60΄ Ελλάδα… στη Λευκάδα

60΄ Ελλάδα

Το μοναδικό νησί που πας οδικώς. Περνάς την πλωτή γέφυρα, κοντά στο Φράγκικο κάστρο της Αγίας Μαύρας, και φτάνεις σε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας…

 

Το 27ο οδοιπορικό τού Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Λευκάδα, σ’ ένα από τα «δαχτυλίδια» του Ιονίου.

Πρώτη στάση στον Άγιο Νικήτα, ένα ψαροχώρι σήμα κατατεθέν του νησιού. Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν και τα μαγαζιά όλα ανοιχτά. Εκεί, γνωρίζουμε ένα ζευγάρι που διαφημίζει τον σουηδικό τρόπο ζωής. Ήταν μαζί, χώρισαν, έγιναν συνέταιροι σε μπαράκι και είναι πια ευτυχισμένοι.

Παραλία Κάθισμα. Η κοσμική παραλία του νησιού μαζί με το Πόρτο Κατσίκι. Στον ουρανό, πετάνε αλεξίπτωτα πλαγιάς. Οι χειριστές δεν μας αφήνουν να φύγουμε αν δεν κάνουμε πτήση μαζί τους. Απογείωση και… εναέρια συνέντευξη!

Λίγο μακρύτερα, πανέμορφες παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί… Μόνο που λόγω σεισμού παραμένει κλειστή. Ο δρόμος έχει κοπεί και οι εργασίες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Φεύγοντας για το Νυδρί συναντάμε μια μάντρα από την οποία κρέμονται δεκάδες σαγιονάρες. Τις μάζεψε ο Χέρμπερντ από την Αυστρία. Είναι ό,τι… ξεχάσαμε όλοι εμείς στις παραλίες!

Στο Νυδρί, πρώτη στάση στους καταρράκτες. Θαυμάζουμε την Κύπρια φοιτήτρια που κάνει το μπάνιο της σαν άλλη νύμφη των νερών. Στη συνέχεια, πορεία προς το λιμάνι. Επιβίβαση σε… τριήρη και ξενάγηση στον Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ.

Στα Σύβοτα της Λευκάδας, μας εκπλήσσει ένας σκύλος δύτης. Βουτά στον βυθό και πιάνει τις πέτρες που του πετά το αφεντικό του.

Βραδιάζει και η εικόνα εντυπωσιακή. Η γέφυρα φωταγωγείται και οι κανταδόροι κάνουν βαρκαρόλα. Μελωδίες εν πλω…