Πώς θα παρακολουθήσετε ΕΡΤ σε υψηλή ευκρίνεια

Διαβάστε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας της ΕΡΤ.

Οι οδηγίες που δίνει η ΕΡΤ…

Τι πρέπει να έχετε: 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτε τηλεόραση με οθόνη ικανή να προβάλλει σήμα υψηλής ευκρίνειας (Full HD ή HD Ready). Αν η τηλεόρασή αυτή διαθέτει και ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG4 τότε δεν χρειάζεστε τίποτε άλλο (αυτές οι τηλεοράσεις κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά από τα τέλη του 2009).
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν διαθέτε τηλεόραση Full HD ή HDReady με ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG2 ή χωρίς καθόλου ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, απαιτείται η αγορά ενός χαμηλού κόστους εξωτερικού επίγειου ψηφιακού δέκτη MPEG4/HD και συνδεσμολογία HDMI μεταξύ εξωτερικού δέκτη και της τηλεόρασης. Απαραίτητη είναι και η αγορά ενός καλωδίου με συνδετήρες HDMI στα δύο του άκρα.

Σε ποιές περιοχές θα είναι διαθέσιμη η ΕΡΤ HD: 
Μέσω του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ, θα είναι αρχικώς διαθέσιμη στις περιοχές της Αττικής (δίαυλος 52UHF από Υμηττό και Αίγινα), Θεσσαλονίκης ‐Κεντρικής Μακεδονίας (δίαυλος 23UHF από Χορτιάτη και Φιλίππειο) και νοτιοανατολικής Θράκης (δίαυλος 58UHF από την Πλάκα Αλεξανδρούπολης). Από τις 27 Μαΐου 2011, θα είναι διαθέσιμη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Θεσσαλίας (δίαυλος 43 UHF από το Δοβρούτσι). Θα μεταδίδεται μαζί με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 και τα πέντε ραδιοφωνικά της ΕΡΑ.
Σταδιακά θα εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση που συντονίζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οφείλει να ακολουθήσει η ΕΡΤ.

Αν πρέπει να επανασυντονίσετε τους ψηφιακούς δέκτες:
Στη μεγάλη τους πλειονότητα όχι. Εν τούτοις σε έναν μικρό αριθμό ψηφιακών δεκτών θα απαιτηθεί ένας απλός επανασυντονισμός των ψηφιακών προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ HD θα εμφανιστεί στη θέση της Βουλής, η Βουλή στη θέση του σινε+ και το σινε/σπορ + στη θέση του σπορ +. Τα υπόλοιπα προγράμματα θα παραμείνουν στις θέσεις που κατελάμβαναν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Ποια προγράμματα έχουν τα δύο νέα ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ: 
-1o ψηφιακό μπουκέτο (σε κωδικοποίηση εικόνας MPEG 2 για περιορισμένο ακόμα χρονικό διάστημα):
ΒΟΥΛΗ, σινε/σπορ +, πρισμα +, ΡΙΚSat
-2o ψηφιακό μπουκέτο (σε κωδικοποίηση εικόνας MPEG 4):
ΝΕΤ, ΕΤ‐1, ΕΤ‐3, ΕΡΤ HD και 5 ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ.

Το πρόγραμμα των HD μεταδόσεων της ΕΡΤ: 

-Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα (Ημιτελικός UEFA Champions League) ΣΗΜΕΡΑ
-Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε (Ημιτελικός UEFA Champions League) στις 4/5/2011
-Final 4 Euroleague Basketball: 6 και 8/5/2011
-Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και τελικός): 10, 12 και 14/5/2011
-Τελικός UEFA Champions League: 28/5/2011
-Τελική φάση τουρνουά τένις Roland Garros: 31/5/2011 – 5/6/2011