Χρήστος Λούλης: «Είμαστε επαρχιώτες, νιώθουμε μειονεκτικά που ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει, διαφημίζουμε μόνο το χθες»!

«Αυτός που θέλει να διατρανώνει ότι είναι καλύτερος και ότι έχει τους πιο άξιους προγόνους, είναι αυτός που στην ουσία νιώθει ότι είναι ο πιο χάλια από όλους».

Καθισμένος στον καναπέ της Τζένης Μπαλατσινού το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Χρήστος Λούλης έδωσε τη δική του ερμηνεία για τους Έλληνες του σήμερα;
«Δεν υπάρχουν πολλές χώρες που να έχουν λιγότερη αξιοκρατία από την Ελλάδα αυτή την περίοδο. Νομίζω ότι οφείλεται στον φόβο μας. Φοβόμαστε να βγούμε και να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις ανθρώπους καλύτερούς μας, φοβόμαστε ότι δεν είμαστε εμείς καλοί αρκετά και οφείλεται όλο αυτό πιστεύω σε μια περίεργη ψυχική περιχαράκωση. Επειδή εμείς έχουμε καταλήξει να νιώθουμε οι περιφερειακοί, οι επαρχιώτες -είμαστε μια επαρχία- νιώθουμε μειονεκτικά απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο που προχωράει. Λόγω ενός συγκεκριμένου ψυχικού τραύματος το γυρίζουμε όλο σε θυμό, ότι «εγώ είμαι καλύτερος». Αυτός που θέλει να διατρανώνει ότι είναι καλύτερος και ότι έχει τους πιο άξιους προγόνους, είναι αυτός που στην ουσία νιώθει ότι είναι ο πιο χάλια από όλους. Αν είσαι τόσο καλά τότε δεν νιώθεις την ανάγκη ούτε να διαφημίζεις ότι εσύ εφηύρες τη δημοκρατία, ούτε να διαφημίζεις ότι είσαι απόγονος του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη. Εμείς διαφημίζουμε μόνο το χθες. Ας τους αφήσουμε τους Άγγλους που είναι γύφτοι να έχουν τα Μάρμαρα και ας φτιάξουμε έναν καινούριο Παρθενώνα τώρα. Μπορούμε; Δεν μπορούμε, γι’ αυτό μας έχει πιάσει η κλάψα με τον Παρθενώνα».

https://www.youtube.com/embed/5cQJ17pG31M