ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ποιοι έβαλαν… στο μάτι τη Eurovision

Μπορεί πολλοί να την χαρακτηρίζουν ως «πανηγυράκι», αλλά το φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision καταφέρνει να σημειώνει υψηλές τηλεθεάσεις.

Παρά δε το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων προβολής της, τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση της ΕΡΤ κατάφερε να κερδίσει από τη μετάδοσή της, αφού μεγάλο μέρος των εξόδων παραγωγής ανέλαβε το MAD. Το «πανηγυράκι» λοιπόν αποδείχτηκε ότι μπορεί εκτός από πηγή «τηλεθέασης» να είναι και πηγή εσόδων για την κρατική τηλεόραση, όταν δεν γίνονται… ασύστολα έξοδα και πολυμελείς αποστολές.

Κρατώντας αυτή τη λογική λοιπόν θέλουν και φέτος το φεστιβάλ τραγουδιού να μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ, μπας και στο ραδιομέγαρο δουν και κάποιες τηλεθεάσεις και… δικαιολογήσουν το ανταποδοτικό τέλος –χαράτσι που πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι για αυτήν. Πλην όμως, ο νέος αυτός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, η ΝΕΡΙΤ, δεν ανήκει στην EBU, αφού συστάθηκε καθυστερημένα και δεν μπόρεσε να υποβάλει εντός χρονικού ορίου την αίτηση για να γίνει μέλος της μέχρι τον Ιούνιο που συνεδρίαζαν.

Έτσι αν η ΝΕΡΙΤ γίνει μέλος της EBU θα συζητηθεί στην επόμενη γενική συνέλευση που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο του Newsit, η EBU θα αποφασίσει μέσα στον Οκτώβριο ποια κράτη μέλη θα συμμετέχουν στο επόμενο διαγωνισμό της Eurovision. Βέβαια επειδή τα… λεφτά είναι πολλά, λέγεται πως μετά τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί ότι η ΝΕΡΙΤ, ως μέλος πλέον τότε της EBU, θα πάρει τα δικαιώματα προβολής και ενδεχομένως και συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Αυτό το… παραθυράκι φαίνεται ότι έχει ανοίξει σε παρασκηνιακές επαφές, ενώ δικαιολογημένα όμως, κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά νομικά κολλήματα. Λόγω αυτών δε, φαίνεται ότι μπαίνει σφήνα ένας άλλος τηλεοπτικός σταθμός που σκοπεύει να διεκδικήσει τη μετάδοση του φετινού διαγωνισμού της Eurovision εκμεταλλευόμενος τα νομικά «παραθυράκια» που αφήνει ο νόμος και κόντρα στην ένταξη της ΝΕΡΙΤ… από το παράθυρο! Ο σταθμός αυτός είναι ο ALPHA που φαίνεται πως θέλει να διεκδικήσει νόμιμα το διαγωνισμό τραγουδιού για τη χώρα μας.

Την Κυριακή καλεσμένος στην εκπομπή «Σπίτι μου, σπιτάκι μου» με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ήταν ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης του ALPHA Τζώνης Καλημέρης. Κατά τη διάρκεια μάλιστα που ήταν στη διοίκηση της ΕΡΤ κατάφερε να αποδείξει –και μέσα από τη συμφωνία και συνεργασία που έκανε με το MAD- πως το φεστιβάλ της Eurovision μπορεί να αποφέρει έσοδα.

Αν λοιπόν… αποκωδικοποιήσω τα όσα είπε στην ψυχαγωγική εκπομπή του ALPHA για τη Eurovision φαίνεται ότι μέσα από την καινούργια του θέση στο κανάλι της Κάντζας σκοπεύει να εκμεταλλευθεί το νομικό κόλλημα που υπάρχει για τη ΝΕΡΙΤ, ενώ παράλληλα φαίνεται πως θα ζητήσει να αναλάβει ο ALPHA τη μετάδοση και τη συμμετοχή της Ελλάδας. Άλλωστε σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι που να είναι μέλος της EBU η απόφαση για το ποιος θα αναλάβει τη μετάδοση έγκειται στην EBU και όπως φαίνεται ο ALPHA σκοπεύει να το διεκδικήσει.

Όπως φαίνεται λοιπόν ο ALPHA τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει πρόταση προς την EBU στην οποία θα αναφέρεται ότι επειδή δεν υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι που να είναι μέλος της θέλει να μεταδώσει αυτός το φεστιβάλ τραγουδιού, πληρώνοντας βέβαια το αντίστοιχο τίμημα.

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την οικονομική μελέτη που πρέπει να γίνει για το συνολικό κόστος της διοργάνωσης, ώστε να αποφασίσουν αν τελικά τους συμφέρει να εκμεταλλευθούν το «παραθυράκι» που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν τη μετάδοση, σε αντίθεση με τη ΝΕΡΙΤ που παρά τις παρασκηνιακές επαφές φαίνεται ότι «σκαλώνουν» σε νομικά κολλήματα.

Γρηγόρης Μελάς