Από την Πόλη στην Ανατολή… με νοστιμιές της Καπαδοκίας

Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν… «Από την Πόλη στην Ανατολή».

Το Σάββατο 23 Μαΐου, στις 20:00, γνωρίζουμε τις ομορφιές και τις νοστιμιές της Καππαδοκίας ή όπως αλλιώς ονομάζεται Κατπατούκας («χώρα με τα όμορφα άλογα»), μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές της Ανατολικής Μικράς Ασίας.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ξεναγεί στις εντυπωσιακές νεραϊδοσπηλιές, μια περιοχή με φυσικές «καμινάδες» λόγω του ηφαιστειογενούς της εδάφους και στο υπαίθριο μουσείο, ένα στοιχείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε τη «γαλάζια» Εκκλησία, έναν ναό που οφείλει την ονομασία του στις αγιογραφίες του, οι οποίες είναι φτιαγμένες από λάπις λάζουλι.

Επόμενος σταθμός, η Άβανος, μια μικρή κωμόπολη της Καππαδοκίας όπου η τέχνη της κεραμικής διατηρεί παράδοση αιώνων. Κάνουμε βόλτα στον κόκκινο ποταμό κι ύστερα στην αγορά της πόλης, για τα απαραίτητα ψώνια. Από εκεί, αναχωρούμε για το Γκόρεμε και τη μοναστηριακή πολιτεία με τη μεγαλύτερη «συλλογή» από ξωκλήσια και σπίτια, που χρονολογούνται γύρω στον 11ο αιώνα. Μπαίνουμε σε μία ακόμα νεραϊδοσπηλιά, όπου η Μαρία μαγειρεύει αρνάκι με πλιγούρι και φακές, επισκεπτόμαστε την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και λίγο πριν την αναχώρηση από το Γκόρεμε συναντάμε τον δήμαρχο της πόλης, που μας ξεναγεί στον νέο ναό του Αγ. Νικολάου.

Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται στην Καισάρεια, την πόλη του Αγ. Βασιλείου. Πρώτη στάση στο Νεβσεχίρ, όπου η Μαρία μας ξεναγεί στη μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο, που χτίστηκε πριν από 5.000 χιλιάδες χρόνια! Επισκεπτόμαστε τον πολιτιστικό σύλλογο της Καισάρειας όπου η σεφ ετοιμάζει φασολάδα με παστουρμά, το περίφημο τοπικό προϊόν της πόλης. Για το τέλος η εκπομπή μας επιφυλάσσει βόλτα στα παζάρια. Ξεκινάμε από το Καπαλί Τσαρσί, με τα αμέτρητα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα, συνεχίζουμε στο Βεζίρ Χαν, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει χαλιά και φτάνουμε στο μπεζεστένι, τη σκεπαστή αγορά.