Η πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, μας παίρνει μαζί του σε μια αντισυμβατική γαστρονομική περιπέτεια. Η πιο νόστιμη ταξιδιωτική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης μας δίνει ραντεβού από τη Σαμοθράκη, απόψε στις 20:45 στον Alpha.
Η Σαμοθράκη είναι από εκείνους τους τόπους που ζεις με όλες σου τις αισθήσεις. Ένα νησί αυθεντικό, ανεπιτήδευτο και φυσικά συνδεδεμένο με τη φύση. Ο Άκης Πετρετζίκης, στο νέο επεισόδιο του «Akis’ Food Tour», στήνει τη σκηνή του στους Βαράδες, το επίσημο camping του νησιού, και ξεκινά μια εμπειρία γεμάτη φαγητό, ιστορίες και δράση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρώτη γνωριμία με τον τόπο γίνεται στο καφενείο των Θερμών – το απόλυτο σημείο συνάντησης για τους ντόπιους. Ο Άκης πίνει ελληνικό καφέ και μαθαίνει όσα δεν γράφει κανένας ταξιδιωτικός οδηγός: πού να πάει, ποιους να συναντήσει και φυσικά, τι να δοκιμάσει. Από εκεί, παίρνει τον δρόμο για την Παναγία Κρημνιώτισσα, το μικρό εκκλησάκι σκαρφαλωμένο στον βράχο. Στους πρόποδες τον περιμένει η Κωνσταντίνα, που του μαγειρεύει ομελέτα με κατσίκι και λιωτό – δηλαδή γίδα στιφάδο, μια από τις σπεσιαλιτέ του νησιού. Άλλωστε, τα κατσίκια της Σαμοθράκης, λένε, «πίνουν θαλασσινό νερό» – και η γεύση τους δεν συγκρίνεται.
Η επόμενη στάση είναι στην Καμαριώτισσα. Εκεί, ο Σάββας τον κεράσει το περίφημο «Ανώνυμο» και χασλμαμά – έναν παλιό, παραδοσιακό χαλβά. Πάνω στην κουβέντα, του μιλά για τον αδερφό του, τον Δημήτρη, γνωστό και ως «ο Ψαράς». Ο Άκης τον βρίσκει στην αυλή του μαγαζιού του. Ψήνουν και τρώνε μαζί τα ψάρια της ημέρας. Το επόμενο ξημέρωμα ο Άκης συναντιέται με τον τσομπάνη Γιάννη Τσαούση. Αρμέγουν μαζί τα κατσίκια και μεταφέρουν το φρέσκο γάλα στο μοναδικό τυροκομείο του νησιού. Εκεί τους περιμένει ο Παναγιώτης Παπανικολάου, ο μοναδικός τυροκόμος του νησιού, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ντόπιο γάλα.
Αργότερα στη Χώρα, ο Άκης γνωρίζει τον Άλεξ – νέο μάγειρα με βάση το Βερολίνο – και μαγειρεύουν μαζί στο μαγαζί «Στενάκι». Από εκεί, επιστρέφει στα Θέρμα για να γνωρίσει τον Νίκο Ζάκατα, που φτιάχνει βραβευμένα παστέλια σε πάνω από 60 διαφορετικές εκδοχές – με σπιρουλίνα, ξηρούς καρπούς, αφυδατωμένα φρούτα και φυσικά ντόπιο μέλι. Το ταξίδι συνεχίζεται στις βάθρες του Φονιά. Ο Άκης ακολουθεί τον Σαράντο Φωτεινού – πυροσβέστη, διασώστη και canyoning guide – που τον καθοδηγεί σε μια εντυπωσιακή κατάβαση.
Το επεισόδιο κλείνει στην Άνω Μεριά, στις διάσημες Καρυδιές. Η Τζένη, μαγείρισσα της οικογενειακής ταβέρνας, υποδέχεται τον Άκη στην κουζίνα της. Μαζί φτιάχνουν κατσικάκι με κυδώνι και την τσιγαριστή φασολάδα για την οποία φημίζεται η ταβέρνα – ένα πιάτο γεμάτο βάθος και νοστιμιά, σε ένα σημείο που μοιάζει χαμένο στον χάρτη, αλλά για τους μυημένους είναι σταθερός προορισμός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ