Από την Πόλη έρχομαι…

Ξενάγηση στην Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, στο Καντίκιοϊ και το Ουσκουντάρ θα μας κάνει η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

 Η Μαρία ξεκινά από τον σταθμό του Χαϊντάρ Πασά, ένα από τα αρχιτεκτονικά μνημεία της Πόλης, εκεί όπου γυρίστηκε η σκηνή του αποχωρισμού στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα». Μαγειρεύει κοκκινιστό μοσχαράκι με γιουφκά αλλά και αυγά με παστουρμά και γιουφκά.

Στη συνέχεια περιπλανιέται στα μαγαζιά του Καντίκιοϊ και μας μιλά για τις εκκλησίες που συναντά. Παίρνει το παλιομοδίτικο τραμ για να πάει στο Μόδι που είναι γεμάτο από πολυτελή εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.

Συνεχίζει στην περιοχή Ουσκουντάρ ή Χρυσούπολη, στην οποία σήμερα υπάρχουν πάνω από 180 τζαμιά και διακρίνεται για τα πολυάριθμα τεμένη, τους μεντρεσέδες, τα ασκητήρια των δερβισών και τα λουτρά της. Μαγειρεύει κυδώνια γεμιστά με κιμά. Η Μαρία επισκέπτεται την αγορά και μας μιλά για τον πρώτο σταθμό του υποθαλάσσιου μετρό που λειτουργεί στην περιοχή το οποίο ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Στην αποβάθρα της περιοχής, η Μαρία μαγειρεύει σελινοκαστανάτο. Η βόλτα της τελειώνει με επίσκεψη στο Σακιρίν τζαμί, το οποίο είναι διαφορετικό από τα άλλα που έχει επισκεφθεί αφού συνδυάζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή ισλαμική τέχνη.