Ετεοκλής Παύλου: «Δεν προκύπτει ιστορικά από πουθενά ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ομοφυλόφιλος»

Ετεοκλής Παύλου

"Στην αρχαία Ελλάδα οι φιλικές και οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων ήταν πολύ δυσδιάκριτες. Οι βιογράφοι του δεν ανέφεραν πουθενά τον Ηφαιστίωνα ως εραστή ή ερωμένο".

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix γύρω από τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχολίασαν ο Ετεοκλής Παύλου και η παρέα του Breakfast@Star. Οι συντελεστές της εκπομπής εξέφρασαν την άποψή τους για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η λεπτομέρεια στη συγκεκριμένη παραγωγή πως ο ιστορικός στρατηλάτης διατηρούσε ερωτικές επαφές με τον Ηφαιστίωνα.

«Οι άνθρωποι που αντιδρούν σε αυτό λένε ότι δεν υπήρχαν τεκμήρια για το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ομοφυλόφιλος και πως αυτό γίνεται για προπαγάνδα για εμπορευματοποίηση της ομοφυλοφιλίας από την πλευρά του Netflix», ανέφερε αρχικά εισάγοντας το θέμα η Λιλή Πυράκη.

«Εγώ διάβασα, έκανα την έρευνα μου και ασχολήθηκα. Στην αρχαία Ελλάδα οι φιλικές και οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων ήταν πολύ δυσδιάκριτες, η λέξη «φιλία» ήταν κάτι πολύ ιερό και μεγαλειώδες», τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Ετεοκλής Παύλου.

«Δεν προκύπτει από ιστορικές αναφορές αυτό, οι τρεις βιογράφοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ανέφεραν πουθενά τον Ηφαιστίωνα ως εραστή ή ερωμένο. Παντού αναφερόταν ως φίλος και μεταγενέστερα από Ρωμαίους ιστορικούς. Οπότε από πού προκύπτει αυτό;», αναρωτήθηκε ο παρουσιαστής του Breakfast@Star.

«Υπάρχει μία γενικότερη τάση επανερμηνείας των ιστορικών γεγονότων. Υπάρχουν νέοι ιστορικοί και επιστήμονες που κάνουν εκ νέου την έρευνά τους και από εκείνους προκύπτουν αυτά τα ευρήματα», επισημαίνει η Λιλή Πυράκη αμέσως μετά.

«Δεν σημαίνει ότι είμαι ιστορικός, επειδή έκανα μία έρευνα. Εγώ λέω ότι δεν μου προκύπτει από αυτά που διάβασα. Αυτό βασίζεται μόνο στον τρόπο με τον πένθησε ο Μέγας Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα, ο οποίος ήταν λίγο υπερβολικός, και την αναφορά του πώς πήγε τελικά στην Τροία. Εγώ θέλω να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι ιστορικοί που να το εξηγούν», κατέληξε στο σχόλιό του ο Ετεοκλής Παύλου.