Τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνουν τα χρέη περιοδικών και εφημερίδων

Μέσα σε μια τριετία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έπαθαν καθίζηση αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον.

Με τα διαφημιστικά έσοδα να βρίσκονται σε διαρκή πτώση, την κρατική διαφήμιση σχεδόν ανύπαρκτη και τις ζημιές να συσσωρεύονται εδώ και χρόνια άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Κι αν χθες, χαρτογραφώντας τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς) καταγράψαμε χρέη που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα, επιχειρώντας το ίδιο για τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εκδίδονται στη χώρα, φαίνεται οι συνολικές τους υποχρεώσεις να αγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ. Κι από αυτές, τα βραχυπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που πρέπει σύντομα να αναχρηματοδοτηθούν, φτάνουν το ένα δισ. ευρώ!

Ηδη κάποιες εφημερίδες δεν άντεξαν και έχουν κατεβάσει «ρολά» όπως το καθημερινό «Βήμα», η «Απογευματινή» και η «Ελευθεροτυπία», ενώ ο «Επενδυτής» σώθηκε την τελευταία στιγμή και παρέμεινε στις «επάλξεις», καθώς υπήρξε συμφωνία και αλλαγή ιδιοκτησίας.

Μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι, εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα παρά τις συνεχόμενες περικοπές αμοιβών, τις απολύσεις, τις εθελούσιες εξόδους που έχουν πραγματοποιήσει (και συνεχίζουν) την τελευταία τριετία.

Εθελούσια και απολύσεις

Μόλις πριν από λίγες μέρες εθελούσια έξοδος ανακοινώθηκε τόσο στην «Καθημερινή» όσο και στα «Νέα», ενώ στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) ανακοινώθηκαν αιφνιδίως και απολύσεις (από τα περιοδικά) με τις πληροφορίες να θέλουν και «συνέχεια προσεχώς», χωρίς να αποκλείονται και νέες περικοπές σε μισθούς.

Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκεται και ο «Αδέσμευτος Τύπος», στον οποίο οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και η κατάσταση στον χώρο του Τύπου δεν έχει τελειωμό.

Ο ΔΟΛ, που έκλεισε την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» (2010) ανακοίνωσε ήδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και στόχο, όπως ανακοινώθηκε, την επιστροφή των μετοχών της εταιρείας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου από αυτήν της επιτήρησης, στην οποία βρίσκεται λόγω του ύψους των ζημιών του ομίλου σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά του.

Αλλά και ο Πήγασος (Ομιλος Μπόμπολα), που εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία» ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος, αλλά με την επισήμανση ότι ήδη έχει καταβληθεί μέρος αυτού ενώ γίνονται και διαβουλεύσεις χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης…

Είναι σαφές ότι στόχος είναι να διατηρηθούν ζωντανοί οι δύο όμιλοι αναμένοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα βέβαια και αναχρηματοδοτήσεις ή επαναδιακανονισμούς δανειακών υποχρεώσεων που έχουν σε πιστωτικά ιδρύματα.
Παράλληλα, ακούγονται ολοένα και περισσότερο σενάρια συγχωνεύσεων τμημάτων, λειτουργιών ή ακόμη και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (χωρίς να αποκλείονται και τα λουκέτα) με στόχο τη μείωση λειτουργικού κόστους και κατ” επέκταση των ζημιών που εξακολουθούν να καταγράφονται.

Τρόικα και ανακεφαλαιοποιήσεις

Οι τράπεζες με τη σειρά τους περιμένουν τις δικές τους ανακεφαλαιοποιήσεις, έχοντας και οι ίδιες πλέον ασφυκτικό έλεγχο από την τρόικα εξωτερικού αλλά και εσωτερικού.

Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της αναμένεται κάθε τράπεζα να αρχίσει να τροφοδοτεί την αγορά με κάποια ρευστότητα, που σημαίνει νέα δάνεια ή αναχρηματοδοτήσεις παλαιών. Μόνο που αυτό πλέον θα γίνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα ξένων επιτρόπων και ειδικά για δάνεια που θα ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ θα υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος.

Χαρακτηριστικό των αρνητικών αποτελεσμάτων των εκδοτικών ομίλων τα τελευταία χρόνια είναι και το ότι από τις άλλοτε 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών ελληνικές εταιρείες ΜΜΕ έχουν απομείνει εννέα.

Οι καλά γνωρίζοντες τα συγκεκριμένα δεδομένα επισημαίνουν ότι από τους ισολογισμούς τους φαίνεται μείωση του κύκλου εργασιών τους που αγγίζει σχεδόν το 60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι επτά εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες ΜΜΕ που βρίσκονται εν λειτουργία (Πήγασος, Τηλέτυπος, ΔΟΛ, Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Αττικές Εκδόσεις και Τεχνικές Εκδόσεις) καταγράφουν συνολικό κύκλο εργασιών 189,14 εκατ. ευρώ με τα χρέη τους σε τράπεζες να αγγίζουν τα 481,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2011 ο ΔΟΛ φαίνεται να έχει συνολικές υποχρεώσεις 128,8 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη του να φτάνουν τα 89,5 εκατ. ευρώ. Το «Εθνος Εκδόσεις Α.Ε.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 37,1 εκατ. ευρώ με τα 33 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμες, ενώ άλλα 16,5 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις καταγράφονται στην Pegasus Magazine Publications A.E. που έχει βραχυπρόθεσμα χρέη 15,9 εκατ. ευρώ.

Αλλα 10,2 εκατ. ευρώ συνολικά χρέη έχει και η «Ημερησία ΑΕΕ» με τα 9,4 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμα.
Στα 74,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές υποχρεώσεις για τις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» με 59,6 εκατ. ευρώ εξ αυτών να είναι βραχυπρόθεσμες. Αλλα 5,5 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις έχει η «Καθημερινή Α.Ε.» με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα τρία εκατ. ευρώ.

Με κατεβασμένα ρολά

Οι ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ έχουν συνολικές υποχρεώσεις 68,3 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να φτάνουν τα 32,8 εκατ. ευρώ. Στα 22,3 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη του «Real Media AE Εκδόσεις» με τα 21,6 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμα.

Και στον τομέα των εφημερίδων εντοπίζονται ορισμένες που οι ισολογισμοί τους αφορούν το 2010 για διάφορους λόγους. Ετσι, η «Τεγόπουλος Χ.Κ. Εκδόσεις Α.Ε.», το αίτημα της οποίας για ένταξη στο περιβόητο άρθρο 99 απορρίφθηκε, εμφανίζεται με συνολικές υποχρεώσεις 69,9 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα χρέη 24,6 εκατ. ευρώ, ενώ η «BESTEND A.E.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 43,8 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη της να φτάνουν τα 42,8 εκατ. ευρώ.

Στα 56,3 εκατ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές υποχρεώσεις της «Χρυσή Ευκαιρία Εκδόσεις Α.Ε.» με τις βραχυπρόθεσμες να μην ξεπερνούν τα 9,2 εκατ. ευρώ. Η «Εξπρές – Ομιλος Καλοφωλιά Α.Ε.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 20,7 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν τα 18,9 εκατ. ευρώ.

Στα περιοδικά, ο όμιλος «Λυμπέρη Εκδόσεις Α.Ε.», που κατέβασε ρολά πρόσφατα, έχει καταγεγραμμένες συνολικές υποχρεώσεις 51,3 εκατ. ευρώ με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα 35,7 εκατ. ευρώ.

Σωρευμένα χρέη με βάση ισολογισμό του 2010 συνολικού ύψους 222,9 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι «Modern Times A.E.» (που επίσης έχουν βάλει «λουκέτο») με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα 210,6 εκατ. ευρώ.

Με κατεβασμένα «ρολά» είναι και η «ΙΜΑΚΟ Media ΑΕ» που έχει συνολικές υποχρεώσεις 52,5 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να φτάνουν περίπου τα 44,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις MEDIA!