Αυτοψία στην Αμφίπολη

Απόψε στις 23:45 η πρεμιέρα της εκπομπής...

 Εκεί που γεννιέται η είδηση, εκεί που τα πρόσωπα και τα γεγονότα γράφουν την επικαιρότητα, εκεί που οι ερωτήσεις της κοινωνίας ζητούν απάντηση. Εκεί αυτόπτης μάρτυρας είναι η κάμερα και πρωταγωνιστής το ρεπορτάζ.

Περίπου 2.400 χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μεγαλύτερος για πολλούς στρατηγός της ανθρωπότητας, εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένο το μυστικό του, παρά τις πολυετείς έρευνες, τις ανασκαφές σε δεκάδες σημεία του πλανήτη αλλά και τον πακτωλό χρημάτων που έχει ξοδευτεί για τον εντοπισμό του τύμβου του. Αν και πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι αρχαιολόγοι πίστεψαν ότι είχαν φτάσει στην απάντηση, διαψεύστηκαν.

Απόψε, στις 23:45 η «Αυτοψία» καταγράφει τις προσπάθειες που έχουν γίνει, τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, τις κόντρες των αρχαιολόγων, αλλά και το πως έχει αλλάξει η εικόνα στην Αμφίπολη.

Ο Αντώνης Σρόιτερ παρακολουθεί από κοντά τις ανασκαφές που γίνονται στο Χιλιομόδι καταγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται μια ανασκαφή από τους αρχαιολόγους, τους εργάτες αλλά και τους φοιτητές. Η κάμερα της εκπομπής επισκέπτεται και την Αμφίπολη, εκεί που οι κάτοικοι της περιοχής συμφωνούν ότι η γη τους κρύβει κάτι πολύ σπουδαίο. Οι εκτιμήσεις για το πρόσωπο διαφέρουν, όμως, για τη σπουδαιότητα του μνημείου δε διαφωνεί κανείς.