Από την Πόλη στην Ανατολή: Ταξίδι στο Εσκισεχίρ

Σήμερα στις 20:00 στον Alpha.

Καλντερίμια και δρόμοι ανασταίνουν μνήμες. Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Πρόσωπα και εικόνες διηγούνται ιστορίες.

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας καλωσορίζει στο Εσκισεχίρ, μια παραμυθένια πόλη τής Ανατολής, που θα μπορούσε να βρίσκεται και στην Ευρώπη.

Η μέρα μας ξεκινά με βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Μετά από αρκετό περπάτημα, η Μαρία μάς γνωρίζει τον γαστριμαργικό πλούτο του Εσκισεχίρ. Πρώτη στάση, σε έναν παραδοσιακό φούρνο. Έπειτα, επισκεπτόμαστε το πιο γνωστό κατάστημα χαλβά και τέλος, ένα εστιατόριο «του δρόμου» όπου δοκιμάζουμε την τοπική σπεσιαλιτέ, μπαλαμπάν κιοφτέ.

Επόμενος σταθμός, το Κεντ Παρκ, ένα μέρος ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εκεί, η Μαρία μαγειρεύει κοπανάκια από κοτόπουλο και χυλοπίτες. Με γεμάτο στομάχι πια, συνεχίζουμε την περιήγησή μας, αυτή τη φορά στο Κουρσουνλού Τζαμί με το εργαστήρι και τη σχολή γυαλιού. Στη συνέχεια, γινόμαστε για λίγο «παιδιά». Ανακαλύπτουμε τον Πύργο των Παραμυθιών, το πλοίο των πειρατών και κάνουμε βόλτα με το τρενάκι. Για να ολοκληρώσει την ευχαρίστησή μας, η σεφ φτιάχνει νόστιμα τραγανοπιτάκια.

Το ταξίδι συνεχίζεται με αλλαγή σκηνικού. Επισκεπτόμαστε το HarrelGengilim (Κέντρο Νεότητας του Εσκισεχίρ), όπου δοκιμάζουμε malebi γλυκό και πίνουμε παραδοσιακό καφεδάκι.

Η γαστριμαργία, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει την τιμητική της. Η Μαρία μάς ετοιμάζει μπουρεκάκια με παστουρμά, ενώ μία ντόπια, έμπειρη μαγείρισσα μάς παρουσιάζει παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής.

Τέλος, συναντάμε τον δημιουργό αυτού του «παραμυθένιου κόσμου». Ο Dr.YılmazBüyükerşen, δήμαρχος της πόλης είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπο, με φαντασία, κάτι που διαπιστώνουμε ακόμα καλύτερα μετά την επίσκεψή μας στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, ένα ακόμα δικό του έργο.