Μόσιαλος: Ανακοινώνει τα σχέδια του για την ΕΡΤ την επόμενη εβδομάδα- Ποιο το μέλλον των καναλιών και των εργαζομένων

Διαβάστε: Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα στην ΕΡΤ και ανακοινώνει τα σχέδια του για την αναδιάρθρωση της.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινό Mega» βρέθηκε ο Υπουργός όπου επέμεινε να μην αποκαλύψει τα σχέδια του για την ΕΡΤ πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη… Όπως είπε στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο τότε θα γίνουν και οι ανακοινώσεις… 

Διαβάστε ένα απόσπασμα της συνέντευξης: 

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, το έχετε έτοιμο το σχέδιο;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Έχουμε αρχίσει επεξεργασίες και θα υπάρχουν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και τους ενδιαφερόμενους. Την Δευτέρα και την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού με την Ένωση Συντακτών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, την ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και διάφορα άλλα Ινστιτούτα και Οργανισμούς, γιατί εμείς πάμε για ένα πολύ μεγαλύτερο σχέδιο αυτή τη στιγμή από το αρχικό σχέδιο που ήταν η εξυγίανση της ΕΡΤ. Δηλαδή θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα δημόσιων οργανισμών, όπως το Εθνικό Οπτικοαουστικό Αρχείο, το Ινστιτούτο Οπτικοαουστικών Μέσων, αλλά και το ΑΠΕ και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θα μπουν όλα μαζί;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και θα βρούμε μια λύση που θα δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο για τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, το οποίο θα ανακοινωθεί – όπως σας είπα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας – και η υλοποίησή του θα αρχίσει άμεσα. Ορισμένες από τις αλλαγές τις οποίες θα καταθέσουμε, θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα γίνουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, με τροπολογία σε νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα να σας πω, εκεί είναι 3.500 κόσμος.
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Τα νούμερα θα πρέπει να τα δούμε λίγο χωριστά. Ναι, υπάρχουν περίπου 3.500 άτομα στην ΕΡΤ.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έτσι;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι όλοι. Υπάρχουν και υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ένα μέρος αυτών των υπαλλήλων είναι η χορωδία της ΕΡΤ, αλλά και οι ορχήστρες της ΕΡΤ, που είναι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι των 800 €. Είναι μια λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, να έχει χορωδία και ορχήστρες. Άρα, ο αριθμός των υπαλλήλων – τα στοιχεία όλα αυτά θα τα δώσω στη δημοσιότητα – που ασχολούνται αποκλειστικά με την λειτουργία των δημόσιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι αρκετά μικρότερος. Όλα τα στοιχεία αυτά, παράλληλα με ένα πλάνο μείωσης …

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα οι περισσότεροι, οι άλλες εργασίες που γίνονται και οι άλλες αρμοδιότητες, έτσι και οι άλλες υπηρεσίες και όχι τόσο η λειτουργία της τηλεόρασης δημοσιογράφοι, γραμματείς…
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Υπάρχουν όμως και άλλες λειτουργίες. Εγώ τι θα κάνω; Για πρώτη φορά θα δώσω στη δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που ασχολούνται με τη λειτουργία του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης και γενικά των Οπτικοαουστικών Μέσων και τον αριθμό των εργαζομένων που ασχολούνται με άλλες λειτουργίες, που δεν έχουν σχέση με το κατ’ εξοχήν έργο της δημόσιας τηλεόρασης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Έτσι κι αλλιώς θα τα ανακοινώσετε εσείς σε λίγο διάστημα, αλλά θέλω να σας ρωτήσω γιατί ρωτάνε και πολύ συνάδελφοι. Θα έχουμε.. τώρα έχουμε τρία κρατικά κανάλια.
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι έχουμε πολύ περισσότερα. Δεν έχουμε μόνο τρία κρατικά κανάλια …

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τηλεοπτικά εννοώ.
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Τηλεοπτικά, ναι. Έχουμε και το Πρίσμα, που είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είχαμε το ΣΙΝΕ και το ΣΠΟΡΤ, τα οποία πρόσφατα συγχωνεύτηκαν. Ναι, είναι πολύ μεγαλύτερος αριθμός. Μεγάλης εμβελείας είναι η ΝΕΤ, είναι η ΕΤ1 και η ΕΤ3, αλλά παράλληλα υπάρχουν και τα άλλα τρία.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα διατηρηθούν, τα τρία εθνικής εμβέλειας;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα υπάρχει μεγάλη αναδιοργάνωση. Θα μου επιτρέψετε να ανακοινώσω τα σχέδια αυτά, όπως σας είπα, την επόμενη εβδομάδα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί λένε, ας πούμε, ότι μπορεί να καταργηθεί κάποιο από τα τρία.
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι πιθανό κάποιο από τα τρία να αναδιοργανωθεί πλήρως ή να συγχωνευτεί με τα υπάρχοντα. Πάντως σίγουρα πάμε σε ένα εξορθολογισμό των δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, γιατί υπάρχουν και επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Δηλαδή το Εθνικό Οπτικοαουστικό Αρχείο με το Ινστιτούτο Οπτικοαουστικών Μέσων και το αρχείο που έχει η δημόσια τηλεόραση, έχουν επικαλυπτόμενες δραστηριότητες. Μάλιστα ένα από αυτά νοικιάζει και κτίριο με πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται οι δραστηριότητες του μέσω του δημοσίου τομέα -γιατί δημόσια εταιρεία είναι – χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε ενοίκια. Υπάρχουν, επίσης, ίδιες συνδρομές πολλών οργανισμών προς ξένα πρακτορεία ειδήσεων και πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ . Υπάρχουν δραστηριότητες που δε θα έπρεπε να τις έχουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τους πολίτες τους ενδιαφέρει περισσότερο αν θα γίνει, πως να σας πω, εξορθολογισμός και τι χρήματα θα εξοικονομηθούν.
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα εξοικονομηθούν πολύ μεγάλα ποσά και θα δώσουμε τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης δε θα είναι μια ελλειμματική δραστηριότητα και από φέτος κιόλας, όχι από του χρόνου. Με τις αλλαγές οι οποίες θα γίνουν, θα έχουν σημαντικά πλεονάσματα στο τέλος του 2012 και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα πλεονάσματά τους, δηλαδή αν θα μειώσουμε το ανταποδοτικό τέλος, αν θα εξαιρέσουμε κάποιες κατηγορίες πολιτών…
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που πληρώνουμε στη ΔΕΗ.
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ναι, αυτό που πληρώνουμε στη ΔΕΗ.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύσεις θα έχουμε;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Απολύσεις εργαζομένων αορίστου…
ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί σήμερα, μια χθεσινή σας δήλωση, θέλω να σας πω και να το συζητήσουμε, κυριαρχεί σε όλες τις εφημερίδες, ότι αφήνετε ανοικτό και το θέμα των απολύσεων. Αφού συζητάμε τώρα για το θέμα της ΕΡΤ, εκεί θα γίνουν απολύσεις;
ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Κοιτάξτε, ας δούμε το γενικότερο θέμα και να δούμε το πλαίσιο της δήλωσης την οποία έκανα. Η δήλωση έγινε γιατί υπάρχουν ανακοινώσεις ότι οι εργαζόμενοι δε θα δουλεύουν πέρα από το ωράριο τους. Ότι δεν θα εισπράττουν. Στο Σύστημα Υγείας, για παράδειγμα, δε θα κάνουν εισπράξεις και έκανε και αντίστοιχη δήλωση …