Αυτή την πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θέλεις να την φτιάξεις!

πορτοκαλοπιτα

Αφράτη, αρωματική και πανεύκολη!

Το πορτοκάλι είναι το φρούτο του χειμώνα, το φρούτο που λατρεύουν τα γλυκά αυτή την εποχή. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για την τέλεια και αφράτη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι! Ψήνεται σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Δείτε εδώ όλα τα υλικά για τη συνταγή

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά,  να ποτίσουν καλά τα φύλλα.

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.

Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

7 Μυστικά για τέλεια πορτοκαλόπιτα