Έρευνα για τη συνεργασία ΕΡΤ – Euronews ζητά ο Σίμος Κεδίκογλου

Να ερευνηθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η υπόθεση συνεργασίας μεταξύ ΕΡΤ ΑΕ και EURONEWS, προκειμένου να διευκρινισθεί αν όλες οι ενέργειες ήταν σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία και...

…προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έχει ζητήσει η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, όπως ενημερώνει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.

Ο κ. Κεδίκογλου ενημερώνει, μεταξύ άλλων, ότι από τα στοιχεία που έχουν τεθεί σε γνώση της Γραμματείας, οι αποφάσεις των 14.5.2012 και 8.6.2012 του ΔΣ της ΕΡΤ για την έγκριση της συνεργασίας αυτής, ελήφθησαν «χωρίς να έχουν εξειδικευτεί οι όροι της συνεργασίας με το Euronews και χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των δύο καναλιών». Ωστόσο, ως προς τις επιμέρους πτυχές της συνεργασίας, προκύπτουν -όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του υφυπουργού- θέματα καθώς:

-Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το EURONEWS θα εκπέμπει ειδησεογραφικό πρόγραμμα σε 24ωρη βάση στα ελληνικά και θα εντάξει σε αυτό και ένα ημίωρο πρόγραμμα με ειδήσεις «ελληνικού ενδιαφέροντος» το οποίο θα παράγεται στην Ελλάδα.

-Για την έγκριση της χρηματοδότησης του εγχειρήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΡΤ φέρεται να έχει δεσμευτεί αφενός για τη δωρεάν αναμετάδοση του Euronews στο ελεύθερα προσβάσιμο επίγειο κανάλι (DTT) που διαθέτει και αφετέρου για τη συνέχιση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του Euronews με την καταβολή της ετήσιας συνδρομής της.

-Το ελληνικό κανάλι του Euronews αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας της ΕΡΤ, ως «ιδιαιτέρως ελκυστικό για την τοπική αγορά (δυνατότητα ένταξης ελληνικών διαφημιστικών προγραμμάτων)».

-Το σύνολο της παραγωγής και η δημοσιογραφική επιμέλεια θα ανήκει στο Euronews, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει ο οποιοσδήποτε ρόλος της ΕΡΤ πλην της τήρησης των δεσμεύσεων.

«Ενόψει του ότι τα ανωτέρω δεδομένα δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με επιμέρους πτυχές της φερόμενης συμφωνίας, μεταξύ ΕΡΤ και EURONEWS, με την 23.10.2012 επιστολή μου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ ΑΕ, ζήτησα να ενημερωθώ αναφορικά με το αιτιολογικό βάσει του οποίου η τότε διοίκηση της ΕΡΤ δεσμεύτηκε για τη δωρεάν αναμετάδοση του ελληνικού προγράμματος του EURONEWS, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο αυτή η δυνατότητα, για το ποιες είναι οι επιμέρους πτυχές της συμφωνίας και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η διοίκηση της ΕΡΤ για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΡΤ -και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου», αναφέρει ο κ. Κεδίκογλου και ενημερώνει ότι από την απάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ προκύπτει η πρόθεσή της να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων. Προκύπτει επίσης ότι οι όροι της εν λόγω συνεργασίας δεν έχουν εξειδικευτεί και δεν έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση ούτε και έγγραφη συμφωνία για την δωρεάν παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων της ΕΡΤ.

Ο υφυπουργός ενημερώνει, τέλος, ότι για όλους τους παραπάνω λόγους δόθηκε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για έλεγχο της υπόθεσης. Προσθέτει, επίσης, ότι «η κυβέρνηση στηρίζει την πρόθεση εκπομπής ελληνόγλωσσου προγράμματος του EURONEWS από τις ελεύθερες δορυφορικές του συχνότητες παγκοσμίως, καθώς και τη συμμετοχή της ΕΡΤ ΑΕ σε ανάλογο εγχείρημα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε συνεργασία της ΕΡΤ με αυτό το αντικείμενο θα είναι απολύτως σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία και θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είχε απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση για το θέμα, ζητώντας να ενημερωθεί πως είναι δυνατόν να διατίθενται οι συχνότητες της ΕΡΤ κατά παρέκκλιση των ρητών περιορισμών που προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ποια συμφωνία έχει συναφθεί και ποιοι οι όροι της συνεργασίας.

Διαβάστε όλες τις MEDIA ειδήσεις εδώ!