Mega: Έπεσε μαύρο στο Μεγάλο Κανάλι! Τέλος εποχής…

Mega

Μετά από 29 χρόνια σταμάτησε να εκπέμπει το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας!

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Νοεμβρίου 1989 όταν το Mega Channel, ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας άρχισε να εκπέμπει. Σήμερα, σχεδόν 29 χρόνια μετά, έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το Μεγάλο Κανάλι, το οποίο τα τελευταία χρόνια αργοπέθαινε, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Η σημερινή μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ειδικά για τους εργαζόμενους του Mega, οι οποίοι παρέμεναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια εγκλωβισμένοι, απλήρωτοι, ξεκρέμαστοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανό το κανάλι.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου 1989 στις 15:00. Το Mega Channel ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που έλαβε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Ελλάδας που εξέπεμψε τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ήταν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός. Η προσωρινή άδεια «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού» για τη λειτουργία του δόθηκε επί συγκυβέρνησης Τζαννή Τζαννετάκη. Το 1993 δόθηκε ανανεωτική άδεια λειτουργίας ισχύος επτά ετών, η οποία διατηρείται νομοθετικά σε ισχύ μέχρι και σήμερα, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Μερικές από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές του Mega ήταν οι εξής: Casa di macaroni, Άλλη το πρωί άλλη το βράδυ, Ασυνήθεις ύποπτοι, Αχ Ελένη, Βίος ανθόσπαρτος, Δύο Ξένοι, Δέκα λεπτά κήρυγμα, Είσαι το ταίρι μου, Εκμέκ παγωτό, Εμείς κι εμείς, Εραστής δυτικών προαστίων, Ευτυχισμένοι μαζί, Η Νταντά, Η Πολυκατοικία, Η ώρα η καλή, Το καρέ της ντάμας, Κάτι τρέχει με τους δίπλα, Λαβ Σόρρυ, Μάνα είναι μόνο μία, Μαύρα μεσάνυχτα, Με δυο μαμάδες, Ντόλτσε βίτα, Ο ιός του πατέρα, Ο Πέτρος και τα κορίτσια του, Οι Απαράδεκτοι, Οι αυθαίρετοι, Οι μικρομεσαίοι, Οι τρεις χάριτες, 50-50, Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς, Χάι Ροκ, Το ρετιρέ, Το δις εξαμαρτείν, Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή, Το νησί.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το κανάλι αντιμετώπιζε από το 2012 σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στην Τηλέτυπος Α.Ε. δεν είχαν λάβει την μισθοδοσία τους, από τα μέσα Απριλίου του 2016, με αποτέλεσμα την μη προβολή των ζωντανών προγραμμάτων. Τα οικονομικά προβλήματα οφείλονταν στην μη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ υπήρχαν και εκκρεμότητες με τις τράπεζες από τις οποίες είχε λάβει δάνεια ο σταθμός σχετικά με την εξόφλησή τους.

Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2016, οι εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας όπως αντίστοιχα από αυτήν την ημέρα το κανάλι σταμάτησε να προβάλει και δελτία ειδήσεων. Ωστόσο ένα χρόνο μετά (το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου 2017) μετέδωσε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ενώ το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου μετέδωσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίσης από την ΔΕΘ. Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2016, το κανάλι δεν έβγαζε κανονικό πρόγραμμα, παρά μόνο παλιές ξένες κινηματογραφικές ταινίες, παλιές σειρές και εκπομπές από το αρχείο του και μια κάρτα με τους 420 εργαζόμενους που προβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2018.

Το δελτίο καιρού συνέχιζε να προβάλλεται κάθε απόγευμα στις 17:00, παρ’ όλα αυτά μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2018, ώσπου κόπηκε και αυτό οριστικά, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα διακόπηκαν οριστικά και οι διαφημίσεις, θυμίζοντας τόσο σε πρόγραμμα όσο και σε ροή προγράμματος κανάλι φάντασμα. Μάλιστα, στις 6 Οκτωβρίου 2016 κατατέθηκε αίτηση από τρίτη εταιρεία, με την οποία ζητεί να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης η Τηλέτυπος.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ MEGA ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

«Όχι» είπε η Ολομέλεια του ΣτΕ (με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο) στην αίτηση ακύρωσης του τηλεοπτικού σταθμού Mega όσο και 112 εργαζομένων σε αυτόν κατά της υπ΄ αριθμ. 18/2018 απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία διατάχθηκε να πέσει «μαύρο» στο κανάλι.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ για το Mega τονίζεται ότι «μετά την εφαρμογή του Ν. 4496/2017 οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους σε προκηρυχθείσα διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης». Αυτό σημαίνει ότι το Mega κλείνει οριστικά, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει πριν μερικές εβδομάδες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Επιπλέον, στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνεται πως «στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίαν περιστάσεων».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει, επίσης, ότι «σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου, ως τύπος προγράμματος που αφορά την ενεστώσα λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, νοείται ο δηλωθείς κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τύπος του προγράμματος, ο οποίος και προσδιορίζει το χαρακτήρα του σταθμού ως ενημερωτικού ή μη και όχι ο τύπος προγράμματος ο οποίος έχει τυχόν δημιουργηθεί αυθαιρέτως με τη μεταβολή της φυσιογνωμίας του δηλωθέντος προγράμματος του σταθμού, κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη νόμιμη μετατροπή του προγράμματός τους από ενημερωτικό, όπως είχε δηλωθεί, σε μη ενημερωτικό».

Επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με το Mega, επισημαίνει πως «η τηλεοπτική εκπομπή τελεί (κατ’ άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος) υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί (εξασφάλιση τηλεοπτικής στάθμης προγραμμάτων, πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας κ.λπ.) και δύναται να συνίσταται ο έλεγχος αυτός στην υπαγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής σε καθεστώς προηγούμενης άδειας, χορηγουμένης κατά ισότιμο, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, σχετικοί όροι και προϋποθέσεις».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ DIGEA ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) απέστειλε την Τετάρτη 24/10 προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τον ιδιωτικό πάροχο DIGEA, επιστολή με κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τον τηλεοπτικό σταθμό, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες και να σταματήσει το σήμα του MEGA. Με ανακοίνωση της στα μέσα η Digea ενημέρωσε πως το τέλος του σήματος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες της ερχόμενης Κυριακής 28 Οκτωβρίου.

«H Digea ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό ότι κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης που έλαβε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θα προχωρήσει, ως υποχρεούται, από το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της, στη διακοπή της παροχής υπηρεσιών ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας «MEGA». Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής 28/10/2018», ανέφερε η ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι τίτλοι τέλους, λοιπόν, έπεσαν! Το Mega σταμάτησε να υπάρχει από σήμερα τα ξημερώματα και συγκεκριμένα στις 02:08, όταν και διεκόπη οριστικά το σήμα. Η 28η Οκτωβρίου 2018 θα μείνει βαθιά χαραγμένη σε όλους και ειδικά στους απλήρωτους εργαζόμενους του καναλιού, οι οποίοι πάρα τις προσπάθειές τους να κρατήσουν ενεργό τον σταθμό τα τελευταία δυόμιση χρόνια, είδαν να πέφτει το μαύρο και μαζί με αυτό να σβήνουν οριστικά οι ελπίδες τους για την αναγέννηση του καναλιού!

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ