Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο

τηλεόραση
HǍmС񯵳ߡ󧠫p﫯㩳쯽 2014-2016 �m�� �ŵ񹰡�ʯ魯⯵럯�頥𩪥�򠴧򠅵񹯬ܤᲠ�ӕщƁ ħ잴񧠐ᰡ䧬ォ箓�媤ޫ�񹨵𯵱㼲 ꡩ б� �ӕщƁ kݮ粠Գ߰񡲮(Eurokinissi-Ё́ÏЏՋϓ ÉM͇ө
Σήμερα συγκαλείται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά» μετά τις 23 προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι δίκασαν τον περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, που έθεσαν θέματα αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, έχουν κληθεί σήμερα σε πρώτη διάσκεψη από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νίκο Σακελλαρίου, με το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες να είναι ορατό.

Η διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών αναμένεται από όλες τις πλευρές με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει αν το νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης για τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των αδειών μείνει όρθιο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Κομβικό σημείο για την κρίση των μελών της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σύμφωνα με νομικούς κύκλους το ζήτημα του ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή εάν η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή στον υπουργό Επικρατείας.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κρίνει και άλλα νομικά ζητήματα…