60′ Ελλάδα στα χωριά του Αχελώου

Το πέμπτο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στα χωριά του Αχελώου, στα σύνορα των νομών Καρδίτσας και Άρτας.

Η κάμερα καταγράφει τις προετοιμασίες για τον δύσκολο χειμώνα καθώς οι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι έως και ένα μήνα, λόγω του ανύπαρκτου οδικού δικτύου. Στον καλλικρατικό δήμο Αργιθέας υπάρχουν μόνο τρία χιλιόμετρα ασφάλτου και ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στη δεκαετία του ‘50
Ένα οδοιπορικό σε Βραγκιανά, Μάραθο, Καταφύλλι και Αργύρι, σε τέσσερα χωριά που ο συνολικός πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τις 600 ψυχές.

Οι περαταριές
Τα χειροκίνητα τελεφερίκ που κατασκευάστηκαν πριν από 60 χρόνια για τη διάβαση του Αχελώου και λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Οι γέφυρες του Κοράκου και του Καταφυλλίου υποχρεώνουν τους κατοίκους να ακολουθήσουν μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων χωματόδρομου, με καθυστέρηση αρκετών ωρών. Έτσι, η χρήση της περαταριάς είναι απολύτως αναγκαία τόσο για τη μεταφορά των κατοίκων και των προϊόντων της περιοχής αλλά και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας.

Εσωτερικοί μετανάστες για να μάθουν γράμματα
Οικογένειες που τα μέλη τους χωρίζουν προκειμένου τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα σχολικά μαθήματα στο Μουζάκι το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 έως 3 ωρών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Το μοναδικό βενζινάδικο της περιοχής που κλείνει
Ο νόμος με το σύστημα εισροών – εκροών καυσίμων απαιτεί εκτός από τη δαπάνη εγκατάστασης και σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει. Όμως, Internet στην περιοχή δεν υπάρχει. Για να φτάσει κάποιος στο επόμενο πρατήριο καυσίμων πρέπει να διανύσει απόσταση μιάμισης ώρας και μάλιστα σε χωματόδρομο.

Το ασθενοφόρο που σαπίζει στα Βραγκιανά
Ο δήμος διαθέτει ασθενοφόρο, δεν έχει όμως οδηγό παρά το γεγονός πως αρκετοί κάτοικοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν εθελοντικά και αμισθί καθήκοντα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, έχουν απορρίψει σχετικές αιτήσεις με αποτέλεσμα το ασθενοφόρο να παραμένει ακινητοποιημένο.

Το χωριό των σερβιτόρων
Το Αργύρι είναι το μοναδικό χωριό της περιοχής που αντί να γεμίζει το καλοκαίρι αδειάζει καθώς οι 50 στον αριθμό κάτοικοί του φεύγουν στα νησιά για να δουλέψουν ως σερβιτόροι. Με τα χρήματα που κερδίζουν καταφέρνουν να ξεχειμωνιάζουν στο χωριό.

Απόψε τα μεσάνυχτα στον Alpha