Θεσσαλονίκη: Απεργία σε 4 εφημερίδες, ''επί ποδός'' οι τεχνικοί τηλεόρασης

Η ανακοίνωσή της ΕΣΗΕΜΘ για την «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» :

Την οδό της απαξίωσης επέλεξε η διεύθυνση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ για τον «Αγγελιοφόρο» και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», ανακοινώνοντας την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.

Με τον τρόπο αυτό η διεύθυνση της επιχείρησης όχι μόνο καταστρατηγεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, αλλά δείχνει έμπρακτα ότι αδιαφορεί για τις προδιαγραφές που οφείλει να διατηρεί ένα αξιόπιστο Μέσο Ενημέρωσης.

Με τον ίδιο τρόπο αδιαφόρησε για τις καλόπιστες προτάσεις που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, υποδεικνύοντας δρόμους ανάπτυξης για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που επικαλείται η διεύθυνση της ΕΒΕ.

Αντ’ αυτών η επιχείρηση προτίμησε το θλιβερό προνόμιο να διατηρεί τις πρώτες μείζονες εφημερίδες στην Ελλάδα στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης.

Επιπλέον, η διεύθυνση της ΕΒΕ απέλυσε σήμερα τεχνικό, εργαζόμενη στο συγκρότημα, αφού προηγουμένως την κάλεσε να απολογηθεί για αρνητικά σχόλια που της απέδωσε. Η ενέργεια αυτή είναι απολύτως ασύμβατη με τις αρχές λειτουργίας Μέσου Ενημέρωσης, το οποίο υπερασπίζεται και προάγει την ελευθερία της έκφρασης, και πρωτοφανής για τα δεδομένα του Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, οι δημοσιογράφοι και το σύνολο των εργαζομένων στις εν λόγω εφημερίδες δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη διεύθυνση της ΕΒΕ στον δρόμο της υποβάθμισης του έργου τους και στην απαξίωση της Ενημέρωσης. Θεωρούν ότι δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές ούτε οι τυπικές προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/2010 στο εκδοτικό συγκρότημα και είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το κύρος των εφημερίδων και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συντάκτες να είναι όλοι παρόντες στις θέσεις τους αύριο και κηρύσσει 48ωρη απεργία στα Μέσα της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, από τις 8 π.μ. της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 π.μ. της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας:

· Να πάψει η επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων, που εκδηλώθηκε με την εκδικητική απόλυση τεχνικού από τον «Αγγελιοφόρο».

· Να εγκαταλειφθεί άμεσα κάθε σχέδιο επιβολής εκ περιτροπής εργασίας.

· Να εξεταστούν άμεσα οι προτάσεις των εργαζομένων για την ανάπτυξη των ΜΜΕ του συγκροτήματος.

Την Παρασκευή, στις 11 π.μ., καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εφημερίδας (Δαναΐδων 4). Στις 12.30 μ.μ. την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρ. Καλλάρη 5, 3ος όροφος).

 Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ για το συγκρότημα της “Μακεδονίας”, “Θεσσαλονίκης”, “Σπορ του Βορρά”:

Το παράλογο για ενημερωτικό Μέσο σχήμα της εκ περιτροπής εργασίας επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», αδιαφορώντας για τις συνέπειες των ενεργειών της στο κύρος και την αξιοπιστία των ιστορικών τίτλων που κατέχει.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ και το σύνολο των εργαζομένων στα Μέσα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ έχουν από πολύ καιρό εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής στην ασυνέπεια της εργοδοσίας και έχουν έμπρακτα αποδείξει την πάγια πρόθεσή τους να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη. Ασφαλώς δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην επιχείρηση να εφαρμόσει το νόμο 3846/2010 πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κύρος των εφημερίδων που εκδίδει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης καλεί τους συντάκτες να είναι όλοι παρόντες στις θέσεις τους αύριο και κηρύσσει:

* Σαρανταοκτάωρη απεργία στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Σπορ του Βορρά», που θα αρχίσει στις 8 π.μ. της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 π.μ. της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου.
* Δύο εικοσιτετράωρες απεργίες στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», από τις 8 π.μ. της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου ως τις 8 π.μ. του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου και από τις 8 π.μ. της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου ως τις 8 π.μ. της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου.

Επί ποδός οι τεχνικοί… σε απεργία βρίκονται σήμερα τέσσεριςεφημερίδες. Εντωμεταξύ η ΕΤΙΤΒΕ καλείτην Κυριακή σε συνάντηση όλους τους τεχνικούς τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη  και τη Δευτέρα σε κοινή συζήτηση με την ΕΤΙΤΑ, αναφέροντας πως οι ιδιοκτήτες πλέον ''τα θέλουν όλα''.

 Αντεπίθεση από τη Θεσσαλονίκη. Μετά την ΕΣΗΕΜΘ που προκήρυξε 48ωρη απεργία σε “Αγγελιοφόρο” , “Μακεδονία”, “Θεσαλονίκη”, “Σπορ του Βορρά”, η ΕΤΙΤΒΕ καλεί την Κυριακή σε συνάντηση όλους τους τεχνικούς τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη  και τη Δευτέρα σε κοινή συζήτηση με την ΕΤΙΤΑ, αναφέροντας πως οι ιδιοκτήτες πλέον “τα θέλουν όλα”

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΤΙΤΒΕΤα θέλουν όλα δικά τους πλέον οι ιδιοκτήτες των εθνικής εμβέλειας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
 
Δεν τους έφτασαν οι απολύσεις, οι περικοπές, οι χαρισματικές πράξεις της κυβέρνησης με την μη εφαρμογή του νόμου για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων κα την μη καταβολή του τέλους χρήσης συχνοτήτων για τρία χρόνια.

Εκμεταλλευμένοι την νέα εργασιακή – μνημονιοσιακή νομοθεσία δεν δίστασαν να γίνουν και οι πρώτοι εργοδότες στην ιστορία της Ελλάδος, που προχώρησαν σε καταγγελία της κλαδικής  ΣΣΕ, ζητώντας μείωση μισθών και έχοντας στόχο την κατάργηση όλων των όρων της.

Κύριοι Καναλάρχες, πρέπει να καταλάβετε ότι με την κίνησή σας αυτή βάλατε σε περιπέτειες την εργασιακή ειρήνη του χώρου.

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ,  ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ.

Συνάδελφοι, σας καλούμε όλους στο μετερίζι του αγώνα. Οι εργοδότες μας, μας οδήγησαν σε μονόδρομο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που δεν πρέπει να σταματήσουν αν δεν εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον, τα κεκτημένα.

Σαν πρώτη κίνηση καλούμε τα μέλη  μας που εργάζονται στα παραρτήματα Θεσσαλονίκης των Πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών (MEGA, ANT1, ALPHA, ALTER, STAR, ΣΚΑΙ TV και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV) σε συγκέντρωση τη Κυριακή 13.02.2011  στις 16.00 στην μεγάλη αίθουσα που βρίσκεται στο ισόγειο του ΕΚΘ.

Καλούμε επίσης την Διοίκηση της ΕΤΙΤΑ σε κοινή συνάντηση Διοικητικών Συμβουλίων την Δευτέρα 14.02.2011 το βράδυ στο ξενοδοχείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τιμολέοντος Βάσου 8 πλατεία Μαβίλης Αθήνα για να συντονίσουμε τους αγώνες.

Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ότι η εργοδοσία απέκτησε πλέον ένα πολύ ισχυρό όργανο, τον ΟΜΕΔ και εμείς γυρίζουμε στην προ ΟΜΕΔ εποχή που σημαίνει ότι σύναψη ή ανανέωση ΣΣΕ γίνεται πλέον μόνο με απεργίες.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ – ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ