360° στην ιστορία και τον Ελληνισμό της Αμερικής

Απόψε τα μεσάνυχτα στον Alpha...

Η Αμερική ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη μετανάστευση. Η λέξη «ξενιτιά» ήταν πάντα συνδεδεμένη με τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από τα πρώτα ορφανά παιδιά της σφαγής της Χίου του 1822 που στάλθηκαν στις ΗΠΑ, μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες μετανάστες, η Αμερική ήταν πάντα το όνειρο της επιτυχίας.

Η εκπομπή «360ο» ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, σε μια ενδιαφέρουσα αναζήτηση ιστοριών των Ελλήνων ομογενών. Με τη βοήθεια της φιλέλληνα ιστορικού Κάθριν Φλέμινγκ, η Σοφία Παπαϊωάννου ξεκινά από το Έλλις Άιλαντ, το νησί που αποτέλεσε την πύλη εισόδου στον Νέο Κόσμο, για περισσότερους από μισό εκατομμύριο Έλληνες μετανάστες.

Η κάμερα της εκπομπής κινείται σε όλο το Μανχάταν αλλά και την Αστόρια. Κατά τη διαδρομή της στη μεγαλούπολη, συναντά ανθρώπους, μπαίνει σε καταστήματα και επισκέπτεται εταιρίες που αποδεικνύουν το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Οι χαρακτηριστικοί ουρανοξύστες, τα τόσο διάσημα κίτρινα ταξί, μια τεράστια ουρά στο κέντρο του Μανχάταν, όλα οδηγούν στους Έλληνες.