από τη Μολδαβία, τραγουδούν το Τrenulețul και προκαλούν χαμό.

23:36 Από την Ισλανδία έρχονται τρεις ερμηνεύτριες, οι Systur με το Með Hækkandi Sól μεταδίδουν το μήνυμα του τραγουδιού με μια πολύ απλή και γλυκιά ερμηνεία.

23:32 Ώρα Ελλάδας, ώρα για την Αμάντα Γεωργιάδη, η οποία εμφανίζεται στην σκηνή του Pala Olimpico μόνη της με το λευκό της φόρεμα. Στο σκηνικό διάσπαρτες καρέκλες οι οποίες λιώνουν. Η Αμάντα Γεωργιάδη με το Die Together πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στην Eurovision 2022 με μια ερμηνεία μοναδική, την καλύτερη της βραδιάς. Το κοινό την αποθεώνει.

23:25 Από το Βέλγιο έρχεται φέτος στην Eurovision 2022 ο Jérémie Makiese με ακόμα μια μπαλάντα για απόψε, το Miss You. Η ερμηνεία του είναι εξαιρετική και σύγχρονη.

23:21 Μια από τις πιο δραματικές μπαλάντες της βραδιάς έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Nadir Rustamli με το Fade To Black συγκλονίζει την αρένα.

23:17 Από τη Λιθουανία, η Monika Liu με την ιδιαίτερη εμφάνιση που έρχεται από τη δεκαετία του ’70 τραγουδά το Sentimentai και η χρονοκάψουλα ανοίγει…

23:13 Ο Malik Harris με το Rockstars, έρχεται από τη Γερμανία είναι περιτριγυρισμένος από διάφορα μουσικά όργανα. Στο δάπεδο υπάρχουν απλωμένα χαλιά. Θυμίζει Hotel Ερμού όπως εύστοχα είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

23:07 Η εμπόλεμη Ουκρανία έχει την υψηλότερη παράσταση νίκης στον φετινό διαγωνισμό. Είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη στα στοιχήματα. Η Kalush Orchestra τραγουδά το ρυθμικό Stefania και η αρένα τους συνοδεύει με χειροκροτήματα σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

23:04 Ώρα για την Ολλανδία να ανέβει στη σκηνή. Φωνητικά αψεγάδιαστη η S10 με το Diepte. Μια συμμετοχή που βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των στοιχημάτων.

22:59 Από την Ισπανία η Chanel φορά μαύρο κορμάκι, τζάκετ και μπότες, που κοσμούν λευκές λαμπερές πέτρες, ενώ αφήνει ακάλυπτο συγκεκριμένο σημείο του κορμιού της. Το κοινό ξεσηκώνεται με το SloMo. Λέτε να καταφέρει να κερδίσει απόψε;

22:55 Ώρα για την οικοδέσποινα χώρα, Ιταλία.  Ο Mahmood και ο Blanco είναι ανάμεσα στα φαβορί για τη νίκη. Μας τραγουδούν το Brividi και το Pala Olimpico σείεται.

22:46 Η Rosa Linn από την Αρμενία ξεκινά την ερμηνεία του Snap με μία κιθάρα, ενώ αρχίζει να ξεκολλά post-it από την ενισχυμένη χάρτινη κατασκευή πάνω στη σκηνή. Πρόκειται για ένα λευκό υπνοδωμάτιο με τοίχους και έπιπλα φτιαγμένα από post-it. Σταδιακά αποκαλύπτονται οι στίχοι του τραγουδιού κι η ημερομηνία 22 Ιουνίου, όπου είναι κι η ημερομηνία που η καλλιτέχνιδα εμπνεύστηκε το τραγούδι της.

22:42 Από τη Νορβηγία έρχονται οι δημοφιλείς λύκοι… Οι Subwoolfer τραγουδούν το Give That Wolf A Banana και με την ευφάνταστη αμφίεση βάζουν πλώρη για την πρώτη δεκάδα της Eurovision 2022.

22:38 Οι Alvan & Ahez από τη Γαλλία με το Fulenn και έναν συνδυασμό dance και παραδοσιακής μουσικής, δίνουν τη δική τους μάχη απόψε για να πλασαριστούν σε μια από τις ψηλές θέσεις. Το αν θα τα καταφέρουν είναι άλλη συζήτηση…

22:33 Ο Marius Bear δημιουργεί ατμόσφαιρα με το Boys Do Cry για την Ελβετία. Ο τραγουδιστής εμφανίζεται με ένα ωραίο εφέ,  μία σπασμένη καρδιά επάνω στο πρόσωπό του.

22:29 H Φινλανδία εκπροσωπείται στη Eurovision 2022 από τους πασίγνωστους The Rasmus με πολύ γνωστές επιτυχίες στο παρελθόν. Απόψε τραγουδούν το Jezebel, σε μουσική και στίχους των Lauri Ylönen και Desmond Child. Η αρένα ξεσηκώνεται.

22:24 H MARO από την Πορτογαλία μαζί με 4 κοπέλες στα φωνητικά δημιουργούν έναν κύκλο και τραγουδούν το αισθαντικό Saudade, Saudade.

22:20 WRS από τη Ρουμανία και το Llámame γκρεμίζει την αρένα! Ο τραγουδιστής συνοδεύεται από 4 χορευτές, 2 γυναίκες και 2 άντρες και η σκηνή παίρνει φωτιά.

22:15 Ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision 2022 ξεκινά! Η Τσεχία ανεβαίνει απόψε πρώτη στη σκηνή με τους We Are Domi και το δυναμικό Lights Off και πολλά φώτα αναμένα. Ένα πάρτι ξεκινά στο Pala Olimpico!

22:13 Laura Pausini, Alessandro Cattelan και Mika καλωσορίζουν και επίσημα το κοινό.

22:08 Οι τραγουδιστές των 25 χωρών βγαίνουν όλοι στη σκηνή. Μια κίνηση που ορίζει το… πρωτόκολλο του διαγωνισμού από το 2013.

22:03 Μετά την υπέροχη έναρξη με το τραγούδι «Give peace a chance», η Λάουρα Παουζίνι βγαίνει στη σκηνή και ερμηνεύει με τη μοναδική της φωνή.

22:00 Το σήμα της Eurovision 2022 ηχεί και ο δημοφιλής πανευρωπαϊκός μουσικός διαγωνισμός μόλις ξεκινά! Η καρδιά της μουσικής χτυπά απόψε στο Τορίνο της Ιταλίας.

Τον καλύτερό της εαυτό στην Eurovision 2022, στη σκηνή του Pala Olimpico, θα δώσει απόψε η Αμάντα Γεωργιάδη, η οποία θα ερμηνεύσει το «Die together». Με μια ιδιαίτερα συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική αυτοβιογραφική μπαλάντα, η Αμάντα διεκδικεί την καλύτερη θέση για την Ελλάδα στον Τελικό.

Απόψε συμμετέχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς και οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ιταλία), ενώ ψηφίζουν και οι σαράντα συμμετέχουσες χώρες. Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στη 17η θέση.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό Eurovision 2022 έχει ως εξής:

  1. Τσεχία
  2. Ρουμανία
  3. Πορτογαλία
  4. Φινλανδία
  5. Ελβετία
  6. Γαλλία
  7. Νορβηγία
  8. Αρμενία
  9. Ιταλία
  10. Ισπανία
  11. Ολλανδία
  12. Ουκρανία
  13. Γερμανία
  14. Λιθουανία
  15. Αζερμπαϊτζάν
  16. Βέλγιο
  17. Ελλάδα
  18. Ισλανδία
  19. Μολδαβία
  20. Σουηδία
  21. Αυστραλία
  22. Ηνωμένο Βασίλειο
  23. Πολωνία
  24. Σερβία
  25. Εσθονία

Η λιτή αλλά ταυτόχρονα ευρηματική σκηνική παρουσία της ελληνικής συμμετοχής, που φέρει την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού, η γρήγορη εναλλαγή των ακτίνων του φωτός που εστιάζει στα μάτια της ερμηνεύτριας, μέσα από τα οποία «ζωντανεύει» επί σκηνής μια αληθινή ιστορία απόλυτης αγάπης, συνθέτουν ένα ονειρικό θέαμα υψηλής αισθητικής, που κατέκτησε το τηλεοπτικό κοινό και τις κριτικές επιτροπές, ήδη, από τη βραδιά του Α’ Ημιτελικού, και της χάρισε το εισιτήριο για τον Τελικό.

Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη, επιμελήθηκε την ενδυματολογική εμφάνιση της Αμάντας. Ο Γιάννης Μουρίκης  έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

Τον Τελικό της Eurovision 2022 θα παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση, τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX και μέσω live streaming από το ertnews.gr

Στον σχολιασμό του Τελικού είναι και φέτος η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα το ανακοινώσει η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον περσινό διαγωνισμό, κατακτώντας τη 10η θέση.