ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Τα βρήκαν ALPHA και δημοσιογράφοι για τις νέες συμβάσεις- «Αγκάθι» οι συμβάσεις των τεχνικών

Κανένας δημοσιογράφος δεν είχε υπογράψει ως χθες τις συμβάσεις που πρότεινε η διοίκηση του ALPHA- Τι έγινε χθες βράδυ και άλλαξε η κατάσταση

Η χθεσινή βραδιά ήταν καθοριστική για τους δημοσιογράφους του ALPHA, μιας και προέκυψαν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που έκαναν με τη διοίκηση του καναλιού, μετά την πρόταση για τις ατομικές συμβάσεις. Πριν από περίπου ένα μήνα, το κανάλι είχε προτείνει μια σύμβαση δέκα σημείων, τα περισσότερα εκ των οποίων προκάλεσαν σοκ στους δημοσιογράφους, οι οποίοι αντέδρασαν…μουδιασμένα, μιας και κανείς τους δεν πήγε να την υπογράψει.

Θυμίζουμε πως κάτι αντίστοιχο έγινε και πριν από δύο μήνες στο MEGA, όταν και αποχώρησαν 21 δημοσιογράφοι, που τελικά δεν δέχθηκαν αυτά που τους πρότεινε το κανάλι. Στον ALPHA, το…αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μπορούμε να πούμε πως ήταν ισόπαλο, αφού ναι μεν πέρασαν οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσιογράφων, ωστόσο δεν έγιναν δεκτά όλα τα άλλα σημεία των συμβάσεων, που ήταν καθοριστικής σημασίας.

Οι αποζημιώσεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, στα οποία τελικά, υπερίσχυσε η θέληση των δημοσιογράφων και το κανάλι δεσμεύτηκε να παρέχει κανονικές αποζημιώσεις σε όσους τυχόν απολυθούν ως το τέλος του 2013, με τον μισθό που έπαιρνε με την προηγούμενη σύμβαση. Επίσης, πολύ σημαντική ήταν και η άρση της απαγόρευσης για τους δημοσιογράφους, να εργαστούν σε κάποιο άλλο μέσο, ακόμα και αν αυτό δεν ήταν ευθέως ανταγωνιστικό! 

Η προηγούμενη διοίκηση του καναλιού είχε απαγορεύσει ,με τον τρόπο της, στους δημοσιογράφους να εργαστούν σε κάποιο άλλο μέσο (ραδιόφωνο, εφημερίδα), στερώντας τους, έτσι τη δυνατότητα για κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα στις ήδη χαμηλομένες αποδοχές τους. Πλέον, αυτό δεν θα συμβαίνει.

Ωστόσο, αυτό που απασχολούσε πρώτιστα το κανάλι ήταν οι κλιμακωτές μειώσεις στους μισθούς των δημοσιογράφων, από 1.400 ευρώ και πάνω. Οι μειώσεις ισχύουν κανονικά και είναι και …γενναίες, ωστόσο δεν θα είναι στους χαμηλόμισθους και δεν θα γίνουν προς το παρόν άλλες απολύσεις.

Το κλείσιμο του γραφείου της Θεσσαλονίκης είχε θορυβήσει δημοσιογράφους και τεχνικούς στον ALPHA, που μετά και από τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν συνάδελφοι στο MEGA, τον ΑΝΤ1 και το ΣΤΑΡ, θέλησαν να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο για τους ίδιους.

Πάντως, μετά τη χθεσινή συνάντηση, η χρυσή τομή προέκυψε μόνο με τους δημοσιογράφους, αφού τα θέματα των τεχνικών είναι διαφορετικά και χρειάζονται άλλες διαπραγματεύσεις. Δείτε τι είχε ανακοινώσει η ΕΤΙΤΑ πριν μερικές ημέρες, καλώντας σε διάλογο το κανάλι :

Απαντώντας στο προ ημερών μήνυμα της διοίκησης του ALPHA προς τους εργαζόμενους του σταθμού, το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. ξεκαθαρίζει τα εξής:

Αρχικά μας δημιουργεί έκπληξη, η …έκπληξη που εκφράζει η διοίκηση του σταθμού, για την 24ωρη απεργία που κηρύχθηκε για τις 27/7/2012 από την τις ενώσεις της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Ε.Π.Η.Ε.Α. Οι διοικούντες του ALPHA Θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτή ήταν είναι και θα είναι η αντίδρασή μας σε κάθε πρόταση ατομικής σύμβασης που επιχειρεί ο οποιοσδήποτε εργοδότης σε μέλη της Ένωσής μας! Όσο για το «κλίμα πίεσης και εκβιασμού που απειλεί τον οποιονδήποτε διάλογο» αναρωτιόμαστε σε ποιον διάλογο αναφέρονται!

Μήπως κληθήκαμε ποτέ σε διάλογο, ως νόμιμο πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, για να συζητήσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που διέπουν την εργοδοσία του σταθμού και τα μέλη μας; Ή μήπως αναφέρονται στον διάλογο που είχαμε προ ημερών με τις υπόλοιπες διοικήσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και που ο ALPHA από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε και δεν δέχτηκε ούτε καν να συμμετάσχει!!!

Μάλλον όμως σίγουρα θα εννοούν τον «διάλογο» που θέλουν να έχουν με κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά. Καθώς θεωρούμε πως ο σκοπός τους είναι, με άμεσες ή και με έμμεσες πιέσεις αλλά και εκβιασμούς να τους πείσουν να υπογράψουν την θανατική εργατική τους καταδίκη!!!

Άραγε, ακόμα και η αρχική διορία των τριών ημερών που έδωσαν στους εργαζόμενους, δεν δημιούργησε κλίμα πίεσης και εκβιασμού προς αυτούς; Και πως λένε πως «σε κάθε περίπτωση η ισχύς των νέων μισθών θα είναι από 1η Αυγούστου»; Είναι τόσο σίγουροι πως θα υπογράψουν όλοι; Γιατί δεν αναφέρονται σε αυτούς που ΔΕΝ θα υπογράψουν; Για αυτούς τους εργαζόμενους τι θα ισχύει; Πως διαμορφώνεται ο μισθός τους; Ας μην γελιόμαστε όμως συνάδελφοι! Αν πραγματικά είχαν την πρόθεση, να φέρουν καλόπιστα στους εργαζόμενους, πρόταση για τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης, θα έπρεπε να τους δώσουν και τις δύο επιλογές.

Την επιλογή της υπογραφής αλλά και την επιλογή της άρνησης! Και φυσικά να κάνουν σαφές πως όποιος αρνηθεί την πρόταση ΔΕΝ θα υποστεί καμία απολύτως συνέπεια. Επίσης σας υπενθυμίζουμε πως η 24ωρη απεργία δεν κηρύχθηκε μόνο για τις ατομικές συμβάσεις αλλά και για συμπαράσταση στους 20 και πλέον απολυμένους της Θεσσαλονίκης που με τόσο κυνικό τρόπο τους καταδίκασαν στην ανέχεια! Και αυτούς και τα παιδιά τους!!!

Άρα λοιπόν «το κλίμα της πίεσης και του εκβιασμού» είναι δική τους τακτική! Τώρα αν πραγματικά το χρησιμοποιήσαμε και εμείς με την κήρυξη της απεργίας πραγματικά λυπούμαστε που τους γίναμε δυσάρεστοι! Ας αδράξουν όμως την ευκαιρία για να καταλάβουν πόσο δυσάρεστοι γίνονται και οι ίδιοι προς τους ανθρώπους του σταθμού που τόσα χρόνια στηρίζουν το κανάλι και δουλεύουν γι αυτό!

Προς την διοίκηση του ALPHA:
Παρόλα αυτά κύριοι για να σας αποδείξουμε πως εμείς διαθέτουμε και καλή πίστη και καλή διάθεση, κάνουμε το πρώτο βήμα. Σας καλούμε λοιπόν σε έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα συλλογική κοινή συμφωνία που θα ισχύει για τους εργαζόμενους τεχνικούς του σταθμού σας. Ας συζητήσουμε μαζί τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων που θέλετε να κάνετε και ας υπογράψουν τα δύο μέρη!
Ειλικρινά και με καλόπιστη διάθεση!
Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα ανταποκριθείτε! 

Αναμένουμε εξελίξεις και από τη μεριά των τεχνικών.