Ελευθερία Αρβανιτάκη: «Ήμουν φεμινίστρια από την εφηβεία μου»

Ελευθερία Αρβανιτάκη

«Μου αρέσει η δέσμευση και το μοίρασμα, επιδίωξα να είμαι ανεξάρτητη σε όλους τους τομείς», λέει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και τον Άρη Καβατζίκη έδωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η σπουδαία ερμηνεύτρια μίλησε για την ανεξαρτησία στις δεσμεύσεις της, την συντροφικότητα και την αντισυμβατική πλευρά της ζωής της, παράλληλα με το μεγάλωμα των παιδιών της.

«Συμπλήρωσα 40 χρόνια στη μουσική, αλλά αυτό το πρόγραμμα που φτιάξαμε με τη Λήδα Ρουμάνη προέκυψε κυρίως από τα όργανα και τους μουσικούς μας. Ετοιμάζω ένα άλμπουμ – αφιέρωμα με 10 τραγούδια της Μαρίκας Νίνου, την οποία θεωρώ δασκάλα. Το καλοκαίρι θα κάνω συναυλίες και σε κάποιες από αυτές θα είμαστε μαζί με τον Γιώργο Περρή, ξεκινάμε τον Ιούνιο», είπε αρχικά η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είπε στη συνέχεια: «Έλεγα ότι αυτά που έκαναν οι γονείς μου εγώ δεν θα τα κάνω, ήθελα μια ζωή πολύ πιο ανεξάρτητη, πιο κοινωνική, να δουλεύω και όλα αυτά τα κατάφερα. Ήμουν φεμινίστρια από την εφηβεία μου, έβλεπα γυναίκες που ζούσαν πολύ δύσκολα, με συντροφικές σχέσεις που είχαν λήξει. Ήθελα να παλέψω για την ανεξαρτησία μου και τα κατάφερα, δεν ήθελα να εξαρτώμαι, ήθελα να είμαι αυτόφωτη.

Δεν φοβήθηκα τη δέσμευση, δεσμεύτηκα δυο φορές, αλλά εγώ ήμουν δεσμευμένη και παράλληλα ήμουν ένας ανεξάρτητος άνθρωπος. Στις μακροχρόνιες σχέσεις μπαίνουμε σε ένα καλούπι, αλλά εκεί η αντισυμβατική μου πλευρά δούλευε μόνη της, είχα την τέχνη μου και τον τρόπο να συμβιώνω.  Όταν ήμουν δεσμευμένη και δούλευα έξι βράδια την εβδομάδα, επέστρεφα αργά και περίμενα να ξυπνήσουν τα παιδιά για να τα πάω στο σχολείο. Τους περίμενα να ξυπνήσουν για να τα πάω στο σχολείο αφενός από αγάπη και αφετέρου για να είναι με τη μητέρα τους».

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανέφερε επίσης: «Πάντα έβρισκα χρόνο για τα παιδιά μου και στις περιοδείες τα έπαιρνα μαζί μου, κάποιες περιοδείες τις κάναμε παρέα. Είμαι καλά που βλέπω τα παιδιά μου να ανθίζουν, έχω πολύ χρόνο για μένα, δεν κλείνω κανένα «βιβλίο» ποτέ, ούτε αυτό της συντροφικότητας.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας σύντροφος αλλά το να μοιράζεσαι είναι πολύ σημαντικό πράγμα, ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη. Το να μοιράζεσαι τη ζωή σου είναι γενναιοδωρία, εγώ αισθάνομαι αυτό το μοίρασμα και με τα παιδιά μου. Μου αρέσει η δέσμευση και το μοίρασμα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει πάντα, είμαι πολύ καλά αυτή τη στιγμή».

Κλείνοντας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη τόνισε: «Ένα τραγούδι που με επηρέασε στην εφηβεία είναι του Μίκη Θεοδωράκη «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω», το έχω συνδυάσει με την απώλεια του πατέρα μου. Δεύτερο τραγούδι το «δεύτερη ζωή δεν έχει» που σε μένα έχει γράψει πολύ δυνατά και προσωπικά.

Με το χρόνο τα έχουμε καλά μέχρι στιγμής, και γυμναστική κάνω και προσέχω τι και πόσο τρώω. Τις γυναίκες τις έχω σεβαστεί πολύ και τις αγαπώ, σε ό,τι αφορά το «μετρημένη». Δεν προκαλώ, έτσι είμαι, είναι κάτι φυσικό μου και όχι επίκτητο, έτσι είμαι».