60′ Ελλάδα: Στη Νότια Χίο

Απόψε, στις 23:50, στον Alpha...

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» ξεκίνησε, για τέταρτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Ο Νίκος Μάνεσης ανοίγει τον χάρτη και μετράει χιλιόμετρα. Σταθμοί της διαδρομής του όλα τα μέρη όπου οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν σαν λέξεις – κλειδιά τη δύναμη, τη δημιουργία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο. Στον δρόμο του, συναντάει πρόσωπα που αντιμετωπίζουν το μέλλον με ελπίδα και ευρηματικότητα, που κυνηγούν τα όνειρά τους, αναλαμβάνουν δράση, καινοτομούν, παράγουν, προσφέρουν. Μπαίνει στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας και διασκέδασής τους, γίνεται μέλος της τοπικής κοινωνίας αλλά και μέρος του ρεπορτάζ. Βλέπει αυτά που οι άλλοι δεν βλέπουν.

Το 4ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Νότια Χίο.
Το Νότιο τμήμα της Χίου μοιάζει σαν να έχει βγει μέσα από σελίδες παραμυθιού. Δεσπόζουν τα μεσαιωνικά χωριά, οι λεγόμενες καστροπολιτείες, με σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο για να αμύνονται κατά των πειρατών του παρελθόντος.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Στα Μεστά, το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό, ο μαθηματικός έγινε ξενοδόχος, το ζευγάρι από το Κολωνάκι ασχολείται με τον αγροτουρισμό, ενώ ο Πορτογάλος Βιολόγος από την Μαδέρια αγάπησε νησί και γυναίκες και έμεινε…

Στο Πυργί, εάν φωνάξεις Κολόμβος, οι μισοί κάτοικοι θα γυρίσουν γιατί έχουν αυτό το επώνυμο και θεωρούν ότι είναι συγγενείς του Χριστόφορου Κολόμβου που πέρασε από τη Χίο. Λίγο μακρύτερα στους Φανούς, ο υπέροχος ναός του Απόλλωνα σου δημιουργεί θαυμασμό αλλά και θλίψη, γιατί από τις αρχαίες πέτρες οι νεοέλληνες έχουν φτιάξει μάντρες που οριοθετούν τα χωράφια τους….

Και όπου κοιτάξεις, το χρυσάφι του νησιού, η μαστίχα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθούμε τη συγκομιδή μαζί με τους 20χρονους νέους αγρότες της περιοχής. Από τη στιγμή που «πληγώνεις» το δέντρο για να «δακρύσει» μέχρι το πλύσιμο της μαστίχας στη θάλασσα. Μόλις νυχτώσει, ο 9χρονος καραγκιοζοπαίχτης συγκεντρώνει βλέμματα και πιτσιρίκια σε μια δωρεάν παράσταση, κοντά στο λιμάνι των Μεστών, ένα από τα πλέον σύγχρονα λιμάνια της Ελλάδας, που όμως παραμένει «φάντασμα» λόγω της «ασφυξίας» που προκαλεί το λιμάνι της Χίου.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας, βρίσκουμε τους Αθηναίους που άφησαν πρωτεύουσα και κρίση για να χτίσουν στο νησί το μέλλον τους. Όπως το ζευγάρι με τα 4 παιδιά στους Ολύμπους και τον βιοτέχνη ζυμαρικών στη Βέσσα.

Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει ασταμάτητα εικόνες και ιστορίες αλλά και ένα… καζάνεμα διαφορετικό από τα άλλα, καθώς το τσίπουρο γίνεται από σύκο. Διαφορετικό ήταν και το γλέντι που ακολούθησε.

Τέλος, μαθαίνουμε γιατί οι ταράτσες ήταν πολύτιμες στα μεσαιωνικά χωριά αλλά και ποιος είναι ο τελευταίος αγγειοπλάστης της Νότιας Χίου.