Επιστροφή στο χωριό: Η Κυριακάτικη εκδρομή σου στο Αρκοχώρι της Νάουσας

Είναι γνωστό για το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης και συγκεκριμένα για τις ηρωικές γυναίκες.

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας, «Επιστρέφουμε στο χωριό», με ανθρώπινες κουβέντες, χορούς και τραγούδια, ήθη και έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, τοπία που μαγεύουν και προϊόντα που θυμίζουν παλιές καλές εποχές.

Την Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου, στις 14:00, η Ευτυχία Φράγκου μάς ξεναγεί σε μια άγνωστη γωνιά της Ημαθίας, μόλις 10 λεπτά από τη Νάουσα. Το Αρκοχώρι ή όπως λεγόταν παλιά Αρκουδοχώρι, ένα χωριό που ξεχωρίζει στις πλαγιές του Βερμίου, είναι γνωστό για το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης και πιο συγκεκριμένα για τις ηρωικές γυναίκες της Νάουσας, που με περηφάνια και λεβεντιά προτίμησαν να θυσιαστούν μαζί με τα παιδιά τους πέφτοντας στον ποταμό Αράπιτσα, προκειμένου να πέσουν στα χέρια των Οθωμανών, όταν αυτοί κατέλαβαν την πόλη, τον Απρίλη του 1822.

Πρώτη απόδραση τα 3-5 Πηγάδια, ένα από τα πιο καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα, με μοναδικό σύστημα τεχνητής χιόνωσης, άρτιες αθλητικές υποδομές και χιονοδρομικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας.

Αφήνουμε τις χιονισμένες βουνοκορφές και επισκεπτόμαστε τους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων με τη μακραίωνη ιστορία, το Αρχαίο Θέατρο αλλά και τη Σχολή του Αριστοτέλη, ένα χώρο που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού εκεί ο Έλληνας φιλόσοφος δίδαξε στον Μέγα Αλέξανδρο το μεγαλείο της κλασσικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας!

Στη συνέχεια, απολαμβάνουμε αθλητές να επιδίδονται σε Downhill με ποδήλατο. Κάνουν κατάβαση βουνού µε µεγάλη ταχύτητα και άλµατα, πάνω από βράχια και φυσικά εµπόδια. Ακόμα, μαγειρεύουμε «Γκαβόψαρα», μια τοπική παραδοσιακή συνταγή που η ονομασία της δεν έχει καμία σχέση με τα υλικά που περιέχει και δοκιμάζουμε τους περίφημους «ροζ» «Κεφτέδες με άρμη» της Νάουσας.

Τέλος, γνωρίζουμε τρεις γενιές γυναικών (γιαγιά, κόρη, εγγονή). Τρεις γυναίκες σύγχρονες, δυνατές, ανεξάρτητες, που κατάφεραν να δαμάσουν τη φύση και τα ζωντανά.