UPDATE: Συνεχίζεται ο πόλεμος ΣΚΑΪ – ΕΡΤ για τα Pool και την ψηφιακή αναμετάδοση

Διαβάστε για την κόντρα ΣΚΑΪ - ΕΡΤ και δείτε τα σχετικά αποσπάσματα από τα δελτία του ΣΚΑΙ

Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση (Μ. Τρίτη, 19/4/2011), το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα διάθεσης θεμάτων ρεπορτάζ (pool) από την ΕΡΤ σε ιδιωτικά κανάλια. Η ομάδα εργασίας θα υποβάλει σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. εντός δέκα ημερών.

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Χαράλαμπος Ταγματάρχης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την πιλοτική εκπομπή ψηφιακού σήματος υψηλής ευκρίνειας (High Definition – HD) από τη δημόσια τηλεόραση.

Η πρώτη απ’ ευθείας μετάδοση με το σύστημα HD θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου με τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα για την πρώτη σειρά ημιτελικών του Champions League, σε παράλληλη μετάδοση με τη ΝΕΤ. Θα ακολουθήσουν ο Ημιτελικός του Champions League (Man. United – Schalke, στις 4/5/2011), το Final 4 της Euroleague Basket (6 και 8/5/2011), ο Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και Τελικός: 10, 12 και 14/5/2011), ο Τελικός του UEFA Champions League (28/5/2011) και η Τελική φάση του Τουρνουά Τένις Roland Garros (31/5/2011 – 5/6/2011).

Η έναρξη των μεταδόσεων της ΕΡΤ σε High Definition ήταν αυτή που άνοιξε την κόντρα ανάμεσα στον ΣΚΑΪ και την ΕΡΤ, η οποία και συνεχίστηκε χτες με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ για τα πλάνα «κοινής λήψης»… 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ για τα Pool: 

Μετά τα αλλεπάλληλα εξώδικα της ΠΟΣΠΕΡΤ προς την Πολιτική Ηγεσία και τη Διοίκηση της ΕΡΤ, όσον αφορά την κακή διαχείριση των ρεπορτάζ (pool), που δίνονται παράνομα και καταχρηστικά, σε όλους τους Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς, σας ενημερώνουμε ότι:

Δε θα δίνονται, ούτε θα λαμβάνονται θέματα, χωρίς την έγκριση της ΠΟΣΠΕΡΤ, από και προς οποιονδήποτε Ιδιωτικό Σταθμό.

Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη όποιων παρανομούν είναι δεδομένη.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΡΤ ΑΕ, είναι υπόθεση όλων μας.
Παρακαλούνται οι Συνάδελφοι, για οποιοδήποτε πρόβλημα, καθώς και τις όποιες εξαιρέσεις (αν ζητηθούν), να επικοινωνούν οπωσδήποτε με την ΠΟΣΠΕΡΤ.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αγωνιστικά & δυναμικά τον κόπο και το μόχθο των εργαζομένων.

Και η απάντηση του ΣΚΑΙ…

Η ΠΟΣΠΕΡΤ επιχειρεί να ελέγξει το παραγόμενο υλικό αψηφώντας τη διοίκηση την πολιτική ηγεσία και τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ όπου σαφώς περιγράφεται ο χαρακτήρας και ο σκοπός λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτηρης που έχει την εποπτεία της ΕΡΤ δεν θέλησε πάντως να κάνει δηλώσεις, επικαλούμενος θέμα δεοντολογίας και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ, απέστειλε και έγγραφο προς τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ για απαγόρευση της Pool μετάδοσης του μνημόσυνου του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρουσία του προέδρου της ΝΔ, εξαιτίας της προγραμματισμένης από την ΕΤΙΤΑ διήμερης απεργίας των τεχνικών στα ιδιωτικά κανάλια.

Η απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη, και η ΠΟΣΠΕΡΤ προκήρυξε νέα απεργία των τεχνικών στα ιδιωτικά μέσα.

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί την ύπαρξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη της Ανεξάρτητης Αρχής που από 1998 εξετάζει υποθέσεις και παράπονα πολιτών που έχουν σχέση με όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, προχωρώντας στη διαδικασία υλοποίησης του θεσμού του Συνηγόρου του Τηλεθεατή, που θα είναι και αυτός αποδέκτης παραπόνων…

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ την Μ. Τετάρτη:

Δείτε την επίθεση του ΣΚΑΙ προς την ΠΟΣΠΕΡΤ μέσα από το δελτίο ειδήσεων της Μ. Τρίτης:

Να σας θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Αλαφούζου έρχεται σε σύγκρουση με την ΕΡΤ. Το Σεμπτέμβριος του 2010 ρεπορτάζ του σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έθιγαν τα «κακώς κείμενα», με επίκεντρο τα οικονομικά,  της δημόσιας τηλεόρασης και είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Απ’ ότι φαίνεται η «μάχη» συνεχίζεται…