Χωρίς Συνταγή στα Τρίκαλα

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ταξιδεύει στην Ελλάδα και μας μεταφέρει τις ομορφιές και τις γεύσεις της, «Χωρίς Συνταγή».

Σήμερα, στις 18:50, Ο Δημήτρης επισκέπτεται το νομό Τρικάλων.

Η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία και έτσι ο «σεφ χωρίς συνταγή» επισκέπτεται την καινοτόμα μονάδα του Δημήτρη Δήμου, στην Καλαμπάκα. Σε αυτό τον ιδιαίτερο χώρο εκτρέφει 147 αγελάδες της ελληνικής στεπικής φυλής της Kατερίνης, 55 θεσσαλικά άλογα, 19 πόνι από τη Σκύρο και 150 χοιρομητέρες, τα αυθεντικά μαύρα γουρούνια της Μεσογείου. Εξηγεί στον Δημήτρη, γιατί αποφάσισε να διασώσει αρχέγονες ράτσες και γιατί οι καινοτόμες επενδύσεις είναι μια διέξοδος από την οικονομική κρίση. Στο τέλος, μαγειρεύει δυο ιδιαίτερες συνταγές με μαύρο χοίρο.

Ο χαλβάς σαπουνέ είναι ένα καθαρά θεσσαλικό προϊόν. Ο Δημήτρης επισκέπτεται το παλαιότερο χαλβαδοποιείο στην Καλαμπάκα και μαθαίνει όλη την ιστορία αυτού του ιδιαίτερου γλυκού. Η συνταγή παραμένει η ίδια από το 1924, ενώ το μυστικό πέρασε από γενιά σε γενιά.

Επόμενος προορισμός, ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας, το Χαλίκι. Μοναδικοί κάτοικοι του χωριού το χειμώνα είναι ο Χρήστος Ζαχαρής και η μητέρα του Σωτηρία. Ο Χρήστος, πρώην δημοσιογράφος, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ζωή στην πόλη, έχει πλέον μια παραδοσιακή βλάχικη ταβέρνα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου.

Η μέρα κλείνει με ένα παραδοσιακό βλάχικο φαγητό. Η κυρία Σωτηρία μαγειρεύει κατσίκι με κριθαράκι, ένα «παλιακό» φαγητό, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια.

Μια ξεχωριστή βόλτα με μηχανές σε χωριά γύρω από την Ελάτη ολοκληρώνει το ταξίδι του σεφ. Με οδηγό τον Άγγελο Σινάνη, έναν από τους γνωστότερους περιηγητές της περιοχής, σταματούν σε μέρη απίστευτης ομορφιάς, όπως ο καταρράχτης της Παλαιοκαρυάς, έναν παραδοσιακό νερόμυλο που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, σε τοξωτά γεφύρια, σε μονοπάτια που κάποτε ήταν οι δρόμοι που ένωναν χωριά και πόλεις, καθώς και στο καφενείο του μπάρμπα Στέφου, που κάποτε ήταν ένα από τα γνωστότερα χάνια της περιοχής. Ο Στέφος Γώγος, 92 ετών σήμερα, αφηγείται με ξεχωριστό τρόπο ιστορίες βγαλμένες από άλλη εποχή.