60΄ Ελλάδα στην Τήλο

Απόψε στις 23:50 στον Alpha.

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Το 15ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στην Τήλο.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Νησί των Δωδεκανήσων, κοντά στην Τουρκία και βόρεια της Ρόδου. Εγγεγραμμένοι κάτοικοι 800, μόνιμοι μόλις 250. Τους γνωρίσαμε όλους…

Η Τήλος είναι ένα νησί που ξέρει να ζει! Την επισκεφτήκαμε κατά την περίοδο των Αποκρεών και ήμασταν επίτιμοι καλεσμένοι στο… Γαϊτανάκι. Όλοι οι κάτοικοι μασκαρεμένοι να γλεντούν μέχρι πρωίας.

Μαχητές της ζωής, οι κάτοικοι της Τήλου ξέρουν να δίνουν και να διεκδικούν.

Κάναμε τον περίπλου του νησιού με εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν τις παραλίες από τα τραγικά απομεινάρια της άφιξης των προσφύγων. Σωσίβια, βάρκες, κουφάρια σκαφών. Η εικόνα της τραγωδίας του Αιγαίου. Με απόθεμα καρδιάς, οι Τηλιακοί έσωσαν ζωές και μοίρασαν αγάπη στα παιδιά των μεταναστών. «Εύγλωττη» η ζωγραφιά που αφιέρωσαν τα παιδιά της Συρίας και η οποία κοσμεί πλέον το λιτό Δημαρχείο.

Η Τήλος όμως, με τις υπέροχες παραλίες και τα καταπληκτικά μονοπάτια, απειλείται από το τέρας της γραφειοκρατίας. Η γιατρός που διορίστηκε στο νησί, αποσπάστηκε στη Θεσσαλία και ευτυχώς που υπάρχουν οι «Γιατροί του Κόσμου», κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα, οι οποίοι σώζουν ζωές.

Οι Τηλιακοί είναι, όμως, σε κατάσταση ομηρείας και λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Η εταιρία λαϊκής βάσης, που είχε δρομολογήσει ένα πλοίο, πτώχευσε και κλείνει. Ο λόγος; Η Πολιτεία δεν δίνει κονδύλια για να παραμείνει ανοιχτή.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι τα χωράφια του νησιού είναι σκεπασμένα με δίχτυα. Η Τήλος είναι NATURA και απαγορεύεται το κυνήγι. Οι κουρούνες πολλαπλασιάστηκαν και έχουν μετατραπεί σε μάστιγα. Τρώνε βλαστούς, σκοτώνουν νεογέννητα ζώα και σκεπάζουν τον ουρανό της Τήλου. Απαίτηση ο έλεγχος του πληθυσμού με τη βοήθεια των επιστημόνων, αλλά άντε να ξεμπλέξεις με τις… συναρμόδιες υπηρεσίες.

Παρά τα προβλήματα, η ζωή συνεχίζεται…

Στο γήπεδο του Μεγάλου Χωριού, ένας ποδοσφαιριστής έκανε στην αγαπημένη του πρόταση γάμου, επιστρατεύοντας όλη την ομάδα. Ο Σταμάτης πήρε το «ΝΑΙ» που ήθελε και ο γάμος θα γίνει το καλοκαίρι!

Η Τήλος έχει γίνει ξακουστή, στα πέρατα του κόσμου, λόγω ενός σπάνιου παλαιοντολογικού ευρήματος. Στο νησί, έζησαν οι περίφημοι νάνοι ελέφαντες και τα ευρήματα στο σπήλαιο του Μεγάλου Χωριού, είναι εντυπωσιακά. Κρίμα, που οι ανασκαφές σταμάτησαν ελλείψει χρημάτων.

Διακόσιοι πενήντα όλοι οι κάτοικοι του νησιού, όμως, ελπίδα για το μέλλον είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παιδιά. Υπέροχη εικόνα να βλέπεις στον πεζόδρομο των Λιβαδιών τους πιτσιρικάδες, με στολή πολεμικών τεχνών, να προπονούνται στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.

Χειμώνας στην Τήλο. Η τουριστική σεζόν, που κρατά περίπου τέσσερις μήνες, δεν έχει αρχίσει και οι ντόπιοι ασχολούνται με τα χόμπι τους. Όπως ο Νίκος ο ξενοδόχος, ο οποίος όταν δεν σώζει πρόσφυγες, επισκευάζει τα παλιά οχήματα που μαζεύει από όλη την Ελλάδα. Και μετά; Βόλτα με το… εξαθέσιο ποδήλατο.