ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! H ΕΡΤ «κούρεψε» 5,4 εκ. ευρώ από την TEAM για τα δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ! Οι άλλες διοικήσεις δεν μπορούσαν ;

"Κούρεμα" 50% κατάφερε να εξασφαλίσει η ΕΡΤ στην σύμβαση με την ΤΕΑΜ για τα δικαιώματα προβολής του Τσάμπιονς Λιγκ, γλυτώνοντας 5,4 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της δημόσιας τηλεόρασης

Σε καιρούς κρίσης και παρά τον πλεονασματικό -πλέον- προϋπολογισμό της ΕΡΤ, μεγάλη επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί το…κούρεμα του αντιτίμου των δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ! Η δημόσια τηλεόραση για το 50% των δικαιωμάτων -μιας και το άλλο 50% το έχει η NOVA- θα πρέπει να καταβάλει -για κάθε χρόνο- 5,4 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 10,8 εκ. που όριζε η αρχική συμφωνία. Το ευεργετικό αυτό «΄κούρεμα» επετεύχθη μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπευθύνων της ΕΡΤ και της ΤΕΑΜ!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η -αμέσως χαμηλότερη- προσφορά που είχε κάνει το ΜΕGA που ενδιαφέρθηκε για το συγκεκριμένο προϊόν, ήταν της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ και ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, την ώρα που η ΕΡΤ υπέγραφε συμφωνία ύψους 32,4 εκατομμυρίων ευρώ!

Έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες πως η σύμβαση για τα δικαιώματα τελεί υπό δικαστική διευρεύνηση, σε ό,τι αφορά στο τίμημα που καλείται να δώσει η ΕΡΤ στην εταιρία ΤΕΑΜ, που χειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαίωματα του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν επιτρέπει τέτοιες συμβάσεις και τέτοια ποσά

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η αποκάλυψη που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Νίκος Σίμος, μιλώντας στον «Sport Fm», σχετικά με το περιεχόμενο της γνωμάτευσης των νομικών στους οποίους η ΕΡΤ έδωσε την σύμβαση με την ΤΕΑΜ:

«Σε επιστολές που είχε ανταλλάξει ο κ. Ταγματάρχης (σ.σ. προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος) με την TEAM, προκειμένου να μην υπογράψει την καταβολή της προκαταβολής, εκπρόσωπος της TEAΜ του είχε απαντήσει πως θα δείξουν ευελιξία, αναγνωρίζοντας την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κατά δεύτερο λόγο το νομικό γραφείο, στο οποίο είχαμε δώσει να μελετήσει την σύμβαση, ετοίμασε την γνωμοδότηση, στην οποία υπάρχουν δύο-τρία σημεία, τα οποία ενδεχομένως να έχουν μπει για να προστατέψουν την TEAM, αλλά προστατεύουν και τον άλλο αντικαταβαλόμενο, δηλαδή την ΕΡΤ.

Ένα απ’ αυτά είναι ο λόγος της ανωτέρας βίας εξαιτίας του οποίου μπορεί να απαλλαγεί των υποχρεώσεων της η ΕΡΤ, διότι ανωτέρα βία είναι και η οικονομική κατάσταση στη χώρα και οι περικοπές δαπανών, στην οποία έχει υποβληθεί η ΕΡΤ.

Επίσης, βάσει του ελβετικού δικαίου έχει κριθεί ως νομολογία η περίπτωση να λυθούν συμβάσεις λόγω απρόβλεπτης αλλαγής των συνθηκών. Και δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΡΤ, υπάρχουν».  

Τι έγινε, όμως και στην προηγούμενη τριετία, όπου πάλι η προσφορά της ΕΡΤ ήταν σαφώς μεγαλύτερη ; Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «ΠΑΡΟΝ»:

Η νέα σύμβαση της περιόδου 2012-15 της ΕΡΤ με την TEAM είναι ύψους 10,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 32,4 εκατ. ευρώ για τρία έτη. Η προηγούμενη διοίκηση Στεφάνου-Ταγματάρχη, υπό την καθοδήγηση της προηγούμενης κυβέρνησης Παπαδήμου, προχώρησε στη διεκδίκησή της, έχοντας ως δεδομένο πως η ΕΡΤ ήταν δύο χρονιές κερδοφόρα (2010: 30 εκατ. ευρώ, 2011: 57 εκατ. ευρώ) και με εκτίμηση κερδών προ φόρων ύψους 55,3 εκατ. ευρώ για το 2012.

Η προηγούμενη συμφωνία ΕΡΤ-ΤΕΑΜ, της περιόδου 2009-12, ήταν ύψους περίπου 12,9 εκατ. τον χρόνο, δηλαδή περίπου 38 εκατ. ευρώ για 3 έτη. Το Mega είχε κερδίσει την ίδια περίοδο τα δικαιώματα έχοντας διαφορά 8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ, πληρώνοντας δηλαδή στην τριετία το ποσόν των 28,5 εκατ. ευρώ.

Το Mega, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της περιόδου 2012-15 έκανε πρόταση 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 6 εκατ. ευρώ για 3 έτη, έχοντας όμως ζημίες. Το 2011 το Mega έκλεισε με ζημίες 21 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 4 εκατ. ευρώ το 2010. Ύστερα από πολύ κόπο προχώρησε, μόλις πρόσφατα, σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, αναζητώντας και νέο ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ. Κοινώς, το Mega δεν είχε τα χρήματα να διεκδικήσει το προϊόν εξαιτίας της οικονομικής του κατάστασης, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, η οποία ήταν πλέον πλεονασματική επί δύο συναπτά έτη.

Λάμπρος Κωνσταντάρας

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις MEDIA!