Αναβλήθηκε και πάλι η συνάντηση ΕΣΗΕΑ- Ιδιοκτητών για την Σύμβαση Εργασίας

Είναι γνωστό πως στις προηγούμενες συναντήσεις οι ιδιοκτήτες έκαναν προτάσεις που προκάλεσαν σοκ. Όπως η μείωση μισθών κατά 15% χωρίς προσαύξηση για την Κυριακάτικη εργασία, κυλιόμενο πενθήμερο 40ωρών με δύο ρεπό την εβδομάδα και άλλα συναφή.

Κατά τις προηγούμενες συναντήσεις ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Σταύρος Ψυχάρης ήταν ξεκάθαρος ως προς το περιεχόμενο που θα ήθελε να έχει μία σύμβαση.

Επισημαίνουμε τα 9 κυριότερα σημεία.

1. Μείωση 15% στους μισθούς.

2. Ανοιχτές επιχειρησιακές συμβάσεις.

3. Κυλιόμενο πενθήμερο 40 ωρών (8ωρο κάθε μέρα) και μέσα στην εβδομάδα δύο ρεπό που κι αυτά θα είναι κυλιόμενα, δηλαδή αν τη μια βδομάδα έχεις ρεπό Δευτέρα και Τρίτη την επόμενη μπορεί να είναι το ρεπό Πέμπτη και Παρασκευή! Τέρμα οι αργίες του Σαββατοκύριακου, τέρμα οι ώρες δουλειάς και οι εφημερίδες να κυκλοφορούν όποια μέρα θέλουν και όποια ώρα θέλουν οι εκδότες, με υπερεργασία για τους συντάκτες στις διαδοχικές εκδόσεις της ίδιας εφημερίδας στο διαδίκτυο.

4. Τέρμα η προσαύξηση κατά 200% όσων εργάζονται την Κυριακή για τα δευτεριάτικα φύλλα.

5. Για όποιον δουλεύει την Κυριακή η προσαύξηση θα είναι 75%.

6. Η σύμβαση που θα υπογράφει ο εργαζόμενος θα ισχύει μόνο για μία δουλειά στην εφημερίδα κι αν απασχολείται και σ’ άλλη δουλειά ή έχει δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη δουλειά θα παίρνει έναν μισθό και για τις άλλες επιμίσθιο!

7. Το 70% της αποζημίωσης που παίρνει ως τώρα ο εργαζόμενος όταν συνταξιοδοτείται κατεβαίνει στο 40%!

8. Κατάργηση της μεταφοράς αργιών.

9. Τήρηση της ΣΣΕ σε όλες τις εφημερίδες με ευθύνη και των δύο Ενώσεων.

Η Ένωση Συντακτών στο επίμονο αίτημα για μείωση των μισθών κατά 15% απαντά αρνητικά, ζητώντας κάλυψη του πληθωρισμού από τους εκδότες προκειμένου να ισχύσει η σύμβαση «μηδενικές αυξήσεις – μηδενικές απολύσεις». Φαίνεται όμως ότι αυτός ο όρος είναι μάλλον κενός περιεχομένου, αφού ο Φώτης Μπόμπολας έχει απαντήσει πως με τις μηδενικές αυξήσεις θα πρέπει να γίνουν πολλές απολύσεις και πως ακόμη και με τη μείωση των αποδοχών κατά 15% θα υπάρξουν κάποιες απολύσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει 120 απομακρύνσεις (απολύσεις, εθελούσιες έξοδοι και συνταξιοδοτήσεις).