Ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε όλη την Ελλάδα από 19 Δεκεμβρίου
Ολοκληρώνεται στις 19 Δεκεμβρίου η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Τρεις ακόμα φάσεις απομένουν για την ολοκλήρωση της πλήρους μετάβασης από το αναλογικό σήμα στο ψηφιακό. Διαβάστε το δελτίο τύπου του Υπουργείου:
Στις 19/12/2014 ολοκληρώνεται η πλήρης μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση, με ταχύτητα, διαφάνεια και διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και των πολιτών
Προς δημοσίευση βρίσκεται η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή. Με ταχύτητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και πάνω από όλα με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, ολοκληρώνεται το πλέγμα των θεσμικών μέτρων, και τεχνολογικών παρεμβάσεων, που απαιτούνται για την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει νόμιμο και αδειοδοτημένο δίκτυο Παρόχου για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ «SWITCH-OFF»
31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία / Θεσσαλία / τμήμα Στερεάς Ελλάδας
28 Νοεμβρίου 2014: Ήπειρος / Δυτική Μακεδονία / Ιόνιο / Αιτωλοακαρνανία
19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη / Κυκλάδες / Δωδεκάνησα / Σάμος & Ικαρία
Από τις 19 Δεκεμβρίου οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα θα λαμβάνουν πλέον μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στις τηλεοράσεις τους. Τέλος το αναλογικό σήμα, η Ελλάδα περνάει σε μία νέα εποχή. Σε μόλις 176 ημέρες, δηλαδή σε λιγότερο από 6 μήνες, το ψηφιακό σήμα θα έχει καλύψει τουλάχιστον το 96% του ελληνικού πληθυσμού!
Σημειώνεται πως βάσει της αρχικής προκήρυξης για την αδειοδότηση του Παρόχου Δικτύου το όλο εγχείρημα θα διαρκούσε 210 ημέρες, συμπιέστηκε όμως κατά περίπου ένα μήνα το συνολικό χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για «χρόνο-ρεκόρ» σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά δεδομένα. Συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία η μετάβαση ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο, στη Νορβηγία η μετάβαση ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε σε δυο χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο η μετάβαση ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2012. Η χώρα μας θα έχει πραγματοποιήσει την πιο σύντομη τελική ψηφιακή μετάβαση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Πρόκειται επίσης για μια από τις μεγαλύτερες εθνικές πληθυσμιακές καλύψεις της Ευρώπης για την ψηφιακή τηλεόραση, καθώς ο μέσος όρος υποχρέωσης πληθυσμιακής κάλυψης στην Ευρώπη είναι ~92% (για τους ιδιωτικούς σταθμούς).
Η πολιτεία έθεσε ψηλά τον πήχη, προκειμένου να διασφαλίσει το βέλτιστο για τον Έλληνα πολίτη.
Η μέχρι σήμερα πρόοδος της «ψηφιακής μετάβασης»
Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιουνίου 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία αναλογικά «switch-off» σε διάστημα μόλις 71 ημερών με απόλυτη επιτυχία:
27 Ιουνίου 2014: Πελοπόννησος ,παράλια Στερεάς Ελλάδας και τμήμα της Ζακύνθου
1 Αυγούστου 2014: Αττική, νησιά του Αργοσαρωνικού, κεντρική και νότια Εύβοια, βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων
5 Σεπτεμβρίου 2014: Βορειανατολική Ελλάδα και νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος)
Τι σημαίνει τελικά το «πέρασμα στην Ψηφιακή Τηλεόραση»
Πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει νόμιμο και αδειοδοτημένο δίκτυο Παρόχου για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων
Το δημόσιο για πρώτη φορά λαμβάνει έσοδα από την χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων
Η ορθή λειτουργία του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης ελέγχεται από το Κράτος
Η χώρα μας ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα, προσφέροντας βελτιωμένη εμπειρία στον Έλληνα τηλεθεατή και στα κανάλια ελευθέρας (δωρεάν) λήψης.
Για να μεγιστοποιηθεί η πληθυσμιακή κάλυψη απαιτούνται πλέον συγκριτικά πολύ λιγότεροι τοπικοί αναμεταδότες (gapfillers), χαμηλότερης ισχύος και κόστους, από ότι στην αναλογική τεχνολογία. Στην αναλογική εποχή, για να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας (οικισμοί που βρίσκονται εκτός κάλυψης από τα βασικά κέντρα εκπομπής) έπρεπε να τοποθετηθούν σχεδόν 1.000 αναμεταδότες, με υψηλό κόστος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με την πλήρη εθνική ψηφιακή μετάβαση, εκτιμάται ότι με 400 τοπικούς αναμεταδότες θα φτάνει το ψηφιακό σήμα σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Η ψηφιακή τηλεόραση εξασφαλίζει:
Πρόσβαση σε περισσότερα κανάλια, με ποιοτική ψηφιακή εικόνα και ήχο, χωρίς είδωλα και χιόνια
Παροχή νέων υπηρεσιών, όπως πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα του κάθε καναλιού (EPG), πρόσβαση σε πολύγλωσσους υπότιτλους και λοιπές διαδραστικές υπηρεσίες, που δύνανται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας
Εξοικονόμηση ενέργειας (μικρότερη κατανάλωση ρεύματος) λόγω της χαμηλότερης απαιτούμενης ισχύς στα κέντρα εκπομπής σε σχέση με τα αναλογικά
Πρόσβαση σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας αλλά και τρισδιάστατης εικόνας μελλοντικά. Ήδη οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν μέσω της ΝΕΡΙΤ HD αθλητικά γεγονότα, με πρωτόγνωρη ποιότητα υψηλής ευκρίνειας.
Δυνατότητα υπηρεσιών ειδικά για τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, για παράδειγμα δυνατότητα για χρήση μεγαλύτερης γραμματοσειράς υποτίτλων για τα άτομα με δυσκολίες όρασης.
Στην αναλογική εποχή, η πληθυσμιακή κάλυψη για τους ιδιωτικούς εθνικούς σταθμούς κυμαινόταν στο 93%, και η ποιότητα λήψης δεν ήταν ομοιόμορφη.
Οι τηλεθεατές έχουν πρόσβαση σε περισσότερους περιφερειακούς σταθμούς καθώς αυτοί πλέον δεν εκπέμπονται μόνο τοπικά, αλλά καλύπτουν μία κατά πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Ουσιαστικά περισσότεροι τηλεθεατές έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο περισσότερων περιφερειακών σταθμών. Παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά το κόστος λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών καθώς το κόστος δικτύου και εγκαταστάσεων το επιφορτίστηκε ο Πάροχος Δικτύου, δίνοντας έτσι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιωμένες τηλεοπτικές υπηρεσίες στα τοπικά κανάλια.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης ανοίγει ο δρόμος για αποδοτικότερη χρήση του τηλεπικοινωνιακού φάσματος, που αποτελεί σπάνιο δημόσιο πόρο. Δημιουργήθηκαν ήδη οι προϋποθέσεις για παροχή κινητών υπηρεσιών ευρυζωνικότητας από την επικείμενη διάθεση του «Ψηφιακού Μερίσματος» (800MHz), πράξη που οδηγεί στην εξασφάλιση άμεσων εσόδων για το Δημόσιο άνω των €300εκ εντός του 2014.