Αυτή είναι η ιδιαίτερη… Λωλή κολοκυθόπιτα Σίφνου

κολοκυθόπιτα

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια ξεχωριστή φθινοπωρινή συνταγή...

Η Λωλή Σίφνου, είναι μία γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα, με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και σταφίδες. Μία παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου, εύκολη, γρήγορη, αρωματική και πεντανόστιμη. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο ιδιαίτερη φθινοπωρινή συνταγή.

Τα υλικά της συνταγής…

Για τη λωλή Σίφνου, την παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, καθαρίζουμε πρώτα την κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε σε κυβάκια. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα, με προσοχή γιατί αφρίζει και χύνεται και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στους 170° C, στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί το κέντρο της. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 160° C, στη μεσαία σχάρα για 45΄.

Μυστικά για τη Λωλή Σίφνου, την εύκολη γλυκιά κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο…