Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Δεν πιστεύω στην έννοια της Εκκλησίας»

«Στο γάμο δε θεωρώ ότι ένας ιερέας θα μου επικυρώσει εμένα τη σχέση μου με τον άλλον άνθρωπο.»

Τις πρόσφατες δηλώσεις της γύρω από το γάμο, αλλά και την Εκκλησία κουβέντιασε μαζί με την Ντορέττα Παπαδημητρίου η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.

«Δε θεωρώ ότι ο γάμος –  καλά και σαν τελετή εκκλησιαστική δεν με ενδιαφέρει καθόλου – αλλά και σαν χαρτί δε συνδέει αυτό τους ανθρώπους. Δεν πιστεύω καθόλου σε όλο αυτό.»

Πιστεύει στο Θεό;
«Είναι πολύ μεγάλη ερώτηση αυτή. Σε μία έννοια ενέργειας που μπορεί κάποιοι να την λένε Θεό, ναι. Δεν πιστεύω στην έννοια της Εκκλησίας. Υπάρχουν κομμάτια της Εκκλησίας που βοηθάνε, αλλά γενικότερα δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Η εκκλησιαστική περιουσία, όλα αυτά, εξαιρούνται από πολλά πράγματα, φορολογικά. Γιατί να εξαιρείται η Εκκλησία; Θα έπρεπε να είναι το αντίθετο. Θα έπρεπε να βοηθάει αντί να εξαιρείται. Στο γάμο δε θεωρώ ότι ένας ιερέας θα μου επικυρώσει εμένα τη σχέση μου με τον άλλον άνθρωπο. Θεωρώ ότι εγώ με τον άλλον άνθρωπο είμαστε αρκετά ολοκληρωμένη δύναμη μόνοι μας για το αν αυτή η δύναμη είναι ικανή να αντέξει ή όχι. Γιατί αλλιώς όσοι παντρεύονταν στην εκκλησία δεν θα χωρίζανε ποτέ. Καταλαβαίνω βέβαια την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να το ζήσουν αυτό. Δεν λέω γιατί ο άλλος το κάνει. Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει.»