ΕΣΗΕΜΘ επιστολή – προειδοποίηση προς Αγγελιοφόρο

Διαβάστε τις λεπτομέρειες

Με αυτή ζητεί να μην εφαρμόσει το όποιο πρόγραμμα για εκ περιτροπής εργασία των δημοσιογράφων, να μην παραδώσει και να μην ανακοινώσει οποιαδήποτε λίστα με ονόματα συντακτών που θα εργάζονται… εναλλάξ, πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την εργοδοσία και πριν αποφασίσει η ίδια η ΕΣΗΕΜ-Θ το τι πράξει.

Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, θυγατρικό σχήμα του ΔΟΛ και του Πήγασου, που εκδίδει τις δύο εφημερίδες, έχει διαμηνύσει ότι από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου θα εφαρμόσει μονομερώς νέο σύστημα εργασίας των δημοσιογράφων, αλλά και όλου του προσωπικού για 4 ημέρες την εβδομάδα με αντίστοιχο «κούρεμα» των μισθών κατά 15-20% επικαλούμενη τον γνωστό νόμο Λοβέρδου (ν. 3846/2010).

Ωστόσο, πριν καλά καλά τελειώσουν οι συζητήσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ και των άλλων δύο ενώσεων με τους τοποτηρητές της εργοδοσίας, ορισμένα μεγαλοστελέχη του εκδοτικού συγκροτήματος έχουν ενεργοποιήσει (και πάλι) τη «συμμαχία των προθύμων», σε πλήρη συντονισμό με το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Ασκούν πιέσεις και τρέχουν να ανακοινώσουν σε ορισμένα, επιμέρους τμήματα (ένθετα, περιοδικά, κ.ά.) της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος τα ονόματα όσων θα πρέπει να εργαστούν με… δόσεις. Τι θέλουν να προλάβουν; Μα, να αποδείξουν μία ώρα αρχύτερα πως η «προθυμία» τους είναι βασιλικότερη του… βασιλέως. Η ίδια «συμμαχία των προθύμων» το καλοκαίρι του 2010 είχε «βάλει πλάτες», για να μπορέσει η εργοδοσία να υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών 12,5%. Ωστόσο, τότε το όλο εγχείρημα είχε εξαιρετικά περιορισμένη απήχηση…