«Από την Πόλη στην Ανατολή»: Σμύρνη

Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν…

Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν… «Από την Πόλη στην Ανατολή».

Το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 20:00, γνωρίζουμε τη Σμύρνη, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές της Μαρίας Εκμεκτσίογλου. Πρώτος σταθμός, η πλατεία Κονάκ με το ιστορικό ρολόι – σύμβολο της πόλης, που αποτελεί σημείο συνάντησης και τόπος περιπάτου για τους Σμυρνιούς. Από εκεί, κατηφορίζουμε στην κλειστή αγορά Κεμέραλτι, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπου η Μαρία πιάνει κουβέντα με τους εμπόρους, αγοράζει μπαχαρικά, συνομιλεί με τους τεχνίτες που φτιάχνουν μπακίρια και κάνει μια στάση για να φάει το περίφημο σάντουϊτς με κοκορέτσι.

Αφήνουμε την αγορά και κάνουμε βόλτα την ιστορική προκυμαία. Άμαξες με αλογάκια, αμέτρητα καφέ, πολυτελή ρεστοράν συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Στη συνέχεια, ανηφορίζουμε στην παλιά γειτονιά της Σμύρνης, με τα γραφικά σπίτια και τα υπέροχα αρχοντικά, και επισκεπτόμαστε το κάστρο Καντιφέ Καλέ («βελούδινο κάστρο»). Το Καντιφέ Καλέ στέκει πάνω από τις φτωχογειτονιές της Σμύρνης, σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα στην πόλη. Η Μαρία κάνει βόλτες στα υπαίθρια μαγαζάκια και πιάνει κουβέντα με τις γυναίκες που φτιάχνουν κιλίμια.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται με μια στάση στο ασανσέρ που θα μας ανεβάσει στο ψηλότερο σημείο της πόλης για να θαυμάσουμε το ηλιοβασίλεμα. Το ασανσέρ αυτό είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Σμύρνης και χτίστηκε το 1907 προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή Χαλίλ Ριφάτ, καθώς οι διαβάτες μέχρι τότε έπρεπε να ανεβαίνουν 155 σκαλιά.

Ακόμα, η Μαρία, παρέα με τον αρχαιολόγο Αχμέτ Ουχρί, μας ξεναγούν στην αρχαία Ρώμαϊκή Αγορά. Φεύγοντας από τον αρχαιολογικό χώρο, η σεφ βρίσκει ένα παλιό μπακάλικο απ’ όπου ψωνίζει υλικά για να φτιάξει αυγά με σουτζούκι, στην πλατεία της περιοχής και να κολατσίσει μαζί με την ομάδα της.

Επόμενος σταθμός τα  Βουρλά, όπου μπαίνουμε στο σπίτι του Σεφέρη και από εκεί ταξιδεύουμε στα Αλάτσατα, όπου επισκεπτόμαστε τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, με το περίφημο τέμπλο που κατασκεύασε ο Ιωάννης Χαλεπάς, πατέρας του Γιαννούλη Χαλεπά. Στα Αλάτσατα, η Μαρία μαγειρεύει μια αλατσατιανή μακαρονάδα, στην αυλή ενός σπιτιού, κάτω από τις ανθισμένες λεμονιές. Στη συνέχεια, κάνουμε βόλτα στα σοκάκια με τα ωραία καφέ, στους Μύλους, σήμα κατατεθέν της πόλης και καταλήγουμε στο περίφημο παζάρι της πόλης, όπου
η σεφ τηγανίζει ψάρια μέσα σε καντίνα.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη Μαρία στην Έφεσο και το οδοιπορικό ολοκληρώνεται με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο.