Επιστροφή στο χωριό: Από το Γαρδίκι Τρικάλων

Σήμερα στις 15:00, η Ευτυχία Φράγκου μάς ξεναγεί στο Γαρδίκι Τρικάλων, ιστορικό βλαχοχώρι της περιοχής του Ασπροποτάμου, κτισμένο στην αγκαλιά του βουνού Κακαρδίτσα, σε υψόμετρο 1140μ.

Μέσα από εκπληκτικές εικόνες θα απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο, με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία. Η Ευτυχία συναντάει στην πλατεία του χωριού ζεστούς, φιλόξενους κατοίκους, κουβεντιάζει μαζί τους και όλοι μαζί, μια παρέα, παρακολουθούν λεβέντικους τοπικούς χορούς υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Άνθρωποι νέοι, που άφησαν τις μεγαλουπόλεις, «πήραν τα βουνά…», έστησαν κτηνοτροφικές μονάδες και διάφορες άλλες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα οργανώνουν δραστηριότητες στη φύση και συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα.

Ακόμη, ο πατήρ Αθανάσιος μας μιλάει για τους αρχαίους ναούς και μας γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω, τότε που στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής λειτούργησε ένα κρυφό σχολειό, με πολλά μυστικά περάσματα και χώρους. Οι λαογράφοι του Γαρδικίου δίνουν κι αυτοί με τη σειρά τους το στίγμα της περιοχής, μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το ιχθυοτροφείο πέστροφας όπου ζει το πιο καθαρό «ψάρι του βουνού», μιας και το νερό κυλάει από υψόμετρο 2.000 μέτρων. Στο προστατευόμενο από το ΑΠΘ ελατοδάσος της περιοχής παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία κοπής-μεταφοράς ξύλων από επαγγελματίες υλοτόμους, ενώ η κα Βάσω μάς γλυκαίνει με μια υπέροχη συνταγή «γλυκό σύκο», στην πλατεία της Δέσης με τον 1000 περίπου ετών γεροπλάτανο, όπου ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού αφηγούνται παλιές ιστορίες.

Στην Αθαμανία συναντάμε την κα Φρειδερίκη, γνήσια γυναίκα του χωριού, που με το ζεστό της χαμόγελο παρουσιάζει μια πεντανόστιμη στριφτόπιτα με αγνά υλικά. Τέλος, γευόμαστε τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από Γαρδικιώτισσες νοικοκυρές και ανακαλύπτουμε το μυστικό για μερικές από αυτές.

Συντελεστές
Παρουσίαση: Ευτυχία Φράγκου
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Αρχισυνταξία: Γρηγόρης Γκίνος
Εκτέλεση παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS
Για λογαριασμό του ALPHA