Από την Πόλη στην Ανατολή: Οδοιπορικό στις μυθικές πόλεις της Ανατολίας

Απόψε, στις 20:00.

Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν… «Από την Πόλη στην Ανατολή».

Μετά από ένα οδοιπορικό στις μυθικές πόλεις της Ανατολίας, γεμάτο εικόνες, χρώματα και μυρωδιές, το Σάββατο 20 Ιουνίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη.

Το ταξίδι ξεκινά με κυριακάτικο πρωινό στην Πόλη και βόλτα σ’ ένα πολύ ιδιαίτερο παζάρι με αντίκες, στην περιοχή Mπομόντι, όπου δοκιμάζουμε την τοπική σπεσιαλιτέ γκιουζλεμέ, που φτιάχνουν οι ντόπιες γυναίκες. Επόμενος σταθμός το Ρούμελη Καβάκ, ένα παραλιακό χωριό, φημισμένο για τις ψαροταβέρνες του. Εκεί, η Μαρία ψωνίζει ντόπια μύδια και τα τηγανίζει με φόντο ένα γραφικό λιμανάκι.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς τις ακτές του Μαρμαρά και την Τεκιρντάγ, τη γνωστή Ραιδεστό. Περπατάμε στην κεντρική πλατεία της πόλης κι έπειτα επισκεπτόμαστε το Ρουστέμ Πασά τζαμί αλλά και το μουσείο του εθνικού ήρωα της Ουγγαρίας, Φέρεντς Ράκοτσι. Αμέσως μετά, σε ένα τοπικό οινοποιείο η Μαρία μαγειρεύει κεφτεδάκια με ρύζι, με φόντο τα αμπέλια, ενώ στην παραλία του Τεκιρντάγ, σε μια μικρή καντίνα, τηγανίζει τσινακόπια. Ακόμα, η σεφ επισκέπτεται την πόλη Σάρκιοϊ, καθώς και το μικρό ψαροχώρι Χάσκιοϊ, όπου φτιάχνει μια δροσιστική μακαρονοσαλάτα με ντόπιο γαριδάκι του Μαρμαρά.

Επιστρέφοντας στην Πόλη, περπατάμε στην Ιστικλάλ, τον κεντρικό πεζόδρομο που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ και επισκεπτόμαστε το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το ελληνικό Προξενείο. Εκεί επίσης, φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή, τον οποίο έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε. Τέλος, κάνουμε βόλτα στην πλατεία Ταξίμ, μπαίνουμε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα ζαχαροπλαστεία και δοκιμάζουμε ένα εξαιρετικό φιλέτο με σως ροδιού που μας σερβίρει η Μαρία.