Σύμφωνο μή επίθεσης ΕΡΤ – Ιδιωτικών Σταθμών, Τί γίνεται με το τέλος συχνοτήτων

Διαβάστε τις λεπτομέρειες

Η κυβέρνηση μετά τη μετάθεση για την 1.1.2012 της έναρξης ισχύος του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20% επί των διαφημίσεων) κάνει αποδεκτό το αίτημα , σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μείωσης του τέλους χρήσης συχνοτήτων σε 0.1% από 2%, επί του τζίρου τους, όπως αναφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Είναι μια από τις μεθόδους κρατικής ενίσχυσης στην ευρωπαϊκή ένωση , όπως προκύπτει και από σχετική έκθεση του ΙΟΜ, όμως το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό το καθεστώς, αν δηλαδή θα είναι ως το 2015 όπως ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σε αντιστάθμισμα η ΕΡΤ θα διατηρήσει το ανταποδοτικό τέλος στο επίπεδο του 4,24 ευρώ, δημιουργώντας ένα σύμφωνο μή επίθεσης με τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αντιθέτως δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό το αίτημα για την κατάργηση του 0,3 επί του τζίρου που καταβάλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προς το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και προς τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, μετά και από την έντονη διαμαρτυρία των αρμοδίων ενώσεων . Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από τη μεριά τους ζητούν να θεωρείται ως ενίσχυση στο κινηματογράφο, η παραγωγή των σίριαλ!

Συγχωνεύσεις με κατοχή συχνότητας;

Και μπορεί η ιδιωτική τηλεόραση να ζητάει συγχωνεύσεις, η κυβέρνηση όμως ζητάει διευκρινίσεις. Επίμαχο σημείο η κατοχή συχνότητας . Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει από το 1995 που επιβάλει σε μια εταιρεία να ελέγχει έναν και μόνο τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος με τη σειρά του εκπέμπει σε συγκεκριμένες συχνότητες.

Ζητούν μια εταιρεία να έχει στη διάθεση της π.χ. δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, ύστερα από συγχώνευση. Η άποψη της κυβέρνησης φαίνεται να είναι πως από τη στιγμή που θα γίνεται η συγχώνευση, η εταιρεία του σταθμού που απορροφάται, να χάνει και τις συχνότητες, μέσα από τις οποίες εκπέμπει το πρόγραμμά του ο σταθμός.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΟΝ