Από την Πόλη στην Ανατολή: Ξενάγηση στην Τραπεζούντα

Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ξεναγεί στην Τραπεζούντα, μια περιοχή με σημαντική ιστορία, πολλές ομορφιές, ιδιαίτερα εδέσματα.

Πρώτος σταθμός, το όρος Μελά όπου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Ένας τόπος, που η επίσκεψη και το προσκύνημά του αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς Έλληνες αλλά και Ποντίους. Με μεγάλη συγκίνηση, η Μαρία μπαίνει στον ιερό αυτό χώρο και μας παρουσιάζει τις υπέροχες τοιχογραφίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, κάνουμε μια στάση σε ένα εστιατόριο, όπου μια ντόπια μαγείρισσα μάς σερβίρει μερικά από τα τοπικά, παραδοσιακά φαγητά. Με πηγή έμπνευσης τα πιάτα αυτά, η Μαρία μάς δείχνει μια δική της συνταγή, ντολμαδάκια με σέσκουλα, που συνοδεύονται από ένα δροσιστικό ντιπ.

Η ξενάγηση συνεχίζεται στην πόλη της Τραπεζούντας. Επισκεπτόμαστε το Τζαμί της Γκιουλμπαχάρ, το σπίτι του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, τον ναό της Αγίας Σοφίας αλλά και την πανέμορφη βίλα του Έλληνα τραπεζίτη Κωνσταντίνου Καπαγιαννίδη, λίγο πιο έξω από την πόλη, που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο Ατατούρκ. Ακόμα, κάνουμε μια βόλτα στην αγορά της Τραπεζούντας και την τοπική ψαραγορά, όπου η Μαρία μαγειρεύει γαύρο μπουλαμά.

Λίγο πριν την αναχώρησή της από την πόλη, η σεφ μάς ταξιδεύει στο Ουζούν Γκιουλ, ένα χωριό που βρίσκεται απλωμένο γύρω από μια λίμνη.