Οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ προκαλούν πολιτικούς και… κονδυλοφόρους

Συγκριτικός πίνακας: Τι πληρώνουμε εμείς και τι οι άλλοι Ευρωπαίοι για τα κρατικά κανάλια

Στην αντεπίθεση θέλησε να περάσει η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. (η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης) προκειμένου να αποδείξει πως ο ελληνικός λαός πληρώνει για την  ΕΡΤ τα λιγότερα χρήματα από όλους τους άλλους λαούς,των οποίων οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις τους ανήκουν στην EBU.

Για του λόγου τους το αληθές έστειλε προς όλα τα ΜΜΕ έναν κατατοπιστικότατο -είναι η αλήθεια-  συγκριτικό πίνακα με όλα τα οικονομικά στοιχεία που τις αφορούν.Τον συνοδεύει,μάλιστα,με ένα άκρως…πολεμοχαρές κειμενάκι στο οποίο γράφεται επί λέξη:»Η ΠΟΣΠΕΡΤ για την ενημέρωσή σας,παραθέτει συγκριτικά στοιχεία,για όλους τους Δημόσιους Ραδιοτηλεοπτικούς Οργανισμούς-Μέλη της EBU.
Ελπίζουμε  ότι οι κάθε λογής «επαϊοντες» πολιτιτικοί ή κονδυλοφόροι,να σταματήσουν να παραπληροφορούν.Παρακαλούμε για τη δημοσιοποίησή τους,ώστε όλοι να γνωρίζουν την αλήθεια.».
Επ΄αυτού,όμως, θα αναφερθούμε παρακάτω…

Βάσει του πίνακα το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος στην Ελλάδα,είναι από το μικρότερα στην Ευρώπη.Ενώ εδώ πληρώνουμε ανά ρολόϊ της ΔΕΗ 50,88€,στην Ιρλανδία,για παράδειγμα,πληρώνουν 160€ και στα Σκοπια 51,3.Υπάρχουν βέβαια και χώρες όπου ανταποδοτικό τέλος δεν υφίσταται-όπως π.χ.στη Κύπρο,την Ολλανδία,το Μονακό την Ουγγαρία κ.α.-ή είναι σαφώς μικρότερο.Π.χ.στη Πορτογαλία (21ž€),τη Ρουμανία (22,9žžž€),τη Μάλτα(34,8€) και στη Σλοβακία (16,7€).Για να μπορέσει όμως κανείς να αποφανθεί πόσο τελικά κοστίζει στους πολίτες κάθε χώρας ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας τους,πρέπει να συνυπολογίσει και την χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.Εδώ άνέρχεται μόλις στο 0,19%.Στην Πορτογαλία ανναφέρουμε ενδεικτικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 34,30% και στη Κύπρο 100%.
Εκεί που δεν υπάρχει ούτε ανταποδοτικό τέλος,ούτε χρηματοδότηση είναι στην πρώην Σοβιετική Ρωσία,παρότι στην επικράτειά της λειτουργούν δύο κρατικά κανάλια.
Την τελική «σούμα » επηρεάζουν και άλλα νούμερα.Οπως ο αριθμός των διαύλων,τα διαφημιστικά έσοδα,ο αριθμός του προσωπικού ( μονίμων και εκτάκτων),των ιδίων παραγωγών και των παραγωγών από τρίτους,τα αθροιστικά ελλείμματα,
τα ποσοστά τηλεθέασης.Περιττό να αναφέρουμε ότι η σύγκριση,τουλάχιστον στα δύο τελευταία,καθόλου δεν ευνοεί τους…δικούς μας.

Να μη σας ζαλίσουμε άλλο με νούμερα.Οποιος θέλει (και…αντέχει) να τα δεί και να τα μελετήσει μπορεί να κάνει κλικ εδώ ώστε να βγάλει το δικό του συμπέρασμα.

Δυό επισημάνσεις τώρα για τους…πολέμαρχους της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Η πρώτη: Όλοι γνωρίζουν  πως ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει τους αριθμούς κατά το δοκούν,για να υποστηρίξει την «αλήθεια» που τον βολεύει…Γιατί άραγε επελέγει να δημοσιοποιηθούν τα φετινά στοιχεία μόνο και όχι και κάποια παλαιότερα.

Η δεύτερη:Οι όποιοι αριθμοί δίνουν άφεση αμαρτιών για το  διαχρονικό όργιο των ρουσφετιών,της αδιαφάνειας,της ανευθυνότητας και της σπατάλης στο ευαγές Ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής;
Αντί για επιθέσεις και χαρακτηρισμούς,οι συνδικαλισταράδες θα έπρεπε να προβούν και σε μια δημόσια »συγγνώμη».Μήπως θα έπρεπε να κάνουν δημόσια αυτοκριτική γιατί με την ανοχή τους,την συντεχιακή τους συμπεριφορά και όχι μόνο,έχουν συμβάλει κι αυτή στην απαξίωση της ΕΡΤ.

Μιας ΕΡΤ που εμείς ,τουλάχιστον,την θέλουμε ισχυρη…